Essi Anttila kirjoitti vastuullisen retkeilyn pdf-oppaan – idea syntyi Urho Kekkosen kansallispuiston sotkuista

Tampereella asuva Essi Anttila otti Retkipaikkaan yhteyttä viime keväänä ja kertoi tekevänsä opinnäytetyönään opasta vastuulliseen retkeilyyn. Matkailualan restonomiksi opiskeleva Anttila tiedusteli, voisiko Retkipaikka julkaista hänen oppaansa. Nyt huolella työstetty opas on valmis ja vapaasti ladattavissa alta.

Idean oppaaseen Anttila sai kohdatessaan surkeita näkyjä retkellään Urho Kekkosen kansallispuistossa.

– Tupien ympäristöissä näkyi valtavasti roskia. Roskia oli työnnetty myös laavujen rakenteisiin, ja metalliroskia oli yritetty polttaa. Tästä tulin ajatelleeksi, että ehkä kaikilla ei ole vielä tarpeeksi tietoa vastuullisesta retkeilystä, Anttila muistelee.

Opettajat ottivat Anttilan aihe-ehdotuksen vastaan kannustaen.

– Koko kolmen vuoden ajan meillä on koulussa käsitelty paljon kestävyyttä ja ympäristövastuullisuutta, Anttila kertoo.

Jätehuollon lisäksi paljon muutakin

Opas ei käsittele yksin retkeilijän jätehuoltoa, vaan kaikenkattavaa vastuullisuutta aina kimppakyydeistä varustehankintoihin ja -huoltoon.

– Aloitin oppaan kirjoittamisen tutkimalla, mitä aiheesta on jo kirjoitettu ja mitä tietoja on vaikea löytää. Huomasin, että aihetta ei ole kovin paljon käsitelty, ja yleensä vastuullisuusohjeet keskittyvät roskien kierrättämiseen, Anttila muistelee.

Hän itse seuraa tilannetta paraatipaikalta, sillä sen lisäksi että hän opiskelee matkailualaa, hän on töissä retkivarusteliikkeessä ja harrastaa retkeilyä ja vaellusta aktiivisesti. Opasta tehdessään Anttila keskusteli aiheesta myös työkavereidensa ja retkeilyä harrastavien ystäviensä kanssa sekä tutki netin keskustelupalstoja nähdäkseen, millaiset retkeilyyn liittyvät vastuullisuuskysymykset ihmisiä puhuttavat.

Hyviäkin merkkejä ilmassa

Vaikka Urho Kekkosen roskaläjät jäivät ikävinä mieleen, näkee Anttila yleisessä trendissä myös monta hyvää piirrettä.

– On ollut kiva huomata, että esimerkiksi Facebookissa ihmiset sopivat kimppakyydeistä mennessään retkelle. Lisäksi kansallispuistojen parkkipaikoilla on aiempaa enemmän ekopisteitä, joissa roskat voi kierrättää retken lopuksi, Anttila miettii.

– Työssäni olen lisäksi huomannut, että asiakkaat haluavat nykyään ostaa kestäviä vaatteita ja varusteita. Meidän myyjien vastuulla on sitten löytää asiakkaalle sellaiset vaatteet ja varusteet, jotka kestävän lisäksi ovat myös mahdollisimman monikäyttöisiä juuri heille.

Apua myös Metsähallitukselta

Matkan varrella rönsyilevän tiedon tiivistäminen järkeväksi, luettavaksi oppaaksi ei ollut aivan helppoa.

– Halusin kertoa kaiken olennaisen, ja aiheestahan olisi voinut kirjoittaa vaikka loputtomiin. Halusin kuitenkin pitää oppaan lyhyenä, jotta jokainen jaksaa sen lukea.

Oppaan tekstit muotoiltuaan Anttila lähetti ne vielä Metsähallitukselle tarkistettavaksi.

– Sain heiltä todella hyviä vinkkejä ennen kaikkea siihen, mitä asioita kannattaa erityisesti korostaa. Esimerkiksi metsäpalovaroituksen tarkistamista ei voi koskaan korostaa liikaa.

Retkipaikka kiittää Anttilaa yhteistyöstä lämpimästi ja toivoo, että Te rakkaat lukijamme jakaisitte eteenpäin tietoa tästä ilmaisesta oppaasta – levitetään yhdessä tietoa vastuullisesta retkeilystä!

Kuvat tähän artikkeliin saatu Essi Anttilalta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.