Testissä Karesuandoknivenin Unna áksu: kirves kuin karkki – ja vieläpä kätevä kuin mikä

Aikaisemmin Retkipaikassa pohdiskelin, millainen on hyvä retkikirves, ja kyselinpä juttua varten käyttäjien kokemuksia ja mielipiteitäkin asiasta. Toisessa jutussa esillä oli retkikirveiden ja puukkojen tekijä ja sepän tekemä retkikirves sekä muutama puukko. Tällä kertaa ruutuun mäjähtää puolestaan kirvestesti.

Suomen puolella käsivarren Lapissa sijaitsee paikka nimeltä Kaaresuvanto. Ruotsin puolella, heti rajan takana, on vastaavasti Karesuando. Siellä toimii Karesuandokniven-niminen yritys, joka valmistaa pääasiallisesti käsityönä alusta loppuun puukkoja, kirveitä, erilaisia lahjatavaroita ja vielä erillisiä puukonteriä.

Sain Retkipaikkaan testattavaksi Karesuandoknivenin suomalaiselta maahantuojalta i-importilta tehtaan ehkä suosituimman tuotteen, pienen mutta pippurisen kirveen, jonka saamenkielinen nimi on Unna áksu (pieni kirves).

Kirves köllötteli laatikossaan hienolla porontaljalla, mukanansa timanttipinnoitettu teroituspuikko.

Kirves köllötteli laatikossaan hienolla porontaljalla, mukanansa timanttipinnoitettu teroituspuikko.

Heti alkuun kirveen esteettiset arvot nousivat hienosti esiin, sillä visuaalisen vaikutelmanhan kirveen hankkija ensimmäiseksi saa. Lahjapakkauksessa toimitettu kirves oli laitettu pehmeälle porontaljapedille, seuranaan omassa nahkakotelossaan teroituspuikko.

Aikani tyylikästä kokonaisuutta ihasteltuani nappasin kirveestä otteen ja tunsin, että se istui erittäin napakasti käteen. Kirveen paino 340 grammaa on todella maltillinen ja mittakin vain 25 senttiä, mutta siitä huolimatta terässä on riittävästi massaa, jotta kirveeseen saa hyvin liike- ja iskuvoimaa.

Myös Karesuandoknivenin kirveiden terät on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Niissä on myös hienoa Lapin symboliikkaa kuvina.

Karesuandoknivenin kirveiden terät on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Niissä on myös hienoa Lapin symboliikkaa kuvina.

Pientä ja kevyttä kirvestä voi näppärästi kantaa sen nahkaisessa teräsuojassa olevan vyölenkin avulla puukon tapaan vyöllä, eikä se oikeastaan tunnu olevan edes mukana, koska se on niin kevyt. Rinkassa tai repussa sen painoa ei käytännössä havaitse.

Kirveen saa irrotettua vyöltä yhdellä kädellä nopeasti käytettäväksi. Tuoreeltaan suojuksen kiinnitysnepparit pitävät tukevasti, mutta vaikea sanoa vielä, löystyvätkö ne käytössä.

Lännen nopein? No, ainakin vikkelästi kirveen saa kotelostaan työskentelyvalmiuteen.

Lännen nopein? No, ainakin vikkelästi kirveen saa kotelostaan työskentelyvalmiuteen.

Kirves tositoimissa

Valmistajan mukaan kirves toimisi hyvin myös riistan käsittelyssä, eli lähinnä nylkemispuuhissa, mutta koska tähän hätään ei ollut poroa saatavana, jouduin tyytymään itselleni ainakin tutumpaan materiaaliin, eli puuhun.

Metsässä kuivien kuusenoksien napsimisessa Unna áksu toimii tehokkaasti ja nikottelematta. Niin ikään tulipuiden halkomiseen siinä riittää voimaa, mikä tietysti on osin verrannollinen siihen, miten paljon kirveen heiluttajalla on ranteessa muutakin kuin aktiivisuusranneke.

Kirveen varsi on valmistettu suomalaisesta visakoivusta, joten sen pitäisi kestää voimakkaita iskuja ja vääntämistä, mutta sorkkarautana sitä ei kannattane kuitenkaan pitää.

Myös kiehiset syntyvät.

Myös kiehiset syntyvät.

Kirveen varren muotoilua on siis taidettu miettiä toisenkin kerran, koska kiehisten vuoleminen onnistuu mainiosti, kun pitävän otteen saa myös läheltä terää. Vuolemista avittavat myös terän teroituskulma ja luonnollisesti terävyys, joista kannattaa pitää hyvä huoli, sillä tylsä ja väärin ”teroitettu” terä saa niin sanotusti hermon pintaan tositilanteessa.

Terä on melko kaareva – ehkä hieman piiluun päin vivahtava. Kelottuneisiin paksumpiin oksiin kirves tuntuu pystyvän niin ikään kivasti.

