Enemmän kuin läpikulkureitti: Lehtisaaren Hiidenkiukaanpuisto on upea kesäkohde Helsingissä

➡ 700m / suunta
? 0,5–1h
⚫⚪⚪ Helppo reitti, osittain esteetön
Paikka kartalla
? Ei tulipaikkaa

Lehtisaari toimii monelle pääkaupunkiseudulla asuvalle läpikulkureittinä työ- ja koulumatkoilla, mutta luultavasti vain harvat ovat tietoisia siitä, millainen paratiisi löytyy lähes kivenheiton päässä kaikesta keskustan vilinästä. Länsipuolen rannikolta eteläkärkeen ulottuva Hiidenkiukaanpuisto tarjoaa nähtävää ja koettavaa, joka on parhaimmillaan erityisesti kesällä. Puistossa samoillessa kuluu huomaamatta useampi tunti, vaikka alue on vain kymmenen hehtaarin luokkaa. Mukaan kannattaa kuitenkin varata pientä evästä.

Helpoiten Lehtisaareen pääsee bussilla, autolla tai polkupyörällä, mutta huomioi, että pyöräily puiston alueella on kielletty. Bussilla (34, 551, tai 552) saavuttaessa kannattaa retki aloittaa puiston pohjoispuolelta, joko rannan tuntumassa kulkevalta hiekkatieltä tai Tykistökapteenitien päästä alkavalta metsäpolulta. Vaihtoehtoisesti paikalle voi myös saapua Lauttasaaren suunnalta ja kävellä Kaskisaaren läpi Lehtisaaren eteläkärkeen. Autolla saapuville paras parkkipaikka on Lehtisaarentien päässä, Kaskisaaren sillan kupeessa.

Varsinaisia merkittyjä reittejä ei puistosta löydy, mutta rannan vieressä kulkevan hiekkatien ulkopuolelle kannattaa ehdottomasti poiketa, sillä vaikka merimaisema on rauhoittava näky, löytyvät todelliset helmet metsän kätköistä. Polut ovat pääasiassa kohtalaisen helppokulkuisia, mutta viimekesäisen hirmumyrskyn jäljet ovat edelleen paikoittain näkyvissä, vaikeuttaen kulkemista muutamilla poluilla. Rantatien osalta reitti on esteetön. Retken voi hyvin toteuttaa ilman sen tarkempaa suunnitelmaa, antaen maisemien ohjata kulkua. Länsipuolen ranta sekä Lehtisaarentie rajaavat puiston alueen selkeästi, joten eksymisen vaaraa ei ole.

Tykistökapteenintien päästä alkava metsäpolku kuljettaa tämän pienen lammen ohi. Pienen kokonsa sekä suojaisan sijaintinsa ansiosta on lammen pinta useinmiten peilityyni, ja tummasta vedestä heijastuva puusto lumoavaa katseltavaa.

Puiston pohjoisosien kallioilta avautuu avarampi maisema, jossa vastarannalla Keilaniemessä kohoavat rakennukset tuntuvat etäisiltä. Meri erottaa nämä kaksi maailmaa toisistaan.

Rantatietä seuraamalla tulee pian näkyviin voimisteluteline, jonka kohdalta rantaan suuntaamalla pääsee Lehtisaaren uimarannalle. Retkikamppeita pakatessa kannattaakin pitää mielessä mahdollisuus käydä pulahtamassa meressä tai pysähtyä vain nauttimaan auringosta. Rantatien varrelta, hieman pohjoisempaa, löytyy myös toinen, pienempi uimaranta. Uimareiden kannattaa kuitenkin tarkistaa sinilevätilanne ennakkoon.

Samaisen voimistelutelineen takaa lähtee myös pieni metsäpolku, joka seurailee rantatien vierttä. Vaikka kaupungin äänet kantautuvatkin vaimeana huminana meren yli, vetää lintujen laulukonsertti pidemmän korren.

Eräs puiston idyllisimmistä paikoista löytyy samaisen polun varrelta, kun eteen avautuu kielojen täyttämä pieni aukea, jota reunustaa rannan puolella jyrkähkö hiekkadyyni. Täällä jos jossain voi kuvitella olevansa jossain aivan muualla kuin Helsingissä.

Nimi Lehtisaari ei ole tuulesta temmattu: vaikka myös havupuita löytyy, kasvaa saarella erityisesti lehtipuita laidasta laitaan.

Lehtisaaren kasvusto on myös muilta osin kirjavaa, sillä saaren ensimmäinen asukas, tykistökapteeni David Adam Gyllenbögel, kasvatti pihapiirissään kattavaa puutarhaa, johon oli istutettu päärynä-, kirsikka- ja omenapuita, viinimarja- ja karviaispensaita sekä hasselpähkinämetsikkö. Gyllenbögel toi saarelle myös syreenejä palveluspaikastaan Suomenlinnasta, josta löytyi tuolloin Suomen ensimmäiset syreenit. Näiden ohella saarella kasvaa muun muassa mustikoita, vadelmia, metsämansikoita sekä paljon muuta.

Asutusta saarella on ollut 1700-luvun lopulta lähtien, ja tarkkasilmäiset voivatkin löytää jäänteitä menneisyydestä. Lehtisaarentien itäpuolella, Kaskisaaren sillan kupeessa, on nähtävillä Krimin sodan aikaisen huoltolaiturin perustukset. Parkkipaikalta tähän on muutaman minuutin kävelymatka.

Eteläkärkeen on rakennettu myös kalastuslaituri, joka onkin kesäaikaan varsin suosittu onkijoiden keskuudessa.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.