Teknologia apuna retkellä: tällainen on 112-sovellus

Artikkeli: Joni Sormunen

Nyt on eräsmiehellä tärkeää asiaa teille pikku nassukat, jotka luonnossa liikutte, varsinkin jos liikutte yksin. Yksin liikkuminen luonnossa on vapauttavaa ja rentouttavaa puuhaa, mutta siinä on myös omat riskinsä. Olipa retkeillessä kuinka huolellinen tahansa, niin aina voi tapahtua onnettomuuksia – nilkka voi nyrjähtää, voi tippua suohon ja jäädä sinne jumiin, voi eksyä, uupua ja niin edelleen. Onnettomuuksien ehkäisemiseksi omat rajansa pitää tunnistaa ja osata huomioida.

Monestikaan esimerkiksi metsään mennessä ei tule katsottua lähintä tienviittaa, ja välttämättä aina mitään merkintöjä ei olekaan. Tämä kuitenkin olisi tärkeä tieto, koska apua soittaessa hätäkeskukselle pitäisi pystyä kertomaan sijainti mahdollisimman tarkasti. Tässä kuusen alla ei pelastajia paljon lämmitä.

Miten 112-sovellusta käytetään?

112-sovelluksen käyttäminen on helppoa, ja sovellus kannattaakin asentaa puhelimeen jo ennen luontoon menemistä. Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Windows-, Android-, iPhone- ja Jolla-puhelimiin sovelluskaupoista.

Asentamisen jälkeen käynnistä sovellus 112-kuvakkeesta. Sovelluksen käynnistyttyä laita siihen pyydettäessä puhelinnumerosi, niin sovellus on valmis käytettäväksi.

Hätätilanteen sattuessa näppää sovellus sinisestä 112-kuvakkeesta auki. Sovelluksen auettua sen etusivulla on iso valkea nappi ”Soita 112” -tekstillä, sitä näppäämällä lähtee puhelu välittömästi hätäkeskukseen. Hätäkeskus vastaa puheluusi, jolloin se myös saa saman tien koordinaattisi suoraan sovelluksesta, ja apu pääsee perille nopeasti ja tarkasti.

Noudata puhelun aikana hätäkeskuksen antamia ohjeitä, älä lopeta puhelua kuin vasta pyydettäessä.

Sovelluksen ainoa negatiivinen asia on, että sen käyttämiseen tarvitset älypuhelinta. Onneksi kuitenkin nykyään aika monelta sellainen taskusta löytyy.

Sovelluksen yksi hyödyllisimmistä puolista on sen kyky ilmoittaa sijaintisi koordinaateilla pelastajille noin 2–15 metrin tarkkuudella, se on jo todella hyvä. Hätäkeskuslaitoksen tietojärjestelmä käyttää WGS84-koordinaattijärjestelmän formaattia, jossa koordinaatit ovat muodossa: ddd°mm.mmm’ eli asteet, minuutit ja minuutin desimaalit.

Tämä on kaikille suositeltava koordinaattien ilmoitusmuoto. Sovelluksen käyttö on hyvä opettaa myös kotona asuville lapsille.

Siis ladatkaa tämä sovellus puhelimeenne hyvät ihmiset.

Lue lisää ja lataa sovellus >>

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.