Tuplatestissä Haixin vaelluskengät Scout ja Tapio

Moni varmaankin toivoisi vaelluskengiltään samaa kuin kodinkoneiltaan ja autoiltaan: että ne kestäisivät mahdollisimman pitkään ja että niissä olisi mahdollisimman vähän korjattavaa elinkaarensa aikana.

Vaelluskengät ovat se konkreettinen rajapinta ihmisen ja luonnon välissä, joka omalta osaltaan määrittelee retkeily- ja vaelluskokemuksen onnistumisen tai epäonnistumisen. Meillä oli tilaisuus saada Vaeltajankaupasta testiin jopa kolmet erimalliset HAIX:in valmistamat vaelluskengät, mutta talven yllättäessä retkeilijät, päätimme jättää kolmannen mallin testaamisen kevääseen ja repiä itsestämme irti arviot kahdesta mallista, jotka sopivat paremmin myös kylmempiin olosuhteisiin.

Toiselle testaajallemme Johanna Leppäpuskalle valikoituivat Haixin Tapio-mallin kengät, ja alleraapustaneelle vastaavasti Scout-malli.

Saksalainen – tai sanotaanko pikemminkin baijerilainen – Haix valmistaa todella laajaa ja monipuolista jalkinevalikoimaa niin työ- ja viranomaiskäyttöön kuin metsiin, vaelluksille ja kaduille tai vaikkapa lenkkipoluille. Scout-malli on Haixin vakiotuote, kun taas Tapiota valmistetaan pelkästään Suomen-markkinoille.

MIKKO: HAIX SCOUT

Scout on vankka vaelluskenkä.

Scout on vankka vaelluskenkä.

Scout on vankka vaelluskenkä, joka painaa Haixin UK-sivuston mukaan 782 grammaa per mono, eli stereona hieman yli puolitoista kiloa. Vieläkin järeämpää tavaraa Haixin valikoimasta löytyy; esimerkiksi testin toinen kenkä Tapio painaa kappaleelta melkein saman verran kuin Scoutit yhteensä. Scoutin paino ilmoitetaan joidenkin jälleenmyyjien sivuilla korkeammaksi, eli 1 kg/kenkä.

Scoutin pintamateriaali on vettähylkiväksi käsiteltyä nupukkinahkaa ja pohja Vibramia, jota käytetään maailmanlaajuisesti eri valmistajien kengissä. Ensimmäiset Vibram-pohjalla valmistetut kengät tehtiin jo vuonna 1937, joten aika moneen monoon on Vibramit sen jälkeen asennettu. Tapio-mallin pohja on vastaavasti Safety 2000 -tyyppiä.

Scoutissa on myös kolmikerroksinen GORE-TEX® -kalvorakenne, joka pitää veden ulkona, mutta päästää sisäpuolen kosteuden ulos. Hoito-ohjeessa sanotaan, että kenkiä ei saa käsitellä aineilla, jotka tukkisivat kengän materiaalin huokoset, kuten silikonilla. Suosituksena onkin käyttää valmistajan ilmoittamia hoitoaineita.

Samaten kenkiä ei saa käyttöohjeiden mukaan kuivattaa kuumassa paikassa, kuten monet saattavat tehdä laittamalla kenkänsä leivinuunin pankolle. Sisäpohjallinen suositellaan myös irrottamaan käytön jälkeen, mikä osaltaan edistää kuivumista.

Pohjassa on järeä kuviointi, joka kyllä poimii myös pikkukivet.

Pohjassa on järeä kuviointi, joka kyllä poimii myös pikkukivet.

Vaelluskenkä vaelluksella

Ennen vaellukselle lähtemistä on luonnollisesti pitänyt valita omaan jalkaan sopiva kenkä, ja ainakin itse jouduin vaihtamaan oman mallini testikengät saatuani heti numeroa suurempaan, eli 43:sta – joka on jalkani normaali koko – kokoon 44. Se kannatti, sillä sen jälkeen kengät sopivat kuin suutarin sormi sinne jonnekin, eikä kahdenkaan sukan kanssa ollut liian tukalaa.

Vaelluskenkiä tulisi myös sovittaa iltapäivällä, jolloin jalan sanotaan olevan suurimmillaan, ja niin ikään kengät tulisi kävellä sisään (sikäli kun ulkona voi niin tehdä) ennen varsinaista käyttöä. Näin kenkien mahdolliset ongelmat, kuten puristavuus tai väljyys, hankaavuus ja muut vastaavat tulisivat ilmi, ja asialle olisi mahdollista vielä tehdä jotakin.

