9 +2 lähiretkiopasta Uudellemaalle!

Joko olet päättänyt, mihin tänä iltana tai viikonloppuna mennään? Uudeltamaalta ja lähialueilta löytyy vaikka mitä kiinnostavia luontokohteita, jotka vain odottavat löytäjäänsä! Uudenmaan retkeilymahdollisuuksista on julkaistu monenlaisia oppaita, joita kannattaa selailla, jos tuntuu siltä, että kaikki lähikohteet on jo koluttu. Tässäpä pieni katsaus Haltia Shopin lähiretkeilyoppaisiin!

Raija Hentmanin oppaat

Pelkästään Etelä-Suomessa retkeilykohteita on sen verran paljon, että Raija Hentman on kirjoittanut niistä kolme kattavaa opasta: Etelä-Suomen Retkeilyopas 1 ja 2 sekä Uusi pääkaupunkiseudun retkeilyopas (Minerva Kustannus Oy 2014, 2016, 2018). Oppaiden alusta löytyy koko alueen kartta, johon on merkitty aluelohkot. Kohteet käsitellään lohkoittain, joten on helppo etsiä retkikohteita joltakin tietyltä alueelta. Kaikista kirjojen kohteista on pieni faktalaatikko, jossa on kerrottu alueen koko, reitin pituus, vaativuus sekä mahdollinen reittimerkintä, alueen palvelut sekä nettisivut, mistä voi etsiä lisätietoja kohteesta. Lisäksi kustakin kohteesta on yhdestä kolmeen sivun pituinen esittely ja vähintään yksi värikuva. Kohde-esittelyiden välissä on lyhyitä tietoiskuja alueen kasveista, eläimistä kuin historiastakin. Etelä-Suomen retkeilyoppaat rajautuvat alueeltaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, tosin Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistojen kohteita löytyy hieman päällekkäin molemmista. Ykkösosa eli läntinen opas ulottuu aina Hangon, Salon ja Forssan kautta Hattulaan ja itäinen osa jopa Lahteen ja Pyhtäälle saakka. Näissä riittää paljon tutkittavaa!

Lue lisää ja tilaa:

Etelä-Suomen retkeilyopas 1 >>

Etelä-Suomen retkeilyopas 2 >>

Uusi pääkaupunkiseudun retkeilyopas >>

Kuva: Erkka Luutonen / Haltia

Lumoava Helsinki – 200 luontoelämystä

Lumoava Helsinki – 200 luontoelämystä (Helsingin kaupunki 2017) keskittyy esittelemään pääkaupunkimme luontokohteita ilmansuunnittain/alueittain. Kohteet vaihtelevat pistemäisistä kohteista, esimerkiksi erikoisista kivistä tai puista pidempiin reitteihin, joten oppaasta on kiva etsiä retkikohteita niin lyhemmille luontofiilistelyille kuin päiväretkillekin. Esittelyt ovat suppeahkot, mutta kuvia on paljon ja visuaalinen ilme on raikas. Useimmista kohteista on myös pikkukartat.

Lue lisää ja tilaa >>

Kotinurkilta kallioille – Espoon luontokohteet

Kotinurkilta kallioille – Espoon luontokohteet (Espoo 2017) on melko samantyylinen opas kuin edellinen, eli Espoon kohteet on esitelty kaupunginosittain. Kohteet ovat enimmäkseen pistemäisiä, mutta luontopolkuja ja metsiköitäkin mukana. On hauska huomata, että keskeltä urbaaneja ympäristöjä löytyy myös pieniä vihreitä saarekkeita!

Lue lisää ja tilaa >>

Kuva: Mari Valtonen / Haltia

Nuuksion retkeilyopas – Luonto, reitit ja kohteet

Nuuksion retkeilyopas – Luonto, reitit ja kohteet (Calazo 2018) esittelee Nuuksion merkityt reitit sekä muita retkikohteita kartan ja kompassin kanssa liikkuville. Opas on hyödyllinen erityisesti, jos haluaa löytää Nuuksiosta uusia paikkoja. Oppaassa on esitelty myös Nuuksion luontoa ja hitusen historiaakin. Näppärän kokoinen opas on helppo ottaa myös retkelle mukaan. Erillinen maastokartta on silti syytä olla mukana.

Lue lisää ja tilaa >>

Sipoonkorpi – Luontokohdeopas

Sipoonkorpi – Luontokohdeopas (Karttakeskus 2020) esittelee pääkaupunkiseudun itäistä kansallispuistoa Sipoonkorpea. Opas kauniisti taitettu ja täynnä hienoja Kai Hypénin luontokuvia, joten oppaan mukana pääsee nojatuolimatkalle metsään. Sipoonkorven kohteet käydään läpi ilmansuunnittain ja tässäkin oppaasta jokaisesta kohteesta löytyy pikkukartta, jotka ovat ehkä edellä mainituista oppaista selkeimmät. Lisäksi kirjoittaja on arvioinut kohteen saavutettavuuden.

Lue lisää ja tilaa >>

Kuva: Erkka Luutonen / Haltia

Metrolla metsään

Metrolla metsään (Metsäkustannus 2018) esittelee pääkaupunkiseudun luontokohteita, joille pääsee metropysäkeiltä, eli kyse on hyvinkin urbaaneista kohteista. Voidaan tosiaan siis puhua luontopääkaupungista, sillä pieniä luontosaarekkeita on tosiaan helppo saavuttaa myös näin! Kohteet on esitelty metropysäkeittäin ja jokaisesta alueesta on myös kartta.

Lue lisää ja tilaa >>

Bussikortilla luontoon

Toinen vähän samantyylinen opas on Bussikortilla luontoon (Karttakeskus 2019). Erona edelliseen on oppaan luontokirjamaisuus, sillä kirjassa on luontokuvaaja Antti Kolin kuvat. Oppaan avulla voi löytää vinkkejä kaupunkiluonnon tutkimiseen ja havainnoimiseen teemoittain, mutta kohteita itsessään ei ole esitelty niin tarkasti, eikä kirjassa ole kuin muutama kartta.

Lue lisää ja tilaa >>

Kuva: Erkka Luutonen / Haltia

Retkipaikka-kirjat

Ei pidä unohtaa Retkipaikka-kirjojakaan (Retkipaikka – Seikkailuja Suomessa, Karttakeskus 2015 ja Retkipaikka – Uudet seikkailut, Karttakeskus 2019), vaikka ne käsittelevätkin koko Suomen retkikohteita. Kohteet on esitelty alueittain, joten Uudeltamaaltakin löytyy useampi kohde. Luvun alussa on maakunnan kartta, johon kohteet on merkitty. Jokainen kohde on ansainnut oman aukeamansa, jossa on kivoja kuvia, selkeä kartta sekä kuvaileva teksti.

Lue lisää ja tilaa >>

Kuva: Erkka Luutonen / Haltia

Näitä oppaita lueskelemalla eivät retkikohteet lopu ihan heti! Kannattaa kuitenkin tsekata myös Haltia Shopin kirja-ale, josta löydät vielä paljon lisää mielenkiintoista luettavaa:

Siirry Haltia Shopin kirja-aleen >>

Koko Haltia Shopin kirjavalikoima >>

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.