Bisajärvi, järvi omien polkujen päässä Vantaalla

Olin retkeilemässä Sipoonkorven kansallispuistossa sateisena arkipäivänä. Tarkoituksena oli tehdä pitkä päiväretki ja tutkailla aluetta. Edellisestä käynnistä oli vierähtänyt jo vuosia, se oli aikaa paljon ennen kansallispuistoa.

Kiersin Kalkkiruukin luontopolkua ja olin tekemässä mutkaa matkalle, pistokäyntiä Bisajärvelle. Juuri kun tutkailin karttaa ja mietin suuntaa, jyrähti ukkonen ja taivas aukeni. Toinen koirani säikkyy ukkosen jyrinää, niinpä päätin jatkaa luontopolun suuntaan ja jättää järvellä käynnin toiseen kertaan.

Se toinen kerta tuli kuitenkin samana päivänä! Kun olin lähestymässä lenkkini loppua ja saapumassa autolle, aurinko näyttäytyi ja taivas selkeni. En enää lähtenyt polkua takaisinpäin, vaan hyppäsin autoon ja ajoin Bisajärventien päähän. Halusin ehdottomasti käydä järvellä, kun kerran olin alunperinkin niin suunnitellut. Jätin auton tien varteen ja suunnistin kohti Vantaan Ladun Bisan majaa. Sen edestä kulki leveä polku kohti Bisajärveä. Ja tälle reitille olisin tupsahtanut myös alkuperäisen kulkusuunnitelmani mukaisesti. Nyt tuli vain hieman kierrettyä autolla…

Vantaa Ladun Bisan maja

Bisajärvi sijaitsee Vantaalla, mutta kuuluu siis Sipoonkorven kansallispuistoon. Kansallispuisto perustettiin vasta vuonna 2011, eikä siellä ole kuin pari merkittyä reittiä. Sen sijaan merkitsemättömiä polkuja, leveitä ja kapeita, kulkee ristiin rastiin, niinpä kulkijan onkin syytä osata kompassin käyttö ja kartan luku.

Itse Bisajärvi on pieni, eikä sitä pääse kokonaan kiertämään ihan rantaa pitkin ympäri. Järven eteläpäässä on yksityisten mökkimaita, eikä niillä ole sallittu kulkea. Rantapolun varressa onkin ’yksityisalue’-merkkejä. Näitä luonnossa kulkijan tulee kunnioittaa.

Bisajärvi (17)

Sipoonkorvessa ei ole montaa järveä, siksi tämä pikkuruinen vesialue on mukava poikkeus. Sitä ympäröivät sankat ja pimeät kuusikot, vehreät koivikot ja kallionyppäreet. Järven päässä olevan kallion päälle johtaa jyrkkä polku, mutta se kannattaa nousta. Kallion laelta näkyy puiden lomasta järvi ja siellä onkin mukava pitää taukoa maisemaa ihastellen.

Laella on vielä suurehko pyöreän pöydän muotoinen kivi, johon omat evästarjoilut voi kätevästi kattaa.

Bisajärvi (27)

Sipoonkorven kansallispuistossa risteilee monia polkuja.

Bisajärvi (16)

Taukopaikka kallion laella

Kiertelin ja kaartelin järven länsipuolta, ensin kuusikon pimeydessä polkua pitkin, sieltä vanhaa metsätietä pitkin ja jos olisin vielä jatkanut matkaa, olisin päässyt Kuusijärven ulkoilualueelle. Se onkin yksi hyvä vaihtoehto retken lähtöpaikaksi. Sinne voi jättää auton tai tulla julkisilla ja suunnata Sipoonkorpeen.

Päiväretki esimerkiksi Kuusijärveltä Bisajärvelle ja takaisin ei ole ollenkaan huono ajatus. Eikä edes tarvitse kulkea samaa polkua edestakaisin, kunhan vain pysyy polkuviidakossa kartalla. Talvella kulku on selkeämpää, kun alueella menee merkitty noin 10 kilometrin mittainen Bisajärven latu sekä Bisajärvi–Hakunila-latu.

Bisajärvi (15)

Bisajärvi (4)

Bisajärvi (25)

Palasin takaisinpäin samaa reittiä ja kuuntelin käen kukuntaa. Se oli jossain ihan lähellä, mutta pysyi näkymättömissä. Kiipesin vielä kalliolle luomaan viimeiset silmäykset nyt auringon kimaltamalle järvelle ja jatkoin sitten autolle. Vaihteleva päivä oli takana, sateista ja paisteista, tuulista ja paahteista. Miten erilaista säätä ja polkua voikaan mahtua yhteen korpipäivään!

Näköalapaikka kallion laella, kartta. N / lat: 6687073, E / lon: 397712

Sipoonkorven esittely Luontoon.fi-palvelussa.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.