5 syytä lähteä sateella metsään

1. Saat olla yksin

Monelle retkelle lähteminen on samalla erkaantumista väenpaljoudesta. Metsäretkeltä odotetaan lähes poikkeuksetta luonnon- ja omaa rauhaa. Sateinen sää sopii enemmän kuin hyvin retkisääksi niille, jotka haluavat minimoida ihmiskohtaamiset polulla. Sitkeä tihkusade karsii metsästä sokerista tehdyt retkeilijät ja, paikasta riippuen, pahimmalla koiranilmalla autuas yksinäisyys on taattu.

2. Erilainen sää tarjoaa uudenlaisen näkökulman

Sateinen metsä on erinäköinen kuin auringon paisteessa. Niinpä sadepäivä sopii yhtä hyvin tutun lähimetsän tutkimiseen kuin mikä tahansa muu päivä ja vielä paremmin, jos lähimetsään ei ole vielä sateella tutustunut. Pilvinen sää syventää niin kesäisen vihreän kuin ruskan värejä ja värit näyttävät voimakkaammilta harmaata taustaa vasten. Tutulla reitillä huomio kiinnittyy yksityiskohtiin, joita ilmestyy… noh, kuin sieniä sateella. Sade virkistää metsän sammalet ja jäkälät, jotka lukuisten sadepisaroiden ohella tarjoavat loistavia kohteita makrokuvaukseen. Tiesitkö, että sammalet ja jäkälät pystyvät imemään kymmenkertaisesti oman painonsa verran vettä? Pienten yksityiskohtien lisäksi eri tulokulmaa tarjoavat reitille kerääntyvät lammikot ja pienimuotoiset järvet.

3. Ilma on raikkaampaa

Sateella ilma on kosteampaa ja hapekkaampaa, mikä tekee siitä helpompaa hengittää. Keväisin katuja ja ilmaa huuhtovat sateet ovat pelastus katupölystä kärsiville. Sateella kannattaakin lähteä hikilenkille: hengitys kulkee paremmin ja sade viilentää sen verran, ettei tule tukalan kuuma.

4. Sateella metsässä tuoksuu

Kosteus voimistaa metsän tuoksuja ja märkä metsä tuoksuu erilaiselta kuin kuiva metsä. Kukinnan aikaan kuivaa jaksoa seuraava lempeä sade elvyttää kasveja ja voimistaa kukkien tuoksua. Syksyllä tuoksussa taas voi olla synkkiä sävyjä, kostean kellarin tai homeisen ullakon tuoksua. Märässä metsämaassa pyörii hajottajien fiesta, kun eri sienet, mikrobit ja selkärangattomat tekevät työtään metsän ravinnekierrossa. Lehti ja neulanen kerrallaan orgaaninen aines hajoaa takaisin maaperän ravinteiksi.

5. Sateen äänimaailma rauhoittaa mieltä

Sateen ropina telttakankaaseen on ehkä paras tuutulaulu, mitä on. Saderetki on yksi parhaimmista tilaisuuksista nauttia juuri käsillä olevasta hetkestä ja harjoitella tietoista, hyväksyvää läsnäoloa. Pysähdy kuuntelemaan pisaroiden pehmeää ääntä lehdillä ja sammalissa. Voit kokeilla lähimetsän saderetkellä esimerkiksi Avoimin aistein -harjoitusta, josta kirjoitin täällä. Kun emme arvota eri sääolosuhteita, kurjaksi luulemamme sää saattaa yllättää. Parhaimmillaan saderetki on elämys siinä missä helleretkikin. Vaihtuvista vuodenajoista ja säätiloista huolimatta metsässä on turvallista pysyvyyden tunnetta. Metsä ja sen asukit kestävät läpi vuosittaisten synkkien sadekuukausien, miksi emme mekin? Sanonta ”ei ole olemassa huonoa säätä, on vain huonoja varusteita” (tai vaatevalintoja) on ainakin itseni kohdalla erittäin totta.

Lopulta metsä on joka kerta niin lumoava, että huonokin sää unohtuu pian. Hetken päästä saatat löytää itsesi rähmällään kuraisesta maasta kuvaten vastaan tullutta jännittävää sientä.

Saderetken ehdottomat varusteet: lämmin kerrospukeutuminen, sadevaatteet, vettä pitävät kengät (esimerkiksi kumisaappaat), päähine ja hansikkaat, vettä pitävä tai muuten sadesuojattu reppu, johon saat säilöttyä kaiken tarpeellisen (ainakin puhelimen, ehkä kuivat vaihtosukat ja hyvän mielen eväät) ja, mikäli lähdet uusille poluille, sateelta esim. karttamuoviin suojattu kartta ja kompassi. Hämärällä ja pimeässä muista heijastin ja otsa- tai taskulamppu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.