7 retkeä ratsain – lähde kokemaan Pohjois-Karjala satulasta käsin!

Yhteistyössä VisitKarelian ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton kanssa

Käännyt hevosen selässä tuskin maastosta erottuvalle polulle, joka johdattaa mystiseen, vanhaan metsään. Hevonen kuljettaa sinua tasaisesti korkealla, polun risujen ulottumattomissa. Hepo kumartuu hamuamaan heinää, sinä ihailet syksyn tummaa tuoksua. Ihmettelet vuoroin vaivattomasti taivaltavaa eläintä ja vuoroin ympärille avautuvaa maisemaa. Jossain pilkottaa jo hiekkaranta ja siellä taukoon valmistautuva laavu. Et ole ensimmäistä kertaa retkellä, mutta ulkoilman nautiskelu satulasta käsin, yhdessä hevosen kanssa on jotain aivan uutta.

Pohjois-Karjala lienee jokaiselle tuttu Kolilta avautuvasta kansallismaisemasta, karjalaisesta vieraanvaraisuudesta, monen sortin piirakoista ja itäisestä murteesta, mutta useampi voi yllättyä löytäessään alueen lukuisat, lämmöllä vieraansa vastaanottavat hevostilat. Oletko luullut, että ratsain metsään pääsy vaatii vuosien harjoittelun ja tuntikausia kehää kiertäen? Ei suinkaan! Listasimme Pohjois-Karjalan alueelta seitsemän tilaa, joista jokainen tarjoaa mahdollisuuden metsäretkiin myös lajin vasta-alkajille konkareiden useamman päivän ratsastusvaelluksia unohtamatta. Suurin osa tiloista tarjoaa myös majoitusta toinen toistaan tunnelmallisimpien seinien suojissa.

Karttapiirroksessa seitsemän pohjoiskarjalalaisen hevostilan sijainnit

1. ElämysMantsi, Ilomantsi

Suomen itäisimmässä kunnassa, Ilomantsissa sijaitsee idyllinen maalaistalli, jonka hevoset ovat tilalla perheenjäseniä. Samassa pihapiirissä hevosten kanssa asuvat tilan koirat, kissat, lampaat, kanit ja kanat.

Retkeilijää ilahduttaa tieto siitä, että tämän tallin turvat suuntaavat aina pääsääntöisesti maastoon. Rauhalliset maastotunnit eivät ainoastaan sovellu, vaan ovat suorastaan tarkoitettu aloitteleville ratsastajille. Konkarit voivat osallistua pidemmille retkille, joiden aikana toisinaan jopa yövytään maastossa ja kuljetaan satasaarisen Koitereen rannoilla, Patvinsuon kansallispuiston kurkistellessa saman vesistön pohjoisreunalla.

Lue lisää: ElämysMantsi

2. Kuivalan Islanninhevostalli, Vuonislahti

Kaksi hevosta ratsastajineen hiekkarannalla Kuva: Terhi Ilosaari
Kuivalan tilan retkellä, Pielisen rannalla

Tilan pihapiiri huokuu hyvää huolenpitoa. Kunnioittavaa kohtelua saavat osakseen niin 1800-luvulta oleva päärakennus, kirjavat kanat kuin yhdeksän islannin hevostakin.

Kuivalan tilalta kaikki retket suuntautuvat maastoon koukaten usein kansallismaisemaan Pielisen rannalle. Luontoretkille lähteviltä edellytetään paitsi ratsastuksen alkeiden taitamista myös ymmärtämystä kunnioittaa ympäröivää luontoa.

Autoton ja hevoseton ilahtuu varmasti siitä tiedosta, että perille Kuivalan tilalle pääsee myös junalla.

Lue lisää: Kuivalan Islanninhevostalli

3. Kiieksen tila, Nurmes

Kiieksen tilalla vipeltävät kanit, koirat, kissat, vuohet, lampaat, possut, lehmät ja ponit – niin ja tietenkin myös hevoset. Tallin metsäretket tehdään suomenhevosilla metsäpoluilla, vaikuttavissa vaaramaisemissa. Kiieksen lähimaastojen korkeuserot eivät kauhistuta kokenutta, mutta ihan ensikertalaisille nämä reissut eivät sovellu. Kokeneiden retkeläisten niin toivoessa on tarjolla myös reippaita ravi- ja laukkapätkiä. Retkille pääsee vain kaksi ratsastajaa kerrallaan – mikä voisi olla tämän ylellisempää!

