Uudenmaan pisin luolasto, Korkberget

Korkberget lukeutuu siihen joukkoon paikkoja, jotka ovat olleet itselleni liian lähellä, jotta niihin tulisi lähdettyä. Takavuosina tein yhden yrityksen, mutta valitsin silloin lähestymissuunnan huonosti ja reittini tyssäsi kesämökkitontteihin.

korkberget-8

Hieman myöhemmin sain Aimo Kejoselta listan Uudenmaan luolista, ja siinä kerrottin Korkbergetillä olevan sateensuojana toimineen lippaluolan, mitoiltaan melko vaatimattoman. Se ei juuri innostanut. Uuden yrityksen aika tulikin vasta kolme vuotta myöhemmin, kun geokätköilijät hehkuttivat paikalta löytyvää rotkoa ja komeaa lohkareikkoa. Niinpä eräänä toukokuisena sunnuntaina otin kurssin Kirkkonummelle ja lähdin ottamaan selvää, millainen paikka Korkvuori oikein oli.

korkberget-1

Tällä kertaa valitsin lähestymisreitin varman päälle. Käveltävää oli ehkä hieman enemmän kuin optimaalisimmalla reitityksellä, mutta ainakin polku vei suoraan vuoren juurelle ilman mökkien kiertämistä. Reittiä oli helppo seurata, monessa kohtaa kun polku oli enemmänkin ajoura. Varsiaiseksi poluksi se muuttui vasta järven rannassa. Kiersin rantaa vastapäivään parisataa metriä, kun edessäni kohosi komea jyrkänne. Pysähdyin ja vaihdoin päälle seikkailuvarusteet. Nyt olin perillä!

korkberget-3

Ensimmäinen kiinnostava kohta oli heti siinä, missä olin jyrkänteen yhyttänyt. Siinä jäätikkö ja järisevä maa olivat louhineet rakoilleesta kalliosta irti kulmikkaan kappaleen ja vieneet sen jonnekin matkoihinsa. Jäljelle oli jäänyt komea lippaluola.

korkberget-2

Sen olivat muutkin huomanneet, merkeistä päätellen paikalla oli poltettu nuotiota useamminkin, vaikka minkään valtakunnan virallista tulipaikkaa siinä ei taatusti ollut.

korkberget-5

Lippaluolasta etenpäin jatkaessani paljastui paikan todellinen luonne. Se mikä oli vastarannalle näyttäytynyt suurina lohkareina olikin jotain paljon isompaa. Lohkareet eivät suinkaan olleet parimetrisiä, vaan suurimmat selvästi lähempänä kymmentä. Paikassa olisi tutkittavaa päiväksi, jos ei kahdeksikin.

korkberget-4

Päätin seurata hetken jyrkänteen juurta katsomaan kallionrakoon kiilautuneen lohkareen muodostaman kiviportin ja palata sitten takaisin jatkaakseni vesirajaan, jossa arvelin Kejosen mainitseman lippaluolan olevan.

Laskeuduin hiljalleen lohkareelta toiselle. Tuntui, että joka puolella oli luolaisia kivenkoloja. Kurkin niihin yksi kerrallaan. Jos vain mahduin, ryömin pidemmälle. Useampi koloista täytti kyllä suomalaisen luolan kriteerit, mutta vain juuri ja juuri. Toisaalta mitä pidempään tutkin, sitä varmempi olin, että paikalta löytyisi jotain mainittavampaa. Kyllä tuollaiset lohkareet olivat taatusti jossain kohtaa kiilautuneet sopivasti.

Jatkoin hitaasti kohti pohjoista. Lohkareet sen kuin kasvoivat. Jossain kohtaa vaati melkoista pujottautumista, jotta matkasta selvisi kuivin jaloin. Heti pujottautumisen jälkeen oli aivan vedenpinnan tasossa kaksi suojaisaa suuaukkoa. Ensimmäisestä aukesi ainakin viisimetrinen luola, josta jatkui ehkä ryömittävissä oleva osuus pidemmälle. Se oli sen verran hankala, etten tällä kertaa tutkinut sitä, vaan palasin samaa reittiä takaisin ja jatkoin toiselle aukolle. 

