Aloita sinäkin luontopolkuharrastus! Luontopolkumiehen parhaat varuste- ja kohdevinkit aloittelijalle

Kaupallisessa yhteistyössä Addnature

Suomi on täynnä mukavia muutaman kilometrin kävelyreittejä ja merkattuja luontopolkuja – erinomaisia kohteita parin tunnin retkeilyyn. Jo tunnin retki virkistää kummasti niin kehoa kuin mieltäkin. Oletko miettinyt, miten luontopolkuharrastuksen voisi parhaiten aloittaa? Mistä löydät vinkkejä reitteihin, mitä varusteita tarvitset, mitä kannattaa pitää aina retkeilyrepussa valmiina? Tässä parhaat vinkkini aloittelevalle luontopolkufanille!

Aloitin luontopolkubloggauksen vuonna 2017 ja olen sittemmin kulkenut yli 280 reittiä. Rajaan blogini nimettyihin ja merkittyihin reitteihin. Nautin kovasti kaikesta luontopolkubloggaukseen liittyvästä – tykkään etsiä uusia reittejä, suunnitella retkiäni, kävellä luontopoluilla ja kirjoittaa niistä kuvaukset jälkeenpäin. En arvostele reittejä, vaan yritän löytää kaikista reiteistä mukavia asioita ja tehdä hieman hankalammastakin reitistä mukavamman sinulle. Merkitsen omiin reittiesittelyihini aina parkkipaikan osoitteen, reitin pituuden sekä mm. taukopaikkojen määrän ja varustelun.

Mika Markkanen

Luontopolkumies.fi

Kuinka löytää luontopolkuja?

Taito löytää uusia luontopolkuja ja muita merkattuja reittejä kehittyy vuosien mittaan. Tässä omat vinkkini!

Kirjat ja lehdet

Ensimmäiset reitit löysin itse suurimmaksi osaksi julkaisujen perusteella: lueskelin Raija Hentmanin kirjoittamia Etelä-Suomen Retkeilyoppaita, Retki-lehteä ja Suomen Ladun julkaisemaa Latu&Polkua. 

Internet

Myös internetin ihmeellistä maailmaa kannattaa opetella hyödyntämään. Kirjoitapa hakukoneeseen kotikuntasi nimi ja ”luontopolku”. Olen varma, että löydät useammankin mahdollisen reitin – tuskinpa olet vielä kävellyt kaikkia? Jos olet, niin kirjoita hakukoneeseen naapurikunnan nimi, saat taas uuden listan. Hakukoneen lisäksi kannattaa tietysti etsiä reittejä Retkipaikasta ja Luontopolkumiehen sivulta.

Seitsemän veljeksen retkeilyreitti on hyvä esimerkki kävelyreitistä, jonka olen löytänyt internetin ihmeellisestä maailmasta. Kävelin pitkän pätkän reittiä näkemättä ketään muita retkeilijöitä. Rauhallinen reitti hyvin lähellä pääkaupunkia.

Omat muistiinpanot

Kun saat vinkin kiinnostavasta reitistä, kirjaa se johonkin muistiin, ellet pääse kulkemaan sitä heti. Näin se ei pääse unohtumaan. Omassa luontopolku-Excelissäni on yhdellä sivulla Suomen kartta kuntarajoineen. Jos olen lähdössä johonkin suuntaan vaikkapa kyläilemään, voin samalla tarkistaa paikkakunnan ja sen naapurikunnat ja etsiä netistä retkeilyyn sopivia reittejä. To do -listani (eli ne reitit, joita uskon lähitulevaisuudessa käveleväni) sisältää tälläkin hetkellä 91 mahdollista uutta kohdetta noin 100 kilometrin säteellä kotoani. Reittejä riittää, ja niitä tulee koko ajan lisää! 

Hankkeet ja projektit

Monilla kunnilla ja seuduilla on menossa projekteja, joissa luontopolkuja ja muita lyhyitä kävelyreittejä kehitetään. Myös niiden tuominen esiin netissä on parantunut paljon jo niiden neljän vuoden aikana, kun itse olen luontopolkuja kolunnut. Reittikuvauksia ja -karttoja lisätään nettiin kaiken aikaa. 

