”En ollut tiennyt, että Suomessa on sellaisia jokia” – Pirkko Siikamäki kirjoitti upean teoksen rakkaasta Oulankajoesta

Kirkas kevättalven aurinko valaisee helmikuisen Kuusamon. Pakkanen on mukavan napakka, ja ilmassa väreilee kaukainen mutta ilmiselvä kevään tuntu. Kirjailija, dosentti Pirkko Siikamäki astuu sisälle kasvisravintola Karpalon hämyiseen lämpöön. Alkamassa on mitä jännittävin iltapäivä: Pirkon kirjoittama Oulankajoki – muutoksen virta -teos julkaistaisiin alkuillasta Kuusamon matkailukeskus Karhuntassussa.

Mutta Pirkko ei ole lähtöisin Kuusamosta, vaan Savon maalta. Haluan mielikuvituksessani kurkistaa siihen hetkeen, kun Pirkko kohtasi Oulankajoen elämänsä ensimmäistä kertaa vuonna 1998.

– En ollut tiennyt, että Suomessa on sellaisia jokia, Pirkko aloittaa.

– Matkasimme veneellä Oulankajokea ylä- ja alavirtaan Kiutakönkään alapuolella. Siinä joen luonne muuttuu, se alkaa mutkitella ja jyrkät, jopa yli 20 metriä korkeat törmät vaihtuvat mataliksi hiekkarannoiksi. Oli alkukesä, ja kevättulvat olivat tehneet joen rannoista aika rujonkin näköiset. Puitakin oli kaatunut. Muistan myös jokitörmillä pesineet törmäpääskyt.

Tuolloin Pirkko toimi Suomen Akatemian tutkijana ja etsi kohdealuetta, jossa kasvit elävät ympäristön muutoksesta ja häiriöstä. Oulankajoen tulvivilta rannoilta kohdealue sopivine kasvilajeineen löytyi, ja Pirkko juurtui Kuusamoon.

”Vietin paljon aikaa jääkaudella”

Siirryttyään sittemmin töihin Metsähallitukselle, sai Pirkko kipinän kirjoittaa kirjan Oulankajoesta. Apurahan teoksen tekemiseen hän sai Kulttuurirahastolta kaksi vuotta sitten, ja uppoutui pian luovaan työskentelyyn täydellä antaumuksella.

– Vietin tosi paljon aikaa esimerkiksi jääkauden tutkimisessa. Olin niin keskittynyt siihen, että perheeni vitsaili tarvitsevansa jäähakun jos haluaa saada minuun yhteyden, Pirkko naurahtaa.

Alueelta on olemassa valtavasti materiaalia, alkaen luontohavainnoista ja matkakertomuksista aina 1700-luvulta lähtien. Ihmeellisellä Oulangalla kun ovat aikojen saatossa matkanneet niin tutkimusretkeilijät, luonnontieteilijät, taiteilijat kuin turistitkin.

Syvä rakkaus Oulankaan näkyy Muutoksen virta -teoksessa alusta loppuun: komea 256-sivuinen kirja on sujuva yhdistelmä kutkuttavan hienoja valokuvia ja kiinnostavasti kerrottua faktaa. Kirjan kuvista osa on ammattikuvaaja Paavo Hamusen käsialaa. Luontevasti etenevää teosta voi ehdottomasti suositella kaikille pohjoisen luonnon ystäville.

Oulankajoki – muutoksen virta

Uunituore teos julkaistiin Kuusamon Karhuntassussa 19. helmikuuta 2018, vain hetkeä juttutuokiomme jälkeen.

– Toivon, että kirjaa tutkittuaan lukija näkee Oulangalla maiseman monikerroksisuuden, kuten sen, kuinka jääkausi tai alueen pitkä maankäytön historia ovat sitä muokanneet. Oulanka ei suinkaan ole koskematonta seutua, vaikka moni niin luulee, Pirkko kertoo.

Kirjan yhteensä 13 pääkappaleessa tutustutaan aina jääkauden massiivisesta kädenjäljestä Oulangan nykyisiin, pieniinkin asukkaisiin, kuten lapinvuokkoon ja sinipyrstöön.

– Poluilla kannattaa pysähtyä katsomaan yksityiskohtia. Esimerkiksi monet sammalet ovat aivan äärimmäisen kauniita, Pirkko huomauttaa.

Pirkko Siikamäki

Teos alkaa Oulankajoen synnystä. Havainnepiirrokset, helppotajuiset grafiikat, lumoavat ilmakuvat, uudet ja vanhat kartat sekä jopa taiteellisen upeat lähikuvat luonnosta informatiivisine kuvateksteineen saavat lukijan ahmimaan kirjaa silmillään sivu sivulta. Monia kirjan osioita täydentää myös netissä oleva lisämateriaali, jota pääsee tutkimaan QR-koodilla.

Kirjan edetessä selviää muun muassa, kuinka joen tulviminen vaikuttaa rantojen luontoon ja keitä olivat ensimmäiset ihmiset alueella. Lisäksi tutustutaan kansallispuiston vaiheisiin ja ihmisen toiminnan vaikutuksiin.

Teoksen luettuasi katsot ehkä tuttua tulipaikkaakin aivan uusin silmin.

”Kiutakönkään etelänpuoleinen nuotiopaikka siirrettiin uusille sijoilleen, kun arkeologisissa inventoinneissa todettiin sen sijaitsevan juuri samalla paikalla kivikautisen leiripaikan kanssa.”
– Ote Oulankajoki – muutoksen virta -teoksesta, s. 133

Ilmakuvassa Keroharju

Huomaa sudenkorennot – ja valtava hämähäkki

Pirkko kertoo rakastuneensa Oulangassa muun muassa sen tapaan muuttua alati. Jäätyvä, sulava, tulviva ja lopulta taas kesäuomaansa asettuva joki on sekä elinehto että sääntöjen asettaja monille rantatörmän eläväisille. Aikojen saatossa on joki mutkitellut tiensä tuhannelle kiemuralle ja jättänyt jälkeensä muun muassa makkarajärviä.

– Oulangalla on pienellä alueella monenlaista luontoa. Rakastan itse joen lisäksi myös alueen pieniä, todella viehättäviä metsäpuroja ja putouksia sekä toista ääripäätä, äärimmäisen kuivaa mäntymetsää, Pirkko kertoo.

Hän vinkkaa tutustumaan myös jokivarren sudenkorentoihin, joita on mukava tarkkailla, kiikaroida ja valokuvata. Erityisen kaunis Oulangan asukki on keltavihreä kirjojokikorento, jonka reviirikiistat ja soidinmenot ovat melkoista katseltavaa.

– Kuvittele, sudenkorennot ovat olleet maapallolla dinosaurusten kanssa. Oulangan hiekkarannoilla on myös ihanan isoja hämähäkkejä, esimerkiksi ruokaa vaaniva jättihietikkohämähäkki on todella hieno!

Teos on jaettu 13 pääkappaleeseen.

Pirkon vinkit: näe nämä kohteet Oulangalla:

    • Keroharjun reitti: ”Vähemmän tunnettu, mutta todella hieno reitti. Pitkä Keroharju halkoo suurta suoaluetta, ja reitti kulkee harjua pitkin suon keskellä.” Lue lisää: Luontoon.fi
    • Rytisuon luontopolku: ”Leirintäalueelta alkava reitti on monipuolinen ja mielettömän hieno. Viiden kilometrin matkalla on reheviä lettoja, kuivaa mäntymetsää, sympaattinen Rytiköngäs ja kirjassakin esitelty kaunis Runsuniitty.” Lue lisää: Luontoon.fi
    • Oulangan kanjoni: ”Monien tuntema paikka, mutta ei kuitenkaan niin tunnettu kuin sen sallisi olevan.” Lue lisää: Retkipaikka
    • Oulankajoen meanderoiva alavirta: ”Joen luonne alavirralla on täysin erilainen. Täällä Oulankajoki tekee tiheitä mutkia ja virtaa rauhallisesti hiekkaisessa uomassaan.” Lue lisää: Retkipaikka

Katso myös nämä!

Oulangan kansallispuisto

Pirkko Siikamäen retkitarinat Retkipaikassa

Oulankajoki – muutoksen virta (Docendo)

Oulankajoki – Muutoksen virta -teoksen esittelyvideo:

Oulankajoki – Muutoksen virta

Kustantaja : Docendo
ISBN : 9789522914552
Sivuja : 256