Nuuksio Classic 2016 Kuva: Aapo Laiho

Tiesitkö tämän polkujuoksukengistä?

Yhteistyössä Salomon

Haastateltavana aiheen asiantuntija, Scandinavian Outdoorin Forumin myymälän myymäläpäällikkö Juha-Matti Kröger.

Miten polkujuoksukengät eroavat tavallisista juoksukengistä?
Polkujuoksukengissä on tavallista lenkkaria pitävämpi pohja. Kantapään alla on yleensä vähemmän materiaalia, mikä tekee askeleesta maastossa tukevamman. Kengät on suunniteltu pehmeälle alustalle, joten ne eivät ole niin vaimennettuja kuin katutossut, toki koville vuoristopoluille on tarjolla myös hyvin vaimennettuja kenkiä.

Bodom Trail 2016 Kuva: Poppis Suomela

Bodom Trail 2016 Kuva: Poppis Suomela

Voiko poluilla juosta tavallisilla lenkkikengillä? Miksi ostaa polkujuoksukengät?
Poluilla juoksuun voi tutustua toki aivan tavallisillakin juoksukengillä. Polkukenkä lisää turvallisuutta ja antaa alustaan sopivan pidon ja askelluksen.

Mitkä asiat pitää huomioida kenkää valitessa?
Mieti millaisia polkuja eniten juokset: pehmeitä metsäpolkuja, pääosin hiekkaisia ulkoilureittejä vai kovia kallioisia kujia? Entä millainen askeltaja olet, päkiä- vai kanta-astuja? Tärkeintä on lähteä matkaan maltilla, eikä siirtyä heti turhan minimalistiseen kenkään.

Nuuksio Classic 2017 Kuva: Poppis Suomela

Nuuksio Classic 2017 Kuva: Poppis Suomela

Soveltuvatko polkujuoksukengät vaellukseen?
Eivät pitkille vaelluksille, mutta retkeilyyn kyllä. Esimerkiksi Salomonin klassisimpia malleja ostetaan paljon nimenomaan päiväretkikengiksi. Materiaali kuivuu todella nopeasti ja pito on erinomainen. Useat kuljettavat pitkillä vaelluksilla polkukenkiä rinkassa kakkoskenkinään.

Toimivatko polkukengät lumella?
Kyllä. 10 vuotta sitten polkujuoksukenkiä myytiin nimenomaan talvijuoksukengiksi. Luntakin on toki monenlaista, jäisille reiteille kannattaa hankkia nastaversio.

Miten polkujuoksukengät kiinnitetään? Onko kengissä aivan tavalliset nauhat?
Yleensä polkujuoksukengissä on normaaleja tossuja vahvemmat ja minimalistisemmat nauhat. Pikalukkojen avulla nauhat on helppo saada auki myös jäätynein sormin. Nauhojen lisäksi ilttiä on kehitetty erityisesti poluille sopivaksi. On tärkeää, että iltti tarjoaa jalalle oikean paineen ja toimii myös jalan turvotessa.

Bodom Trail 2015 Kuva: Aapo Laiho

Bodom Trail 2015 Kuva: Aapo Laiho

Voiko polkujuoksukengillä juosta tiellä?
Jos juoksutekniikka on hyvä, voi polkukengillä juosta myös kadulla. En kuitenkaan suosittele, koska pehmeän polkutossun kumiseos kuluu turhan nopeasti tiellä. Kengät myös kuluvat väärällä tavalla. Kannattaa säästellä kenkää maastoon.

Tosin polkutossun istuvuus ja pohjan pitävyys koukuttavat ja siksipä monet valitsevatkin polkukengät myös kadulle.

Polkukenkä on päätynyt myös monien parkouraaijen valinta. Uusiksi lajeiksi ovat nousemassa kikkailumainen maastoa ja katua sekoittava lenkkeily sekä cross fitin ja outdoorin sekoitus. Näihin lajeihin polkukenkä sopii mainiosti.

Polkujuoksukenkä pohjakuvio Kuva Terhi Jaakkola

Aiheuttavatko polkujuoksukengät enemmän vammoja kuin normaalit juoksukengät?
Eivät aiheuta. Vammojen paikat voivat muuttua, kun siirrytään kadulta polulle. Rasitusvammojen tilalle saattaa saada kolhuja ja liukastumisia. Polkujuoksu säästää kokonaisuudessaan kroppaa ja tarjoaa monipuolisemman treenin kuin tiejuoksu.

Ovatko polkujuoksukengät vedenpitävät?
Polkuhyllyiltä löytyy myös vedenpitäviä malleja. Suosittelen kuitenkin hankkimaan vettä pitämättömät ja pelkäämättömät kengät.
Kun tunnit kertyvät ja maasto vaihtuu, haluaa jokainen juoksija kenkään tulevan veden mahdollisimman pian ulos kengästä.
Vedenpitävän kengän sijaan kannattaa hankkia vedenpitävät sukat.

Miten valitsen oikean koon? Kuinka napakka kengän tulisi olla?
Kengän tulee olla istuva ja huomaamaton jalassa. Valitessasi kenkää, hypi testikengillä paljon päkiöilläsi, jotta tunnistat oikean kokoisen lestin. Tee spurtteja, hypi tasajalkaa. Kun olet valintasi tehnyt, älä pety vielä yhden lenkin perusteella kenkiisi. Uutukaisesi muotoutuvat mukaisiksesi vasta muutaman lenkin jälkeen. Kun aktiiviharrastaja löytää hyvän lestin, kannattaa hankkia heti toinen pari, jotta saa usein lenkistä kuivumassa olevien kenkien kaveriksi toiset toimivat kengät.

Kengän kokoa ja istuvuutta kannattaa muunnella pohjallisen avulla.

Nuuksio Classic 2016 Kuva: Aapo Laiho

Nuuksio Classic 2016 Kuva: Aapo Laiho

Miten polkujuoksukengät pestään?
Kengät pitää huuhdella jokaisen mutaisen lenkin jälkeen. Erityisesti suomaaston happamuus syö hanakasti pehmeitä materiaaleja ja lyhentää käyttöikää. Pohjalliset otetaan aina pois kenkiä pestessä ja kuivatellessa. Kengät pestään käsin, apuna voi käyttää astianpesuainetta tai mäntysuopaa. Sitkeimmät tapaukset voi laittaa yön yli etikkaveteen likoamaan.

Kengät kuivataan aina ilmavassa paikassa omaan tahtiinsa. Ei koskaan patterin viereen tai lattialämmitykseen pikakuivumaan.

Monet polkujuoksutapahtumat mm. Bodom Trail ja Nuuksio Classic järjestävät yhteislenkkejä kisareiteillään. Näiden yhteislenkkien yhteydessä on usein tarjolla mahdollisuus testata polkujuoksukenkiä yhteislenkillä.

Polkutossut hankittuasi huomaat polkaisevasi polkukengät jalkaan ihan joka tilanteessa. Vaelluskengät katsovat hieman hölmistyneenä tilannetta. Rapasäillä ja pienessä lumihangessa huomaat pitäväsi polkukenkiä talvikengän sijaan. Miten tässä nyt näin kävi?

Jälkikirjoitus: Vuoden 2016 Bodom Trail -kilpailun kannustajat hieraisivat juoksijan numero 442 kohdalla silmiään. Eikö miehellä ole lainkaan kenkiä? Paljasjaloin juossut Markus Lautala kehui kenkävalintaansa BodomTrail.com:n haastattelussa erittäin toimivaksi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.