Valkoposkihanhien syysmuuttoa ja lintutorneja Iitissä

Valkoposkihanhien päivä päivältä kiihtyvää syysmuuttoa on saatu seurata jälleen tänäkin vuonna Iitin seudulla jo useamman viikon ajan. Eri puolilla Iitin pelto- ja vesialueita valtavat ja äänekkäätkin hanhiparvet ovat olleet kuluneiden viikkojen aikana suosittuja nähtävyyksiä. Parhaimmillaan hanhia on laskettu ruokailevan 100 000 yksilön verran, hajaantuneina parviin Iitissä ja sen lähiseuduilla.

hanhet pellolla perheniemi

Lähinnä Pohjois-Venäjältä saapuvia hanhia muuttaa lokakuun alussa yli puoli miljoonaa. Näistä suurin osa on valkoposki- ja tundrahanhia, jotka pysähtyvät Suomessa lepäämään ja ruokailemaan ennen pitkän muuttomatkansa jatkamista. Iitissä sijaitsee tämän muuttoliikkeen tärkeimpiä tankkaus- ja lepopisteitä. Hanhia on upeaa päästä seuraamaan syksyisen retkeilyn merkeissä.

Kuulaan kauniit syyspäivät ovat viime viikkoina lisänneet syitä jalkautua hanhien ja lintujen pariin Iitin maisemiin. Vaikka yöt ovat jo käyneet etelässäkin pakkasen puolella, vielä varmasti ehtii hanhia ihailemaan päiväretkellä iittiläisiin syysmaisemiin; Ennen kuin hanhet taas jättävät meidät hetkellisesti ja lentävät etelän lämpöisempiin tunnelmiin.

Mukulanlahden lintutorni

Mukulanlahden lintutorni

Linturetkelle kun lähdetään, valkoposkihanhien lisäksi ohjelmaan kannattaa ehdottomasti sisällyttää kaksi Iitissä sijaitsevaa lintutornia, Mukulanlahti ja Perheniemen lintutorni. Mukulanlahden lintutornin alue oli jo aiemmin Natura-aluetta, mutta ”sai ylennyksen” aivan hiljattain luonnonsuojelualueeksi.

Mukulanlahden lintutorni on avattu vuonna 2004 ja se päivystää vesistöä Iitin Urajärvellä, muutama kilometri Iitin kirkonkylästä. Lintutorni sijaitsee Kupparinojan Luusuassa, ojan eteläpuolella, muutaman sata metriä Kuusankoskelle johtavalta tieltä. Lintutornille johtavat pitkospuut.

Mukulahden lintutornille vievät pitkospuut

Mukulahden lintutornille vievät pitkospuut

Mukulanlahden lintutorni on talkoovoimin kuuden metrin korkeuteen rakennettu, kaksikerroksinen luontoretkeilijän levähdyspaikka ja lintubongaajan paratiisi, etenkin keväällä ja alkukesästä lintumuuttojen aikaan.

Näin syksyllä tornilla kannattaa ehdottomasti käydä, torni on oivallinen kahvitaukopaikka upeine, järvelle antavine maisemineen.

maisemaa mukulanlahdelta

Lintutornin vesistöt eli Pyhäjärven lahdet ja Urajärvi ovat merkittäviä muuttolintujen levähdys-, pesimä- ja ruokailualueita. Alue on erityisen merkittävää pesimäaluetta vaateliaille ruovikkolajeille, ruskosuohaukalle (Circus aeruginosus) ja kaulushaikaralle (Botaurus stellaris), jotka pesivät alueella yleisinä. Myös pesivä vesilintulajisto on alueella erittäin runsasta.

Perheniemen lintutorni on uudempi iittiläinen tuttavuus, joka myös on rakennettu talkoovoimin Iitin Sääskjärven rannalle kesällä 2014. Lintutornin löytää seuraamalla Erottajan uimarannan opasteita.

Valkoposkihanhien runsasta syysmuuttoa pääsee seuraamaan Perheniemen lintutornilta käsin erittäin mainiosti – lintutorni sijaitsee paitsi Sääskjärven vesistön, myös peltoalueiden välittömässä läheisyydessä ja levähdyspaikkoja hanhille ympäristöstä löytyykin runsain määrin.

Perheniemen lintutorni

Perheniemen lintutorni

?????????????

Valkoposkihanhia Iitin Perheniemen pelloilla

Myös Sääskjärvellä on monipuolinen pesimälajisto. Sen ympäristössä viihtyyvät muun muassa laulujoutsen (Cygnus cygnus), punasotka (Aythya ferina), kaulushaikara (Botaurus stellaris), luhtahuitti (Porzana porzana), ruokokerttunen (Acrocephalus schoenobaenus) ja pajusirkku (Emberiza schoeniclus).

Lähteenä käytetty Iitin kunnan nettisivustoa.

Mukulanlahden lintutorni kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6756529, E 469209.

Erottajan uimaranta kartalla.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.