Tällaisia ongelmia ei Scoutien kanssa ilmennyt, kun koko oli oikea, joten sain ottaa kengät huoletta mukaan Salamajärven kansallispuistoon ns. Hirvaan kierrokselle (kokonaismitta 58 km) kolmen vuorokauden vaellukselle. Huippuvuorille ei sattunut olemaan menijöitä tällä kertaa.

Ihan tällaisessa kivikossa ei kuitenkaan kuljettu Haixeillakaan.

Ihan tällaisessa kivikossa ei kuitenkaan kuljettu. Salamajärven pirunpeltojen poikki onneksi veivät pitkokset, mutta esimerkiksi Lapin rakkakivikoissa liikkuminen vaatii myös kengiltä paljon. Uskoisin Scoutin olevan niissä kuin kotonaan.

Salamajärven polut ovat tunnetusti (tai niille jotka eivät niitä vielä tunne) melkoisen kivisiä ainakin osittain, mutta jäykähkönä ja paksupohjaisena kenkänä Scout ei ollut moksiskaan kivistä ja juurista, vaan meno oli kivutonta. Toisin sanoen, riippumatta siitä, mitä oli jalan alla, mitään ei tuntunut läpi.

Vastaavasti tasamaalla ja kovalla alustalla Scoutit tuntuvat jotenkin omituisilta, ikään kuin pohjat olisivat paksummat jalkaholvin kohdalta ja asento jotenkin etupainoinen. Kengät toimivatkin paremmin nimenomaan maastossa, eikä asfaltilla ja sorakossa.

Hirvaan kierroksella kivisten polkujen lisäksi tiellä oli luonnollisesti myös pitkoksia ja paikka paikoin käytännössä täyttä suota, kun joissakin kohdissa pitkosten parasta ennen -päiväys näytti menneen jo aikoja sitten. Märillä pitkoksilla Scoutien pitävyys osoittautui hyväksi, kuten märkien kivienkin päällä. Jos pitkoksilla oli liiskaantuneita lehtiä, niin niiden päällä ei olisi pitänyt muutenkaan mikään.

Scoutien kärjissä on reilu vahvike, jolla saa vetää ihan lahjakkaasti kiveen tai kantoon ilman että varpaisiin sattuu. Sadan kilon Lokomon alasinta kärjille ei vastaavasti kannata pudottaa, eli mitkään teräskärjet ne eivät ole.

haixscout2711

Vedenpitävyyden kanssa ei ollut ongelmia.

Kulkipa Scouteilla sitten vetisellä nevalla tai ylitti virtaavia puroja, minkäänlaisia ongelmia vedenpitävyyden kanssa ei ilmennyt. Scoutien pohjan sauma, muut saumat ja täysin ylös asti tiivis läppä pitivät kosteuden ulkopuolella tehokkaasti, mutta jalka ei päässyt hikoamaan yhden ohuen alussukan ja paksumman päällyssukan kanssa epämukavuuteen saakka.

Tasaisin väliajoin pidettävillä tauoilla kengät kannattaa riisua jaloista ja päästää mahdollinen sisäpuolen kosteus haihtumaan kengistä. Myös sukkia voi kuivatella tauon aikana tai vaihtaa ne tarvittaessa.

Kosteus luonnollisesti tarttuu päällimmäiseen kerrokseen, mutta läpi asti se ei pääse.

Vaikka kosteus tarttuu päällimmäiseen kerrokseen, läpi asti se ei pääse.

Vajaan 20 kilon rinkan kanssa reilut 15 kilometrin päivämatkat sujuivat hyvin, eivätkä kengät hiertäneet tai hanganneet millään tavoin. Jalat pysyivät hyvässä kunnossa, mutta sitä luultavasti edesauttoi myös jalkojen huolellinen rasvaaminen, talkin käyttö, sukkien vaihtaminen ja kuivattaminen mahdollisuuksien mukaan sekä urheiluteippi, jos jalkaterien vanhat kovettumat sattuivatkin hieman haittaamaan.

