25-vuotias Anni Penttilä valloittaa vuoria kovista kolhuista huolimatta: ”Pyörätuolissa oli pakko miettiä, onko tässä enää mitään järkeä”

Pääkuva: Mikko Lautala

Vaikeudet kasvattavat meistä voimakkaampia. Kun tiellemme tulee esteitä, jotka pahimmillaan voivat tuntua ylittämättömiltä, joudumme kohtaamaan itsemme ja punnitsemaan ajatuksiamme ja haaveitamme toden teolla. Tämän kaiken sai viime vuonna kokea helsinkiläinen vuorikiipeilijä Anni Penttilä, 25.

Jo useita vuosia vuorikiipeilyä treenannut Penttilä oli katkaissut olkaluunsa kamalassa tapaturmassa kuntosalilla maaliskuussa 2017. Lähes samaan aikaan oli polvi vaatinut leikkausta. Pyörätuolissa istuessaan Penttilä joutui pohtimaan, kuka hän on ja mitä hän tosissaan elämältä haluaa. Olisiko unelma Mount Everestistä syytä haudata?

Vain puolta vuotta myöhemmin Penttilä valloitti Kilimanjaron, ja on nyt lähempänä unelmaansa Mount Everestin valloittamisesta kuin koskaan. Nuoren ja reippaan naisen inspiroiva tarina ansaitsee tulla kuulluksi, joten Penttilän Vuorenvarma suunnitelma on tämän kuun blogisuosituksemme.

Kaikki alkoi lehtijutusta vuonna 2009

Vuonna 2009 Penttilä tuskin arvasi, kuinka National Geographic -lehden avaaminen voisi muuttaa hänen elämänsä. Lehdessä oli näyttävästi kuvitettu artikkeli Annapurna Circuitista – yhdestä maailman legendaarisimmista vaellusreiteistä.

– Tajusin heti, että tätä minä haluan. Olin säästänyt rahaa ihan lapsesta asti, ja nyt ensimmäistä kertaa minulle tuli tunne, että tällaiseen haluan rahaa käyttää. Tuntui hyvältä tajuta, että minulla on oikeasti mahdollisuus myös toteuttaa tuo unelma.

Nepalin maisemat piirtyivät Penttilän verkkokalvoille ikihyviksi, ja ajatus vaelluksesta jäi hetkeksi kytemään – kunnes Penttilä kohtasi Annapurnan uudelleen.

– Paria vuotta myöhemmin löysin GoExpo-messuilta Mandala Travelin esitteen ja huomasin, että Annapurna Circuit on heidän ohjelmistossaan. Päätin, että jos pääsen opiskelemaan kauppakorkeaan, niin lähden matkaan seuraavana keväänä.

Penttilän haave toteutui. Yliopiston ovet aukesivat, ja seuraavana keväänä koitti ensimmäinen matka Nepaliin. Penttilällä ei ollut vuoristosta aiempaa kokemusta, pois lukien laskettelumatkat Alpeilla. Annapurna Circuitin opastetulla vaelluksella riittivät seikkailumieli ja hyvä peruskunto.

– Paikka oli juuri niin upea kuin olin kuvitellut. Olimme 5,5 kilometrin korkeudessa, lumiset vuoret kaikkialla ympärillä. Koukutuin heti.

Blogilla jo 9000 lukijaa kuukaudessa

Annapurna Circuit oli Penttilälle vain alkua. Vuotta myöhemmin hän oli jälleen Nepalissa, tällä kertaa jo vuorikiipeilemässä. Kokemus karttui, ja nälkä kasvoi syödessä – Penttilän silmissä alkoi siintää unelma Mount Everestin valloittamisesta, ja hän asetti sen tavoitteekseen. Sitä ennen olisi kuitenkin treenattava valtavasti niin taitoja, fyysistä voimaa kuin henkisiä kykyjäkin.

Kun Etelä-Amerikan korkeimman vuoren eli Aconcaguan valloitus koitti, perusti Penttilä Vuorenvarma suunnitelma -bloginsa.

– Eräs ystäväni yllytti minut kirjoittamaan tästä projektistani. Asia jäi pitkäksi aikaa hautumaan, koska halusin antaa blogille täydellisen nimen. Kun keksin nimen, perustin blogin. Lukijat löytävät sivustolleni pääasiassa Googlen kautta, ja lukijoita on nykyään kuukaudessa noin 9000.

Kiiltokuvamaista mielikuvaa Penttilä ei vuorikiipeilystä halua antaa. Haasteita on riittänyt muun muassa siksi, että teini-ikäisenä tapahtunut polkupyörällä kaatuminen vaivaa Penttilän polvea edelleen ja on vaatinut useita leikkauksia. Toissakeväänä katkesi olkaluu kuntosalilla. Penttilä on onnistumisten ohella kertonut myös tapaturmista ja kuntoutuksesta blogissaan avoimesti.

– Olen saanut joiltakin lukijoilta palautetta ja kiitosta siitä, että onneksi kerron myös näistä ikävämmistä asioista. Kun itse mursin olkaluuni, minulla oli sellainen olo, että tällaista ei ole koskaan tapahtunut kenellekään ja olin ainoa, jolle näin on käynyt.