Tämä suuaukko oli hivenen vaikeampi. Kurotin jalkani vedestä pilkistävälle kivelle ja laskeuduin sen varassa alemmas. Tämä luola oli pidempi, paljon pidempi. Etsin sijan myös toiselle jalalleni ja kömmin peremmälle.

kork-3

Annoin otsalampun valaista kiviseiniä. Edessä aukesi valtava kammio, joka nousi ylemmäs rinteeseen. Ylempää sinne tuli valoa, mutta alhaalla tunnelma oli pimeä. Varsinkin heti suuaukolta vasemmalle jatkuneessa sivuhaarassa, joka sukelsi jonnekin syvälle lohkareikon alle.

korkberget-6

Kuljin sitä hetken, mutta varusteeni eivät olleet tällä kertaa valikoituneet kyljellään ryömimisen mukaan. 

Jatkoin kammiota ylöspäin löytäen toisen sivuhaaran, jota pääsi etenemään ainakin kymmenen metriä, olisi päässyt pidempäänkin, mutta yksin jätin sen ahtautumisen väliin. Varsinkin kun kammiossa itsessään näytti olevan vielä paljon tutkittavaa.

korkberget-7

En ollut ensimmäinen paikalle tulija. Siitä kertoivat luolassa olleet kertakäyttögrillin luurangot ja kivihyllylle jätetty ruuvimeisseli. Mikä lie sen tarina?

kork-5

Kammion yläpäästä oli edelleen kaksi reittiä ulos, toinen rantaa kohden, toinen ylemmäs lohkareikkoon. Kummankin takaa aukesi vielä koko joukko uusia luolia, joista tein havaintoja parhaani mukaan, mutta siinä kohtaa tiesin, että paikalle oli parempi tulla isommalla porukalla.

 Tuo suunnitelma toteutuikin reilua kuukautta myöhemmin, kun mukaan lähti joukko Suomen luolaseuran jäseniä.

kork-6

Tällä kertaa suuntasimme suoraan vesirajasta löytyneisiin luoliin. Hyvin pian kävi ilmi, että kaksi luolaa olivatkin yhtä. Ensimmäisen ahdas ryömintä jatkui siten, että se oli reilun kymmenen metriä pitkä reitti toisen luolan suuakon lähellä olleeseen sivuhaaraan.

Sen perältä oli edelleen reitti toiseen sivuhaaraan, joten itse pääkammioon pääsi 20–25 metrisen ryöminnän kautta. Pääkammiolla oli itsellään mittaa toinen mokoma ja sen perältä pääsi vielä avonaisen, mutta jonkinmoisen kalliolipan suojaaman kohdan kautta vielä toiseen luolastoon.

kork-4

Luolaston kokonaispituutta emme tiedä vielä tänäkään päivänä, mutta kaikkiaan jo tässä luolaton päämuodostelmassa on liki 50-metrinen yhtenäinen luola, mahdollisesti pidempikin, ja sen lisäksi 20–30 metriä muita luolia ja sivuhaaroja.

kork-2

Seikkailu tässä lohkareikossa oli mykistävän hieno kokemus, jo toistamiseen. Se ei jäisi viimeiseksi reissuksi paikalle, eikä vähiten siitä syystä, että kyseessä oli Uudenmaan pisin luolasto, josta ennen tätä ei ollut minkäänmoista dokumentointia, vaikka merkeistä päätellen joku tai jotkut paikan tiesivätkin.

kork-7

Eivätkä Korkbergetin ihmeet jää tähän. Lähellä kalliojyrkännettä löytyy vielä kapea mutta komea rotko, johon laskeutuminen onnistuu sopivien välineiden kanssa. Tuosta rotkosta löytyy myös geokätkö. Me yritimme sitä yhyttää, mutta kehnolla menestyksellä. Taatusti uutta nähtävää jäi siis myös seuraavalle reissulle.

Korkberget kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6672183 E 358652

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.