Scoutit ovat siis hyvin jalkaa tukevat ja omasta näkökulmastani hyvin istuvat, sillä lesti on riittävän leveä ja kaksivyöhykkeinen nauhoitus takaa sen, että kenkien tiukkuutta voi säädellä tarpeen mukaan jalkaterän ja nilkan osalta erikseen. Samaten pikalukituksen ansiosta nauhoja ei tarvitse solmia erikseen. Ainoastaan nauhojen järjettömältä vaikuttava pituus ihmetyttää, mutta ehkäpä niillä voikin tehdä tuplanauhoituksen, joka tukevoittaa kenkää entisestään. Itse kuitenkin jouduin täppimään nauhojen päät ristiin sidottujen alle, sillä kengistä löytyvä nauhatasku olisi ollut liian pieni.

Scoutin nauhoissa riittää mittaa vaikka toiselle parille.

Scoutin nauhoissa riittää mittaa vaikka toiselle parille.

Salamajärven vaelluksella kengät saivat maistaa tosiaan kivikkoa, soratietä, suota, pitkoksia ja sadetta ja mutavelliä, mutta kaikista selvittiin kunnialla. Vastaan on tullut sellaisiakin vaellus- ja kumikenkiä, joiden pohjat ovat ratkeilleet tai pohjan ja varren liimauskohta alkanut vuotaa lyhyelläkin käytöllä, mutta Scout on sen verran rungoltaan ja pohjaltaan jäykkä, ja vaikuttaa liimauksiltaankin vahvalta, että ongelmia ei pitäisi tulla jatkossakaan.

Esimerkiksi kovapohjaisella soratiellä Scoutit tuntuvat ehkä hieman kömpelöiltä.

Esimerkiksi kovapohjaisella soratiellä Scoutit tuntuvat ehkä hieman kömpelöiltä.

Muut huomiot

Talvikäytössä – sikäli kun täällä Keski-Suomessa nyt vielä talvesta on voitu puhua – Scout tuntuu toimivan myös hyvin. Vuori on lämmin, eikä pohjastakaan tule kylmä läpi. Kolmenkymmenen asteen pakkasella en ole saanut kenkiä vielä testattua, joten todellinen kylmänkestävyys jää nähtäväksi. Lumi näyttää kuitenkin tarttuvan aika hanakasti teriin, joten siitäkin täytyy vielä hankkia enemmän kokemusta, miten esimerkiksi vesistön ylityksistä hangelle siirtyminen ja mahdollinen pintamateriaalin jäätyminen vaikuttaa kenkien kosteudenpito- tai muihin ominaisuuksiin.

Talvikautta ajatellen Scoutien kannasta löytyy ura, johon käytännössä voi saada kiinnitettyä vaijerisiteellisen lumikengän tai metsäsukset. Mielestäni kyseinen ura on kuitenkin liian kapea, joten perinteisen metsäsuksen side voi olla siinä ja siinä, pysyykö se paikallaan. Senkin voi testata, kunhan saamme kunnon talven tännekin. Keskipitkällä varrella varustettu Scout sopii varmasti talven koitoksiin hyvin vastaten mitoiltaan yleisimpiä varsikenkiä, mutta syvemmille hangille ja rankempaan käyttöön Tapio voi olla varteenotettava (sanaleikki tarkoituksellinen) vaihtoehto.

Kannan sideura mahdollistaa kengän käytön myös vaijerisiteiden kanssa.

Kannan sideura mahdollistaa kengän käytön myös vaijerisiteiden kanssa.

Haix Scoutin listahinta tätä kirjoitettaessa on Vaeltajankaupassa 179 euroa. Hinta on maltillinen, koska Scout vaikuttaa hintaansa nähden todella huolella valmistetulta ja kestävältä kenkämallilta.

JOHANNA: HAIX TAPIO

Tapio on Haixin malli, joka on kehitetty ainoastaan Suomen markkinoille ja suunniteltu erityisesti sopimaan suomalaiseen jalkaan erä- ja metsästyskäyttöön. Se on leveälestinen ja korkeavartinen, massiivinen kenkä vaativiin olosuhteisiin, erityisesti pitkille reissuille ja epätasaiseen maastoon.

Tapio on monissa testeissä pärjännyt todella hyvin, ja Haixin jo melkein kulttimaineen huomioon ottaessa varmasti tämä on mielenkiintoa herättävä malli. Hintaakin on päälle 300 euroa, joten on myös lupa odottaa erittäin paljon.

Varsi on 22 cm korkea ja kenkä painaa n. 1,5kg kappaleelta.

Varsi on 22 cm korkea ja kenkä painaa n. 1,5kg kappaleelta.

Koko ja olemus antavatkin esilupauksen erittäin järeistä ja vahvoista mönkijäkengistä. Olen pari vuotta kulkenut arkikäppäilyni Haixin kevytmaihareilla, malli on Airpower P6. Tapioon otin saman koon (40), joka ensitestauksella tuntui aavistuksen suurehkolta, mutta jo ekan lyhyehkön kävelytestin jälkeen oli selkeää, että koko tuli valittua oikein. Valmistajan sivuilla kehotetaan ottaman se isompi, mikäli sattuu empimään kahden koon välillä.

Painoa Tapio-parilla on yhteensä melkein 3 kg. Käytän arkimaihareideni lisäksi työssäni turvakenkiä, joten jalkani eivät pahasti tästä painomäärästä järkyttyneet, mutta voihan se aluksi hiukan painavalta tuntua. Tai lopuksi.

Vasemmalta: Tapio, Turvamaihari Airpower X21 ja Kevytmaihari Airpower P6.

Vasemmalta: Tapio, Turvamaihari Airpower X21 ja Kevytmaihari Airpower P6.

Tapion pinnassa on vettähylkivä, hengittävä 2,4 – 2,6 mm vahva öljytty nupukkinahka, jonka luvataan kestävän hyvin kulutusta. Saatavilla oleva väri on ruskea.

Vedenpitävyyden takaa 4-kerros Gore-Tex –laminaatti hyvin hengittävällä vuorikankaalla. Kenkä on täysin vedenpitävä. Korkea varsi tulee ainakin 1/3 sääreen saakka, joten pienet vesiesteet eivät haittaa, ja pohjassa riittää pito myös veden alla. Toimii erittäin hyvin rantautuessa laiturittomiin olosuhteisiin, tämä tuli testattua Linnansaaren kansallispuiston retkisaarissa Busterilla.

Vuorikankaan hengittävyys tuli myös todettua ja se pitää ihan täysin paikkansa; loppukesän ja syksyn testeissä ei ollut vielä kylmät ilmat, mutta jalat eivät liiemmin hikoilleet – Haixin ilmajärjestelmä on todella hyvä. Sisäpuoli tuntuu pehmeältä: Micro Dry –pehmuste on varren yläosan sisäpuolella. Toki sukan valinnalla on myös merkitystä, ja ihmisten jalat tietysti hikoilevat eri tavoin. Mulla on ollut näissä ihan teollisuusyrityksille markkinoitavat pitkävartisten kenkien sukat, niissä on varmaan jotain teknistä ominaisuutta.

Ronskia tartuntapintaa on myös Tapion pohjassa.

Ronskia tartuntapintaa on myös Tapion pohjassa.

Tapioissa huomioni kiinnitti heti massiivinen pohja. Se on noin 40–50 mm paksu ja erittäin katu-, tai offroad-uskottava jo ulkonäöltään. Ensimmäiseen testiin katua pitkin kävellessä polttelee päästä kokeilemaan epätasaiseen maastoon! Eikä Tapsa petä lupaustaan. Mitä vaikeakulkuisempaa maastoa löytyy, sitä hauskempaa näiden kenkien kanssa on. Pohjan pito on erittäin hyvä myös märällä, ja veden alaisilla kivillä. Tuntuu juuri siltä kuin pitääkin: kuin olisi vetänyt kunnon Hummer-maasturit jalkaansa. Kannassa on Haixin oma patentti-vaimennusosa (Haix MSL – Micro-Soft-Light-System), pohja on kiertojäykkä ja jäykistetty myös päkiän osalta.

Tapio-mallin varren mitta sallii syvemmässäkin jorpakossa marssimisen.

Tapio-mallin varren mitta sallii syvemmässäkin jorpakossa marssimisen.

Tätä arvioita kirjoittaakseni olen käyttänyt kenkiä useaan kertaan. Mitään tiettyä reittiä ei ole tehty, vaan nämä ovat olleet mukana niin syksyn viimeisillä mökkireissuilla kuin perinteisillä sunnuntaikävelyretkillä keskellä Villähteen ja Nastolan metsiä täällä Lahdessa. Matkojen pituudet ovat vaihdelleet 5–20 kilometrin välillä per reissu.

Tapio tukee nilkkaa niin hyvin, että en edes koittanut ajaa autolla. Tämä on mielestäni kuitenkin sivuseikka, koska kengät voi vaelluksen tai metsäretken jälkeen vaihtaa. Kadulla tai muulla tasaisella alustalla kävely onnistuu, mutta nämä kengät suorastaan viettelevät pois tasaiselta maastolta, pois poluilta. Ne janoavat toimintaa! Kiviä, epätasaista pohjaa, keskellä erämaata, ei polkuja, ei tienviittoja, ei mitään apuja!

Varsi on täysin vedenpitävä ylös asti.

Varsi on täysin vedenpitävä ylös asti.

Niin on tukeva paketti jalan ympärillä, että ei muuten pelota yhtään. Kengät myös pitää polvet sellaisessa asennossa ja kulmassa, etteivät ne pääse helposti lukkiutumaan yliojentuneina taakse, vaan jäävät oikeaan kulmaan vähän eteenpäin. Tämä suojaa vaeltajaa ylimääräisiltä tärähdyksiltä, ainakin jos on taipumusta yliliikkuvuuteen, ja se heijastuu kyllä minulla ainakin koko selän alueelle, varsinkin jos on kuormaa selässä.

Kenkä on oikeasti iso ja painavakin, mutta ainakaan minulla ei ollut ongelmaa jalkojen rasittumisesta. Nauhat kun jätti ylimpiin hakasiin sitomatta, ei myöskään yläreuna hangannut yhtään. Nauhat ovat juuri oikean mittaiset, ja erittäin vahvat nekin. Vähän ehkä tuo varren kiristys on sellainen asia, mitä piti ihan harjoitella ja joskus myös pysähtyä uudelleensitomaan nauhat, koska tuli vedettyä ne liian kireälle tuosta yläosasta. Varsi tosiaan tulee aika ylös, ja ennen kuin se käytön myötä muotoutuu, tähän asiaan kannattaa kiinnittää huomioita alkuun vaikka muutaman kilsan välein.

Talvikelillä ei olla vielä päästy urakalla testaamaan, joten lumen tarttuvuudesta pohjaan tai kenkään yleensä en osaa vielä sanoa mitään, kuten ei pohjan pidosta jäällä. Joka tapauksessa erittäin vahva suositus Tapioille, ne lunastavat kaikki korkealle asetetut odotukset ja lupaukset. Rehellinen maastoautokenkä.

Kyllähän näillä talvellakin luulisi pärjäävän!

Kyllähän näillä talvellakin luulisi pärjäävän!

Sananen valmistajasta

Vastuullista kuluttajaa tietysti kiinnostavat myös valmistajan ympäristö- ja muut vastuullisuusasiat, kuten myös se, onko tuotanto eettistä ja päivänvaloa kestävää. Haix kertoo omilla sivuillaan teettävänsä jalkineet Euroopassa lähestulkoon sataprosenttisesti. Aasiassa valmistetaan vielä erästä mallia ”niin kauan kunnes Kroatian-tehdas vuonna 2016 on valmis aloittamaan tuotannon”. Saksan Mainburgin-tehdas on päätuotantopaikka, ja toinen tehdas sijaitsee siis Kroatiassa.

Kestävää kehitystä Haix toteuttaa muun muassa aurinkovoimaa ja lämmön talteenottojärjestelmiä hyödyntäen. Haixin tuotantolaitokset käyttävät ISO 14001 -ympäristöjärjestelmästandardia. Henkilöstö- ja yritysjohtamisessa sekä sidosryhmiensä kanssa Haixilla on menettelyohje (Code of Conduct), jonka mukaan yritys ja sen työntekijät toimivat niin yrityksen sisäisessä kuin ulkoisessakin kanssakäymisessä.

Haixin tuotteiden laatukriteerit ovat niin ikään valmistajan ilmoituksen mukaan aina vähimmäisvaatimuksia korkeammalla. Valmistajan omilta sivuilta tosin ei löydy juuri testituloksia, mutta vaelluskenkiäkin testataan säännöllisin väliajoin muun muassa Kuluttaja-lehdessä. Kyseisessä lehden vaelluskenkätestissä ei tosin ollut yhtään Haixin mallia, mutta testistä voi saada osviittaa siitä, mitä hyvältä vaelluskengältä sopii odottaa. Meidän testaamamme Haixit Tapio ja Scout menisivät joka tapauksessa kategoriaan hyvä ostos.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.