Testissä Haix Black Eagle Athletic 10 High -kevytmaiharit

Saimme Retkipaikkaan viime syksynä testiin Vaeltajankaupasta kolmet erilaiset HAIX-merkkiset ulkoilu- ja vaelluskengät. Kahdesta muusta mallista on aiemmin jo julkaistu testiarvostelu ja samaisesta jutusta löytyy hyvin yleistä tietoa retkeily- ja vaelluskengän valinnasta ja niiden sisäänajosta.

Omat testikenkäni menivät vaihtoon heti alkuun, koska valitsemani koko tuntui niin reilulta, että kengät oli vaihdettava kokoa pienempään. Pohdin kyllä, että isompikin koko olisi voinut olla ihan hyvä, jos kengät olisivat ensisijaiset tulleet talvikäyttöön ja niitä olisi käytetty paksumpien sukkien kanssa. Nyt tarve oli enemmänkin kolmen vuodenajan retkeilykengälle, johon riittäisivät ohuemmatkin sukat, ja siksi valitsin lopulta kokotaulukossa olevasta tuplakoosta pienemmän numeron.

Sain testattavakseni Haix Black Eagle Athletic 10 High -kevytmaiharit, joiden kerrotaan olevan maiharin ja juoksukenkien yhdistelmät. Ja sitä ne todentotta ovatkin. Ulkonäöllisesti kengistä ei heti tule mieleen perusretkeilykenkä, vaan ennemminkin ammattikäyttöön soveltuva urheilullinen, tukeva ja kohtuullisen pitkävartinen juoksukenkä. Vaeltajankaupassa kenkää luonnehditaankin sopivaksi sekä aktiiviseen ulkoilukäyttöön että vaativaan ammattikäyttöön.

Jalkani vaativat melko leveälestiset kengät, ja ensimmäiseksi huomioni kiinnittyi kapealta näyttävään lestiin. Näin jälkikäteen on kuitenkin sanottava, että tuo huomio oli aiheeton ja kengät muovautuivat omaan jalkaani muutaman käyttökerran jälkeen oikein mainiosti. Kenkien jalkaanlaittamisessa ja riisumisessa auttavat nilkan takana olevat lenkit.

Kiertojäykillä pohjilla varustetut kevytmaiharit ovat pinnaltaan hyvin hengittävää mikrokuitutekstiiliä, jossa on Gore-Tex-kalvo. Vaikka kengät on kehitetty perustuen juoksukenkien teknologiaan, ne ovat hyvin tukevat erilaisilla alustoilla kulkiessa. Kengissä oleva kaksivyöhykkeinen nauhoitus takaa sen, että kengät voidaan kiristää erikseen jalkaan sopiviksi sekä jalkaterän että nilkan osalta. Nauhat ovat pyöreät ja aluksi ne tuntuivat karkaavan helposti käsistä, eikä oikeaa kireyttä tahtonut löytyä. Harjoitus tekee tässäkin mestarin, ja pienen harjaantumisen jälkeen kenkien kiristäminenkin alkoi sujua. Nauhat ovat melko pitkät ja niiden päät saa laitettua kengissä olevien läppien alle piiloon.

Testasin kenkiä mm. saaristossa kivikkoisilla luodoilla, hypellen kiveltä toiselle. Välillä kävelin heinikkoisia polkuja pitkin ja sitten taas valiten haastavamman reitin isojenkin kivien ylitse kiiveten. Kenkien sivuissa olevat nilkkatuet estävät hyvin kolhujen syntymisen ja suojaavat jalkoja hankalassakin maastossa. Tavallisilla lyhytvartisilla lenkkareilla voisi kivikkoisessa maastossa olla helposti nilkat nurin, mutta näillä kengillä uskaltaa hieman hullutellakin. Kengissä yhdistyy juoksukengän rullaavuus ja vaelluskengän tukevuus.

Valitsemallani koolla kenkään mahtuu hyvin kunnon vaellussukka, mutta pakkaskeleillä varpaat alkoivat jo jäätyä. Kokovalintani olikin tarkoituksenmukaisesti niin, että kengät olisivat käytössä keväästä syksyyn.

Meillä jokaisella on omat mieltymyksemme retkeily- ja vaelluskenkien suhteen, toinen haluaa keveyttä ja toinen vankempirakenteista jalkinetta. Yksi kulkee reissut toisensa perään saappaissa, kun taas toinen voi olla vannoutunut paljasjalkakenkien kuluttaja.

Luin Tero Pylkkäsen kulkeneen näillä Athletic 10 High -kengillä ympäri Suomen, ja mikäli jalkasi kestävät kävellä pitkiä matkoja rinkka selässä kevyemmilläkin kengillä, niin varmasti sitten Athletic 1o High -kevytmaiharit voivat olla hyvä vaihtoehto. Päiväretkistä kuitenkin kannattaa aloittaa ja kokeilla, miten jalat kestävät. Iskuvaimennettu ja rullaava pohja ei kengissä kuitenkaan ole yhtä paksu kuin aiemmin esitellyissä Scout- ja Tapio-malleissa.

Kenkien keveydestä ja juoksukenkätyylistä johtuen näillä kevytmaihareilla saa hyvän tuntuman maastoon, ja liikkuminen on luonnollista. Voisin hyvin kuvitella, että tulevana syksynä vaihdan sieniretken kumisaappaat näihin kevyempiin vaihtoehtoihin. Pitkien varsien ansiosta liikkuminen muun muassa kosteassa suossa tai pitkässä heinikossa ei ole ikävää, sillä vesi ja ötökät pysyvät ulkopuolella.

Pitemmillä, useamman päivän retkillä kenkiä en ole vielä testannut, mutta senkin aika varmasti tulee. Kokemukseni mukaan voin hyvin suositella kenkiä soveltuvaksi monenlaiseen liikkumiseen ja luonnosta nauttimiseen. Itselläni on ainakin tapana käyttää yksiä ja samoja kenkiä monenlaiseen luonnossa liikkumiseen, ja nämä toimivat luottovarusteena jatkossakin. Hoito-ohjeen mukaisesti kenkien pinta on hyvä puhdistaa käytön jälkeen kevyesti harjaamalla ja kostealla pyyhkeellä. Vedenpitävyyden takaamiseksi kengät kannattaa käsitellä kyllästesuihkeella aika ajoin käytön määrästä riippuen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.