Millaiset vaatteet ja kengät sopivat retkeilyyn?

Aluksi et tarvitse suuria hankintoja. Yleensä jokaisesta kunnasta löytyy jokin reitti, jonka voi kävellä vaikkapa farkuissa tai verkkareissa, tennarit tai lenkkarit jalassa. Haluan kuitenkin antaa vinkkini siihen, miten voit nauttia omista luontoretkistäsi – ainakin jos aiot tehdä niitä enemmän ja säännöllisesti, kuten minä.

Sopivat jalkineet

Minun mielestäni Suomen luonnossa tarvitaan aina vedenpitävät jalkineet. Olen kävellyt neljän vuoden aikana varmaan pari luontopolkua lenkkareissa, silloin kun olen ollut aivan varma siitä, että reitillä ei ole kosteita kohtia. Harjumaastossa tai kulttuuriympäristössä kulkevat polut ovat usein aivan kuivia. Yleisesti on kuitenkin parempi kulkea vedenpitävillä jalkineilla poluilla pysytellen, kuin koittaa kiertää kosteat kohdat. Moni luontopolku nimittäin kulkee luonnonsuojelualueella, jossa luontoa on tarkoitus vaalia – ei tehdä polkuihin useita eri linjauksia tai leventää polkua tavattomasti märkiä kohtia väistellen. Valitse siis jalkineet, joilla voit astella polun keskeltä, vaikka siinä olisikin mutaa tai vettä. Kumisaappaat ovat hyvä valinta, tai ainakin valitsisin varrelliset, vedenkestävät retkeilyjalkineet.

Luontopolku voi joskus näyttää tältä. Vedenpitävät jalkineet ovat tosiaan usein Suomen luonnossa tarpeen.

Käytännölliset retkihousut ja -paita

Retkeilyyn ja ulkoiluun suunnitelluissa housuissa on usein mukavampi kävellä kuin farkuissa tai verkkareissa. Housuissa saattaa olla esimerkiksi ventilaatiota ja reisitaskut, joissa minä usein säilytän karttaa. Minulla on tapana printata reitin kartta, mikäli se vain on mahdollista. Laitan sen usein muovitaskuun ja taittelen reisitaskuun. Sieltä se on kätevä ottaa tarvittaessa esiin. 

Bergvikin luontopolun kartta mahtui reisitaskuun – jotenkuten.

Paita voi olla vaikkapa teknistä materiaalia. Kylmällä säällä saattaa fleece tai jopa villapaita olla oikea valinta. Ulkoiluun suunnitellut alusasut ovat tietenkin käteviä. Muista kerrospukeutuminen! Yleensä ylämäessä tulee kuuma, alamäessä on sopiva olo – tauoilla saattaa tulla kylmä. Yksi varapaita tai -takki kannattaa olla repussa mukana, jotta sen voi vetää päälle vaikkapa taukoillessa ja estää siten vilun tulemista.

Takki

Hyvä ulkoilutakki pitää sadetta sopivasti, joten sellaisen kanssa ei sadetakkia yleensä tarvitse raahata mukana. Yksi vaihtoehto on toki myös koittaa ajoittaa retket poutaisiin hetkiin. Harvoin olen saanut rankkaa sadekuuroa niskaani, mutta jos asia epäilyttää, kannattaa sateenvarjo tai sadetakki kuitenkin sujauttaa varmuuden vuoksi reppuun.

Tuubihuivi

Tuubihuivi on hyvä varuste. Sillä voi suojata kaulaa, poskia, korvia tai päälakea aina tilanteesta riippuen. Kesäkuumalla tuubihuivin voi kastella ja laittaa viilentäväksi päähineeksi, tai sitä voi käyttää hiki- tai hiuspantana. Retkeilijät ovat luovasti keksineet tuubihuiveille useita muitakin eri käyttötarkoituksia. Yöpyessä sen voi laittaa silmille pimeyttä tuomaan, ja mahtavan apajan löytyessä siihen voi kerätä jopa sieniä, ellei muuta pussia tai astiaa ole sattunut mukaan.

Kuvauspäivälle sattui pieni tihkusade. Se ei haitannut, kun päällä oli hieman sadetta kestävä ulkoilutakki.

Itse olen myös vannoutunut lippalakin käyttäjä. Lippis suojaa kesällä auringolta ja syksyllä ainakin vähän myös hirvikärpäsiltä.

Tarvitseeko kännykkä sadesuojaa?

Kännykälle voi hankkia vaikkapa vedenkestävän säilytyspussukan, johon sen saa sateella turvaan. Itse pidän sitä vain housun taskussa, ja olen muutaman kerran sateisilla keleillä joutunut pelkäämään sen kastumista.

Mitä mukaan retkelle?

Sitten reppuun ja sen sisältöön. Sopiva repun tilavuus päiväretkelle on noin 30–40 litraa. Omistan parikin reppua ja olen todennut, että mukavin niistä on hieman tukevampi – sen selkäosassa on hieman pehmustetta, joka saa sisällön pysymään mukavasti paikoillaan, eikä termospullo tai kuksa tunnu repun läpi selkään.

Repussa minulla on aina mukana: 

  • pari istuinalustaa
  • pienet kiikarit
  • paperia (nenäliinoja tai talouspaperia)
  • pari energia- tai suklaapatukkaa
  • pari sporkia (lusikka-veitsi-haarukka-yhdistelmä)
  • puukko tai linkkari 
  • eväät
30-40 litran reppuun mahtuu istuinalustat, eväät ja ehkä vähän jotain varavaatettakin.

Luontoretkellä kuuluu mielestäni aina pitää evästauko! Siksi matkaan lähtee myös kahvia, vettä ja eväsleipiä. Makeanhimokin yllättää lähes aina – mutta kuten sanottu, repussani on aina valmiina pari nopesti hyvää mieltä tuovaa makeata patukkaa. Vielä on mainittava, että syysretkellä yritän pitää aina myös mukana paria pientä pakastepussia tai vastaavaa, johon voi tarvittaessa kerätä vähän sieniä. 

Repun sisältöön liittyy myös tärkeä muistutus: jos sinulla on muoviin pakattuja eväitä, muistathan kuljettaa kaikki roskat pois metsästä! Kätevintä on pakata eväät jo etukäteen vaikkapa kestäviin pulloihin ja rasioihin niin, että mahdollisimman monet pakkauskääreet voisi laittaa roskikseen jo kotona. Siten niistä ei tarvitse huolehtia retken aikana.

Spork on aika kätevä keksintö, se kannattaa aina olla mukana. Joskus joku voi tarjota vaikka kakkua taukopaikalla – niinkin on käynyt!

Retkien dokumentointi

Itse tykkään dokumentoida retkeni paitsi sanoin ja valokuvin, myös erilaisin mittaustiedoin.

Minulla on aina mukana matkaa ja aikaa mittaava kello sekä tietysti puhelin, jolla dokumentoin matkaa. Monissa nykyajan puhelimissa on myös niin hyvä kamera, ettei erillistä kameraa välttämättä tarvitse olla. Kellossa on myös kompassi, sitäkin olen joskus pilvisenä päivänä hyödyntänyt, kun olen ollut epävarma suunnasta.

Addnature: Suunnon kellot

Retkeilemällä kokemus karttuu ja samalla opit huomaamaan, millaiset vaatteet ja varusteet ovat juuri sinulle tärkeitä retkeillä. Jokaisella on oma tapansa retkeillä, etkä välttämättä tule tarvitsemaan kaikkea sitä, mitä itse tykkään ehdottomasti kantaa mukana. Luultavasti sinulla on itselläsi myös jokin sellainen suosikkivaate tai -tarvike, joka pitää aina olla mukana. Olen kiinnostunut kuulemaan siitä – kerro siis ihmeessä kommenteissa, mitkä ovat sinun tärkeitä retkeilykamppeitasi! 

Luontopolkumies toivottaa oikein hyvää retkeilyintoa – nähdään poluilla!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.