Vanhan Vaasan raunioilla

Helmikuu 2017, Vaasa. Muutama pakkasaste nipistelee mukavasti poskia. Taivas on tasaisen harmaa. Olemme ensi kertaa käymässä täällä. Kolmekymmentä vuotta Vaasassa asunut ystäväni ei osannut kotiseutusokeudeltaan mainita muuta nähtävää kuin rauniot Vanhassa Vaasassa, joten täällä ollaan.

Alueen infotaulut ovat selkeitä ja mielenkiintoisia.

Raunioalueeseeen kuuluu Vanhan Vaasan merkittävimpiä rakennuksia: Pyhän Marian kirkko (ja kellotapuli), sekä raatihuone ja triviaalikoulu. Niiden kerrotaan raunioituneen Vaasan palossa 1852.

Kirkon rauniot herättävät koollaan ensimmäisenä mielenkiintomme. Suuret ikkuna-aukot ja jämerät kiviseinät ovat säilyneet hyvin, mistä on varmasti kiittäminen lukuisia entisöintitöitä. Raunioiden sisätilat antavat hienon viitteen siitä, miten vaikuttava rakennus on ollut. Kirkko on mitä ilmeisimmin saanut alkunsa vuosien 1480 ja 1550 välillä, mutta sitä on laajennettu useampaankin otteeseen.

Kivisten seinien yli pilkottaa mäen harjalla kökkivä jättiläinen. Mielikuva Roope Ankan rahasäiliöstä on vastustamaton. Rahalaari paljastuu mainituksi kellotapuliksi. Raskas, puinen ovi on lukittu, eikä sisälle pääse kurkistamaan. Mitähän salaisuuksia vanha rakennus pitääkään sisällään? Kun tovin kuluttua kauempaa kaikaa kellojen sointia, satuilemme kummituksen kiivenneen soittamaan kelloja vierailumme kunniaksi.

Kukkulan kuningas

Kellotapulin vierestä löydämme trivaalikoulun kivijalan. Nimitys aiheuttaa pientä hilpeyttä, vaikka paikalla onkin melko merkittävä historia. Sen oppilaisiin kun lukeutuu mm. Johan Ludvig Runeberg. Massiiviseen kivikirkkoon verrattuna koulun rauniot ovat piskuiset. Nykymaailmassa tuntuu omituiselta, että koko koulu on ollut osapuilleen yhden luokkahuoneen kokoinen, kun kirkkoon on samaan aikaan mahtunut varmasti koko pitäjän väki.

Koulun muistokivi

Triviaalikoulun rauniot

Talvisessa pakkassäässäkin rauniot olivat tutustumisen arvoiset. Näin jälkikäteen vasta huomasin, että raatihuoneesta emme havainneet merkkiäkään. Joko ohitimme sen (keskeisestä sijainnista huolimatta) huomaamatta tai sen jäänteet olivat lumen peitossa. Kesän tullen raunioita ympäröivät lehtipuut herättävät paikan varmasti aivan uudenlaiseen eloon. Alle kilometrin kävelymatkan päästä löytyy myös museo sekä linnakukkula, joihin emme valitettavasti huomanneet tutustua.

Kaupunkininjoille raunioiden takaa löytyy kuitenkin lisää ihasteltavaa.

Kartta N=7004883, E=233582

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.