Vuoristoretkillään Penttilä ei ole kokenut suuria vastoinkäymisiä.

– Varsinkin olkaluun murtuminen kuntosalilla tuntui äärimmäisen turhalta ja turhauttavalta. Polven kanssa oli jo oppinut elämään, mutta tämä vamma tuli täysin yllättäen ja laittoi monia suunnitelmia täysin uusiksi.

Kuva: Mikko Hirvonen

”Kuka minä haluan olla?”

Olkaluun murtuma ja samoihin aikoihin osunut polvileikkaus veivät Penttilän pohjafiiliksiin alkuvuonna 2017. Pyörätuolissa leikkauksen jälkeen istuessaan nuori nainen joutui kohtaamaan itsensä ja monivuotisen unelmansa ja miettimään, oliko kaikessa enää mitään järkeä.

– Ensimmäinen ajatus oli, että ei tässä ole enää mitään mieltä, kun olin niin rikki. Halusinko Everestille edes? Mietin sitäkin, mistä oma riskinottorajani menee. Eivät kaikki tule elossa takaisin Mount Everestiltä. Olisinko valmis kuolemaan sen takia? Ja miksi ylipäänsä haluan sinne, siksikö vain, että voin ruksia sen yli listaltani?

Vaikka ongelmat olkaluun ja polven kanssa tuntuivat äärimmäisen turhauttavilta, Penttilä kertoo nyt olevansa onnellinen, että joutui käymään läpi nuo pohdinnat itsensä kanssa. Ne kasvattivat suuresti.

– Nyt ymmärrän, että edes Mount Everestin huipun saavuttaminen ei ole minulle se tärkein tavoite, vaan matka sinne. Projekti on opettanut jo nyt valtavasti paitsi vuorikiipeilystä, myös siitä, kuka oikeasti olen. Nyt osaan myös arvostaa paljon aiempaa enemmän myös sitä, että kroppani toimii taas ja minun on mahdollista nousta vuorille.

Pohjasukellusta seuraavana syksynä Penttilä valloitti Kilimanjaron.

– Se tuntui todella voimaannuttavalta. Jopa 15 tunnin vaelluspäivän jälkeen, vaikka matkalla oli ollut haasteitakin, olo oli mahtava. Nautin siitä kun ymmärsin, että vielä hieman aiemmin se ei olisi ollut mahdollista.

Kuva: Mikko Hirvonen

Reippaalla fiiliksellä

Vuorikiipeilyporukassa ei kiukuttelijoille ole sijaa, eikä ilkeily Penttilän mukaan olekaan osa vuorikiipeilyharrastajien kulttuuria. Hänen gradunsa aihe oli luottamus, ja hän tutki luottamuksen kehittymistä vuoriretkikunnissa. Haastateltavia ei ollut vaikea saada mukaan.

– Olen saanut näiden vuosien aikana itse todella paljon jeesiä ja kannustusta kokeneemmilta kiipeilijöiltä. Haluan itsekin olla hyvä tyyppi, joka auttaa ja kannustaa muita, Penttilä sanoo.

– Minusta on todella siistiä, jos joku aloittaa vuorikiipeilyharrastuksen vielä vaikka aikuisena. Silloin muiden pitää kannustaa täysillä!

Penttilä on lähempänä Mount Everestin valloitusta kuin koskaan. Hän osallistui juuri jäätikkökurssiin Norjassa ja toteutti sen jälkeen kaksi omatoimista retkeä Norjan vuorilla. Mount Everest on tavoitteena vuonna 2020.

– Nyt olen alkanut huomata, että kokemusta ja osaamista on kertynyt todella paljon. Unelma Mount Everestistä on täyttymässä!

Anni Penttilän Top-3 mieleenpainuvinta hetkeä

  1. Kilimanjaro syksyllä 2017. ”Olin ollut leikkauspöydällä neljä kertaa vuoden sisällä. Kilimanjarolla pääsin pitkästä aikaa taas vuorille ja olin takaisin hevosen selässä.” Lue Kilimanjaro-jutut täältä.
  2. Olkaluun murtuma keväällä 2017. ”Pohjasukellus. Tämä muutti monta asiaa ja pisti minut todella pohtimaan, mitä elämässäni haluan tehdä.” Lue juttu täältä.
  3. Jäätikkökurssi Norjassa kesällä 2018. ”Antoisa jäätikkökurssi ja siihen päälle vielä kaksi itse suunniteltua ja omatoimisesti toteutettua retkeä Norjan vuorille saivat minut huomaamaan, että kokemusta on kertynyt jo roimasti ja haave Mount Everestistä on jo todella realistinen.” Lue juttu Uranostind-vuoren huiputuksesta.

Seuraa Annin Vuorenvarmaa suunnitelmaa:

Vuorenvarma suunnitelma -blogi

Instagram @Vuorenvarma.fi

Facebook @VuorenvarmaS

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.