Ajatuksia nuotiolta – tiedon sorteista

Nuotioon tuijotellessa sitä tulee pohtineeksi kaikenlaista. Joskus suurempia, joskus aivan mitättömiä. Tällä ajatukset tarttuivat tietoon. Retkipaikassa on kohdetietoa ja paikkatietoa, vaan onpa joukossa välillä rippeitä sellaisestakin ihmeestä kuin arkitieto.

Arkitieto lienee tiedon laaduista jalointa lajiketta. Se on tiedon laji, jossa lahjakkaat oppii toisten virheistä, tavalliset omista ja idiootit eivät niistäkään. Sitä saattaa harrastaa ihminen jos toinen ihminen tietämättäänkin. Se on kokemusperäistä ja perustuu useisiin havaintoihin joskus jopa hyvinkin pitkältä aikaväliltä. Joissakin tämän kaltaisissa pitkän aikavälin tapauksissa arkitieto saattaa erheellisesti muistuttaa jopa tieteellistä tietoa. Nämä tiedot eivät kuitenkaan ole tieteellistä tietoa. Yleisesti hyväksytty arkitieto saattaa sen sijaan nousta viisauksien joukkoon ja viisauksiahan maailmassa on rapiat miljoona. Toisaalta, asia tai ilmiö voidaan julistaa arkitiedoksi myös hyvin kevyin perustein, jopa yhden tai kahden kokemuksen perusteella. Tälläisiä tapauksia voi olla esim. kuuma hella, joka polttaa kädestä nahkat kaarelle tai yöllä syöty pitsa, joka helpottaa kiistatta aamun krapulaa. Arkitiedon tärkeys ja kerääminen on siis hyvin keskeistä arjen pyörittämisen kannalta.

Tieteellinen tieto asuu taas kirjoissa siinä missä arjen tieto on vain lahjakkaimpien pääomaa. Etenkin Suomessa, yksi tärkeimpiä tieteellisen ja arkitiedon eroja on, että tieteellinen tieto on julkista. Arjen tiedoista, kuten hyvistä onkipaikoista harvoin puhutaan ääneen. Tieteellinen tieto perustuu suunniteltuihin mittauksiin ja kokeisiin, jossa jokainen ympäristötekijä on otettu huomioon ja raapustettu vihkoon ylös. Ennen kaikkea tieteellinen tieto on järjestelmällistä tilastointia ja mustaa valkoisella. Se täytyy tarkistuttaa kielioppivirheiden ja ajatuksen solmukohtien varalta, sekä sen on oltava muiden hyväksymä. Vain tälläisissä tapauksissa alamme lähestyä tieteellistä tietoa. Onko tieteellinen tieto totuus? Ei edes totuus, sen on oltava sellaista laatua että se on kumottavissa. Luultavasti se tullaankin kumoamaan lähitulevaisuudessa paremmalla ja laajemmalla tutkimuksella. Tästä voidaan hyvin helposti siis päätellä, että tieteellisen tiedon tuottajan elämä voi olla hyvinkin raskasta. Turhan työn tekeminen on nimittäin pois muusta vapaa-ajasta.

Se mikä tulee oman tutkimukseni tilastotieteelliseen osioon tämän pohdinnan jälkeen, niin taidanpa jättää tekemättä. Lopetan koulun ja lähden mökille, josta myyn postimyynnillä hyväuskoisille puolivalmiita viisauksia mukavasti muovipakkauksiin pakattuina.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.