Kelottuneet ja kovat oksat voivat olla joskus hankala pala kirveelle.

Kelottuneet ja kovat oksat voivat olla joskus hankala pala kirveelle.

Tuttavapiirin kommentit

Esittelin retkellä kirvestä eräälle tuttavapariskunnalle, joka pitää myös luonnossa liikkumisesta. Sekä isännän että emännän mielestä kirves on niin hyvännäköinen kuin hyvin käteen sopiva, olipa sitten mies tai nainen. Ehkä tämmöinen pienikokoinen kirves saattaisikin nousta myös naisväen suosioon.

Kirvestä kuljetin matkassa myös erään toisen päivän reissulla Suonenjoella, jossa tarjosin sitä kokeiltavaksi Antille, kun hän viritteli laavulla pientä nuotiota hyttysten kiusaksi. Lastujen ja kiehisten tekeminen sujui nopeasti ja vaivatta.

Lyhyt ensitutustuminen sujui positiivisissa merkeissä.

Lyhyt ensitutustuminen sujui positiivisissa merkeissä.

Isompiin metsätöihin tietysti pienestä ja kevyestä kirveestä ei ole, mutta harvemmin kai sitä tavallinen retkeilijä joutuu puunkaatoon. Kun aiemmassa jutussani vertailtiin retkikirveen ja puukon tai vastaavan käytettävyyttä ja tarpeellisuutta, ja aika moni käyttäjistä oli sitä mieltä, että puukko riittää tai sitten isompi väkipuukkotyyppinen työväline, voisiko tämmöisestä vuolemiseenkin kelpaavasta pikkukirveestä vastaavasti olla vaihtoehdoksi puukolle?

Taitaa kuitenkin olla niin, että molemmilla on puolensa ja paikkansa.

Muut huomiot

Karesuandoknivenin Unna áksu siis tuntuu ja näyttää laadukkaalta, ja kirveen hinta huomioiden sen täytyy silloin ollakin. Suurimmaksi osaksi käsityönä tehdyt Karesuandoknivenin tuotteet saavatkin olla hinnaltaan keskimääräistä arvokkaampia, jolloin myös lahjaksi ostettuina niiden arvon tuntee sekä antaja että saaja.

Vaikka itse kirveestä en löytänytkään moitteen sijaa, joihinkin tuotteen markkinointiin liittyviä toivomuksia heräsi. Nimittäin ainakin kirvespakkauksessa mukana olisi saanut olla enemmän tietoa juuri kyseisestä tuotteesta, ehkä pieni syntytarina tai tekijöiden esittely – tai vaikkapa jotakin tietoa paikkakunnasta, jossa Karesuandokniven toimii. Jotakin tuosta oheismateriaalista jäi uupumaan, tai ainakin itse olisin kaivannut jotakin lisäarvoa tuotteelle antavaa informaatiota.

Ehkä myös teroitustyökalun mukaan olisi voinut liittää teroitusohjeen / työkalun käyttöohjeen sellaisille käyttäjille, jotka eivät ole kyseistä teroitustyökalua ennen käyttäneet.

Auringon laskiessa kirveen tyylikkyys tulee ehkä parhaiten esiin.

Auringon laskiessa kirveen tyylikkyys tulee ehkä parhaiten esiin.

Tuo oheisinformaation subjektiivinen niukkuus on kuitenkin merkityksetöntä, sillä itse tuotehan on se, jolla töitä tehdään ja joka otetaan metsään ja retkelle mukaan. Siinä saavat esitteet ja mainoslipareet jäädä suosiolla kotiin. Kaikin puolin olen ollut lyhyenkin yhteiselomme aikana ainakin itse erittäin tyytyväinen kirveeseen, ja se on ehdottomasti ansainnut paikkansa retkikamppeiden joukossa.

Jälleenmyyjät ja lisätietoutta

Tällä hetkellä Karesuandoknivenillä on Suomessa jälleenmyyjiä jo ihan mukavasti. Niitä ovat muun muassa Salainen Agentti, Inttistore, Kärkkäinen, Vaeltajankauppa, Ollin Erä ja Kalastus, Kurre, Erämaapuoti ja Lamnia. Vaalean version hinta on pyörinyt 150 euron paremmalla puolella, ja tummempivartinen vaihtoehto kutittelee 200 euroa.

Karesuandoknivenistä on ilmestynyt myös suhteellisen tuore lehtijuttu Metsästys ja Kalastus -lehden numerossa 1/2016, jossa käsitellään hieman seikkaperäisemmin kirveiden ja puukkojen valmistukseen liittyviä asioita. Videoista kiinnostuneille YouTubesta löytyy Fire and Steel -nimiseltä kanavalta omaperäisen parivaljakon reissu Karesuvantoon ja Karesuandoknivenin tehtaalle.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.