Drone vie luonto- ja retkikuvauksen uusiin ulottuvuuksiin: näin upeaa kuvaa nappaa Dji:n Mavic Air

Juttu tehty yhteistyössä DJi:n ja Digitarvike.fi:n kanssa.

Dji:n Mavic Air piippaa nousuunlähdön merkiksi, ja hetken kuluttua ampiaispesämainen surina täyttää ilmatilan. Dronejen käyttö on lisääntynyt viime vuosina valtavasti eikä ihme, sillä niin kuin me monet tiedämme, mielenrauha on helppo löytää avarista maisemista. Avarien maisemien lisäksi mahdollisuudet kuvaamiseen ovat lähes rajattomat, kun kameran vieminen onnistuu miltei paikkaan kuin paikkaan.

Drone lennähtää hetkessä ylös kymmenien metrien korkeuteen, ja edessä aukeava metsälampi alkaa paljastaa muotoaan. Kuuset erottuvat tarkemmin kuin kartasta, ja vedestä on vielä erotettavissa vesikasveja, kuten lumpeita. Jos lammella uiskentelisi joutsen, jättäisi sekin kauniin valkoisen siluettinsa kopterin kovalevylle. Voisi sanoa, että luonnon ja ympäristön kuvaaminen ja mallintaminen on kokenut yhtä suuren loikkauksen, kun aikoinaan siirryttäessä digiaikaan kameroiden kehityksessä.

Minun droneni on DJI Mavic Air. Erityisen tästä mallista tekee se, että se on merkittävän pieni: pinta-alaltaan vain hieman älypuhelinta suurempi. Viisi senttiä paksu paketti avautuu droneksi, jonka saattaa hetkeä myöhemmin lennättää satojen metrien päähän. Se on siis lähes täydellinen kopteri kaikille sellaisille, jotka kulkevat ja reissaavat, kun repusta tai kameralaukusta tilaa menee vain yhden objektiivin verran. Pienen koon ja painon ansiosta tätä kameraa ei harmita kantaa mukana edes pidemmällä vaelluksella.

Pienuuden etuna on myös ehdottamasti se, että kopterin suojaaminen kuljetuksen ajaksi on huomattavasti helpompaa kuin suuren ja painavamman kopterin. Mavic Airin mukana tuleekin silmälasikotelon muotoinen suojakuori, johon kopteri sujahtaa turvallisesti ja helposti.

Mavic Airin lennättäminen on helppoa, eikä ensimmäistäkään lentoa tarvitse jännittää, kunhan vain tilaa on ympärillä. Drone nimittäin paikantaa GPS-antureiden avulla itsensä ja pysyy tämän tiedon varassa paikoillaan, vaikka tuuli vähän puhaltaisi. Pienen harjoittelun jälkeen Mavic Airin asettaminen lentokuntoon kestää vain muutaman minuutin. Ensimmäistä lentoa ei kuitenkaan voi suositella metsän keskellä, sillä nopeasti liikkuva kopteri on virheliikkeen jälkeen äkkiä puussa.

Lentämisen riemun lisäksi parasta tässä dronessa on sen kamera. Kameraa voisi helposti verrata uusimpien älypuhelimien kameroihin, joilla pystyy tallentamaan videoita sekä kuvia. Erityisen helppoa kuvaamisesta tekee se, että kamera roikkuu dronessa gimbalin päässä, eli kameralla saa kuvattua näyttävää ja vakaata kuvaa kovassakin lennossa.

Mavic Air edustaa dronejen uusinta sukupolvea. Tähän pieneen droneen pakkautuu uusin kuluttajille tehty teknologia, mikä tekee sen kanssa touhuamisesta eritysen mukavaa ja hauskaa. Automaattisten lentotoimintojen avulla on elokuvamaisien videoklippien kuvaaminen yhtä helppoa kun napin painaltaminen. Dronen saa nousemaan dramaattisesti suoraan ylöspäin, tai sen voi asettaa vaikkapa kiertämään tai seuraamaan haluttua kohdetta. Mavic Airistä löytyy myös törmäyksiä välttämään tehtyjä sensoreita, jotka varoittavat lähestyvistä esteistä ja parhaassa tapauksessa kiertävät kohteen. Niinpä lennättämisen voi aloittaa melko huoletta ilman kummempaa harjoittelua.

Vaikka dronejen käyttäminen on helppoa, vaivatonta ja hauskaa, liittyy niihin silti iso vastuu. Lentävä aluksen on ilmatilassa noudatettava ilmatilaa koskevia asetuksia, määräyksiä ja lakeja, joihin on tutustuttava huolella ennen esimmäistä kuvauskertaa vaikkapa Trafin sivuilta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.