Eläinmaailmassa tapahtuu nyt paljon

On taas se aika vuodesta kun luonnossa tapahtuu paljon. Pikkuisia syntyy ja ne opettelevat elämän aakkosia. Joskus me ihmiset törmäämme näihin niin orvon näköisiin pienokaisiin. Perussääntönä voi todeta että poikaset pitää jättää omaan rauhaan, eikä niillä ole mitään hätää. Päinvastoin- ihmisen puuttuminen peliin ja muka auttamaan voi olla kohtalokasta monellakin tapaa. Pahimmillaan ihmisen paijaama pikkuinen joutuu emon hylkäämäksi.

Pöllönpoikaset on syytä jättää rauhaan jo oman turvallisuuden nimissä, jollet ole varma lajista. Viiru- ja lapinpöllöemo voi puolustautua hyökkäämällä. Oheisessa kuvassa sarvipöllön poikanen kummastelee kuvaajaa. Jäniksen ja rusakon poikaset vaikuttavat helposti hylätyiltä ja orvoilta, mutta kyllä äitipupu niitä imettämässä käy.Toki joskus apu on tarpeen, mutta kannattaa silti miettiä onko viisasta puuttua luonnon kiertokulkuun. Esim. pipi pupu voi olla oiva ateria kettuperheelle. Kuvan ketulla on saaliina myyrä.

M2E20L61-61R384B307

Kolmisen vuotta sitten tapasin Tervossa jo lentokykyisen kuovinpoikasen joka hoippui maantien laidassa “polvillaan” ja tuki siivillään jotta pysyi pystyssä. Mitä ilmeisimmin kuoville oli oli sattunut yhteentörmäys auton kanssa. Ajattelin kantaa kuovin pellon puolelle toipumaan, mutta toimiani tarkkaili varis kiinnostuneena: saisiko se kuovipaistin. Tavoittelin ensi eläinlääkäriä, josko olisi lähettyvillä ja tarkastaisi kuovin ennen vapauttamista.

Kuovinpoikanen Tervon Haapamäessä 250710

Sitten keksin Tarja Jauhiaisen, hän hoitaa loukkaantuneita luonnonvaraisia eläimiä ihan luvan kanssa. Vaan kuinka toimittaa kuovi hänelle, olinhan liikkellä polkupyörällä. Keksin pistää kuoviressun verkkopaitamaisen huomioliivini alle, vatsani päälle. Siinä sitten pyöräilin kymmenisen kilometriä kuovi “kainalossa” Tervoon löytöeläinsuojalle, kuovi sai paikan kissahäkistä ja Tarja kävi noutamasa linnun hoitoonsa.

Jo saman päivän iltana kuovi oli toipunut isossa häkissä Tarjan hoidossa. Noudin linnun, tällä kertaa autolla, ja vapautin löytöpaikalle. Hieman hämmentyneenä se katseli hetken ympärilleen, sitten nousi lentoon ja teki noin sadan metrin ympyrän ylläni laskeuten tyytyväisen oloisena lähettyville. Valtasi hyvä mieli kesäillassa!

Kuvat & teksti: Tuomo Jalkanen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *