TORRONSUON KANSALLISPUISTO

Suomen syvin suo on myyttinen ilmestys


Suomi, suomaa. Millainen on Suomen syvin suo? Taianomainen Torronsuo on parhaimmillaan aina. Vallitsipa suolla sitten tunnelmallinen usva, kirkas aurinko tai maan värejä hienosti korostava harmaa taivas, on Torronsuo yksi maamme vaikuttavimmista soista.

Torronsuo on valokuvaajien paratiisi, sillä se tuntuu esittäytyvän kulkijoille aivan erityisen kauniina säässä kuin säässä. Nouse aamulla aikaisin ja suuntaa vaikkapa Kiljamon näkötorniin odottamaan aamun verkkaista nousemista. Kultaisen aamu-usvan aikaan kannattaa kameran antaa laulaa.

Jos olet oikein tarkkasilmäinen ja kuljet verkkaisesti, saatat havaita hauskannäköisen luhtahuitin Talpianjärvellä. Helpompi havaittava on Lapin tuntureilta tuttu terhakka kapustarinta, joka pitää kulkijoita tarkasti silmällä. Torronsuolla saat tietenkin myös poimia marjoja ja sieniä kotiinviemisiksi. Kansallispuiston tunnus on karpalo, mutta alue tunnetaan myös mehevistä lakkamarjoistaan.

Torronsuon kansallispuisto on tärkeä paikka myös kurjille ja hanhille. Sekä monille ihmisille. Suolla puhaltava raikas tuulenvire vie stressin mennessään lyhyenkin päiväretken aikana.

TORRONSUON MAJOITUS JA PALVELUT

Vetäydy minilomalle – Torronsuo on lähellä

Torronsuo ammottaa aukeuttaan kauniissa, supisuomalaisessa maalais- ja järvimaisemassa. Kolmen suuren kaupungin keskiössä oleva rauhan tyyssija on nopea saavuttaa, ja siten unelmakohde vaikkapa viikonlopun miniloman viettoon. Varaa mökkisi Somerosta tai Tammelasta ja antaudu lomafiilikselle!

Löydä ja varaa Tammelan mökit >>

Löydä ja varaa Someron mökit >>

Nauti Torronsuosta vuoden ympäri

Suuntaa Torronsuolle loppukesällä marjastamaan ja sienestämään. Talvella hiihdät tai lumikenkäilet suon rauhaisista pakkasmaisemista nauttien. Keväällä Torronsuo on paras paikka lintujentarkkailuun: kiipeä Kiljamon torniin opettelemaan uusia lajeja!

Torronsuolla useat yrittäjät tarjoavat palveluitaan, kuten opastettuja retkiä erilaisilla teemoilla, kaikkina vuodenaikoina. Tämä on loistava mahdollisuus aloittelevalle retkeilijälle oppia luonnossa liikkumisen taitoja erämaisessa suomaisemassa, kuitenkin lähellä ihmisasutusta.

Tsekkaa nämä!

Hämeen luontokeskus

Erärenki: mm. opastetut retket ja väline- kuten lumikenkävuokraus

Villa Ulpu: mm. kuljetuspalvelut, opastetut retket, välinevuokraus, ruokapalvelut

Härkätien elämysporras: mm. teemaretkiä

MITEN TORRONSUOLLE PÄÄSEE?

Torronsuon saavutat parhaiten autolla

Turusta, Tampereelta ja Helsingistä on kustakin vain alle parin tunnin pituinen ajomatka Torronsuolle, mikä tekee tästä suomaasta suositun viikonloppuretkikohteen, kun mieli halajaa pois kaupunkien vilskeestä. Torronsuon ainoalle P-alueelle, Kiljamolle, ei kulje julkisia. Näppärintä onkin saapua paikalle omalla autolla. Kerää vaikkapa retkihenkinen kaveriporukka ja saapukaa kansallispuistoon yhdessä.

Omalla autolla

Kiljamon P-alue Forssa-Somero-tien varressa, Tammela

Julkisilla

Julkisia ei kulje kansallispuiston portille.

 • Forssasta Kiljamon P-paikalle on matkaa 11 km.
 • Somerolta Kiljamolle on matkaa 15 km.
 • Forssaan ja Somerolle linja-autoja kulkee useista suunnista.

Vertaa vaihtoehtoja

TORRONSUON REITIT

Torronsuon kansallispuisto on helppo lähestyttävä

Kansallispuistona Torronsuo on suhteellisen pieni ja sievä. Kiljamon pysäköintialue on puiston ainoa parkkipaikka. Kaikki Torronsuon reitit alkavat sieltä. Merkittyjä reittejä Torronsuon kansallispuisto tarjoaa parhaimmillaankin vain kymmenisen kilometriä.

Kiljamon kiertävä, reilun kilometrin mittainen reitti on mukava kuljettava pientenkin lasten kanssa. 150 metriä reitistä on esteetöntä, eli sekä lastenrattaiden että pyörätuolin kanssa on mahdollista saapua vaikkapa komealle tulentekopaikalle ja kruunata päivä nuotiomakkaroilla ja nokipannukahveilla.

Jos talvella riittää lunta, on Torronsuo mainio hiihtokohde.

Kävelyreitit

 • Kiljamon kierros, 1,5 km, on helppo ja hyvä piipahdus kansallispuistoon. Erinomainen valinta esimerkiksi ensi kertaa Torronsuolle saapuvalle. Reitin varrella luontotorni sekä esteetön tulipaikka ja -käymälä. 150 metriä reitistä esteetöntä.
 • Härksaaren vanhalle louhokselle johdattaa Kiljamon P-paikalta 3 kilometrin reitti. Paluu Kiljamolle samaa reittiä.
 • Louhokselta voi jatkaa Torron kylälle ja palata lähtöpaikkaan tietä pitkin. Tällöin kierroksen pituus on 10 km.

Hiihtoreitit

 • Kiljamo–Katavasaari-Kiljamo, 15 km, helppo. Matkalla 2 tulipaikkaa ja puucee sekä talvisunnuntaisin latukahvio.
 • Kiljamo–Kallio, 5 km, ei palveluja
 • Katavasaari–Riihivalkaman P-paikka–Kallio, 13 km, ei palveluja

Latuja ei ole valaistu. Ne ovat retkihiihtoon tarkoitettuja, perinteisen tyylin latuja.

Katso lisätiedot: Luontoon.fi

Nähtävää

 • Torron suoluonto. Torro on Suomen syvin suo.
 • Kiljamon luontotorni avaa upean maiseman suolle.
 • Esteetön katselulava 150-metrisen pyörätuolireitin päässä.
 • Härksaaren vanha louhos.
 • Torron kylän kaunis kulttuuriympäristö.

JUTTUMME TORRONSUOLTA

Helposti saavutettava Torronsuo lumoaa tunnelmallaan päiväretkeläisen vuoden ympäri. Tässä kertomuksemme Torronsuolta.

TORRONSUO KARTALLA

Kartaltamme löydät helposti kansallispuiston tuli- ja taukopaikat, reitit sekä tarinamme puistosta.

Käytätkö mobiililaitetta? Lataa Retkipaikka-sovellus, niin saat käyttöösi upeasti mobiilissa toimivan karttamme, joka kattaa koko Suomen. Lue lisää!