Lue lisää: Kiieksen tila, Nurmes

4. Paimentupa, Koli

Kolin Paimentuvan pihasta pääsevät maastoretkelle ratsastuksen ensikertalaisetkin. Eivätkä mille tahansa retkelle, vaan yhteen upeista kansallispuistoistamme, Kasken kierroksen maisemiin ja kyyttöjen kulmille. Retkipaikan Antti Huttunen kirjoitti Paimentuvan retkestään:

”Niin vain löysivät hevoset pitävän sijan jokaiselle askeleelle. Ylväiden eläinten tarkkaa työtä oli hienoa seurata. Paluumatkalla, loitompana kansallispuistosta kiersimme vielä yhden kierroksen kohokohdan. Tulimme paikkaan, jossa totisesti oli taikaa. Tuo kuusikko oli kuin sadusta. Komeiden näreiden juurella oli vain hehkuva sammaleikko. Muutama mustikanvarpu ja jokunen oravanmarja siitä pilkisti, mutta muuten sammalmatto jatkui koko metsän läpi.” Lue koko tarina: Hevosen selässä halki vuosisatojen

Lue lisää: Paimentupa, Koli

5. Heiskalan Hoppala, Liperi

Gustur, Ófeigur, Gaefa, Raudskjona, Nattfari, Teitur eli Töltti-Teppo ja monet muut harjakkaat hurmurit kuljettavat vaeltajat jopa useamman yön kestäville vaelluksille. Hoppalan retkillä luontoa nautitaan kaikin aistein kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyen. Erimittaiset maastot ja vaellukset tehdään tasoryhmissä, joten kaiken tasoiset ratsastajat pääsevät nauttimaan retkiratsastuksesta. Satulasta laskeuduttua vatsojen huuteluihin vastataan eräoppaan loihtimilla nuotioherkuilla ja mielen huhuiluihin metsämieliharjoituksilla. Vaelluksilla vaeltajien yöpyessä puolijoukkueteltassa, lepäävät hevoset retkiaitauksessa.

Mitäpä jos koko suku lähtisi mukaan ratsastusretkelle? Heiskalan Hoppalassa voi maastoon lähteä ryhmä, jossa yksi kiipeää suomenhevosen selkään, toinen hevoskärryjen tai reen kyytiin ja kolmas kulkee säyseän islanninhevosen selässä.

Lue lisää: Heiskalan Hoppala

6. Teijan majoitus ja maastotalli

Hevonen ja ratsastaja pellon halauksessa Kuva: Mella Lehtonen
Teijan Tallin tunnelmia

Teijan tallin syksyissä voi tarkkailla vaihtuvan vuodenajan merkkejä, muuttolintuparvia ja upeita ruskan sävyjä hevosen selästä aidossa lännensatulassa istuen. Talvisin hohtavat hanget ja metsäpolkujen hiljaisuus halaa ratsastajaa, taustalla rytmittää lumen narske kavioiden alla.

Tallilla asuvat kiltit ja varmajalkaiset suomen- sekä norjanvuonohevoset, jotka on koulutettu ensisijaisesti maastoratsastuskäyttöön. Metsäretken sijaan voi osallistua Virkisty & voimaannu -toimintaan – täsmätreeniin heille, jotka haluavat harjoitella läsnäoloa ja vuorovaikutusta hevosten parissa luonnon äärellä.

Lue lisää: Teijan majoitus ja maastotalli

7. Hepovaaran hyvinvointitila, Kitee

Hepovaaran hyvinvointitilan Mira
Minipossu Kuva: Terhi Ilosaari
Hepovaaran hyvinvointitilalla voi tavata myös minipossun

Hepovaaran hyvinvointitilan ihmiset ja eläimet huokuvat omia teesejään: läsnäoloa, pysähtymistä, hyvinvointia ja hevosystävällistä toimintaa. Aloittelijoiden kenttätuntien ja konkareiden vaativien vaellusten lisäksi tilalla voi mieltään huoltaa myös täysin hevospelkoinen kulkija. Ennen kaikkea tilan retkillä pääse nauttimaan luonnosta ja kokemaan, millaista vuorovaikutus islanninhevosen kanssa voi parhaimmillaan olla.

Lue lisää: Hepovaaran hyvinvointitila

Päätitkö jo, millainen olisi sinun turvallinen, unelmiesi kiertomatka?

Linkit unelmiesi retkelle Pohjois-Karjalaan

Unelmoitko seikkailusta Itä-Suomen jylhässä ja vastakohtia täynnä olevassa luonnossa sekä öistä kutkuttavan kotoisissa majapaikoissa? Kolin tykkylumet, Pielisen yllätykselliset aallot, Ruunaan koskien hohtava ruska ja rauhalliset vaellusreitit erämaassa kutsuvat.

Voit etsiä inspiraatiota retkillesi seuraavista lähteistä: 

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on karelialogot-1030x116.jpg
Hevosen huoltoa maastoretken jälkeen Kuva: Terhi Ilosaari
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.