Haastattelussa Jussi Laine, mies Suomen vesiputoukset -sivuston takaa

Virtaavaa vettä, leikkivää lasta ja avotulta jaksaisi tuijottaa loputtomiin. Siksi vesiputoukset ovat kiistatta yksi poikkeuksellisen kiehtova ja kaunis osa luontoamme. Voisi sanoa myös että yllättävä, sillä moni on siinä uskossa, ettei maastamme löydy mainittavia putouksia. Vaan totuus on toinen. Putouksia löytyy kymmeniä, ellei jopa satoja. Moni niistä on saanut virrata rauhassa. Salassa ja unohdettuna.

Vaan nyt tuota salaisuuden ja unohduksen verhoa on raotettu. Vesiputousharrastaja Jussi Laine on koonnut reissuistaan mainion sivuston Suomen vesiputoukset. Sivustolla hän esittelee kymmeniä putouksia eteläisestä Suomesta aina Lappiin asti. Sen verran kunnoitettavan työn herra on tehnyt, että päätimme kysellä hankkeen taustoista hieman tarkemmin. Mistä kaikki siis lähti?

– Virtaava vesi on kiinnostanut koko iän, jo nelivuotiaasta alkaen. Viisivuotiaana näkemäni Helsingin Vanhankaupunginkoski oli lempipaikkojani, jonne halusin aina uudestaan. Virtaavassa vedessä on ollut aina jotain, joka kiinnostaa, Jussi kertoo.

Jussin kiinnostus luonnonvesiputouksiin heräsi uudelleen 2008 ja samoihin aikoihin syntyi ajatus sivustosta.
– Luin luontokuvaaja Risto Louneman kirjaa ”Suomen luonnon ihmeitä” vanhempieni mökillä Turun saaristossa. Kirjassa oli kappale Suomen komeimmat könkäät ja putoukset. Sen luettuani innostuin putouksista uudelleen toden teolla. Kun palasin takaisin kaupunkiin, aloin etsiä kirjassa mainittuja putouksia netistä. Huomasin, ettei niistä kuitenkaan ollut olemassa mitään kunnon tietolähdettä. Kävi myös ilmi, että hirvittävän harva tuntui tietävän, että putouksia ylipäänsä löytyy Suomesta.

P1090235scaled

Vuoden 2009 alkukesästä Jussi teki ensimmäisen putousreissunsa. Sen jälkeen hän on ollut joka vuosi jonkinlaisella reissulla, viimeksi nyt kuluvan vuoden toukokuun lopulla. Loppukesästä on tarkoitus lähteä vaellukselle Kevon luonnonpuistoon.

Miten sitten määritellään suomalainen vesiputous? Mitä kriteerejä paikan tulee täyttää, jotta se sivustolle pääsee?

– Ensimmäinen kriteeri on sijainti Suomen rajojen sisällä, lisäksi putouksen tulee virrata luonnollisella peruskalliolla. Putous ei myöskään saa olla padottu sikäli, että ihminen säätelisi, koska se saa virrata. Lisäksi kohteen tulee sijaita jonkinlaisessa joki- tai purouomassa, joka on merkitty karttaan. Tämän ohella pudotuskorkeutta tulisi olla vähintään 2-3 metriä pystysuoraan. Itse lasken putoukseksi kosken, joka näyttää edestäpäin katsottuna selvältä putoukselta. Matalampikin putous saattaa joskus päästä sivustolle mukaan, jos kyseessä tunnettu ja kuuluisa nähtävyys.

Image01514scaledPITSUS

Maamme hienoimmaksi putoukseksi Jussi sanoo Pitsuskönkään Enontekiöllä. Se sijaitsee syrjässä käsivarren Lapissa, eikä paikalle ole helppo päästä. Pitsusköngäs on täysin suora 17 metrin pudotus. Tuon matkan se putoaa jylhään kalliokanjoniin. Jussi luonnehtii sitä myös niagaramaisimmaiksi Suomen putouksista. Hieno paikka siis kaikkinensa!

Vaan ei eteläisempi Suomikaan ole putouksetonta seutua. Etelässä toki on paljon vähemmän putouksia, mutta esimerkiksi Jämsästä löytyy Juveninkoski, joka on 7 metriä korkeana tiettävästi Keski-Suomen korkein putous. Uudenmaan alueelta löytyy esimerkiksi Nurmijärven Kuhakoski Luhtajoesta, joka on Vantaanjoen sivuhaara. Se putoaa 16 metriä korkeutta muutaman kymmenen metrin matkalla. Kuhakoski on näyttävä varsinkin keväällä.

Eikä pääkaupunkimmekaan joudu olemaan aivan ilman. Luonnollinen vesiputous kun löytyy jopa Helsingistä: Pitäjänmäessä kohisee Strömberginkoski, joka on Mätäjoessa sijaitseva kolmimetrinen putous. Tuon kolme metriä se putoaa käytännössä pystysuoraan. Helposti saavutettavana se on myös hyvä paikka aloittaa putousharrastus. Putouksen viereen pääsee puiston läpi hoidettua reittiä pitkin, ja Talin alueelle liikkuminen onnistuu kätevästi myös julkisilla.

P1020572scaled

Unohdettuja luontokohteita kolunneina tiedämme, että tiedon etsiminen ja taustatyö ovat välillä hyvin kinkkisiä. Mistä siis löytyy tietoa ja vihjeitä putouksista?

– Helpoimmat putouskohteet löytyvät erilaisista nähtävyyksiä luettelevista oppaista. Useita kohteita olen löytyänyt googlettamalla sanat vesiputous ja paikkakunnan nimi. Jos kuvahaussa taas sattuu tulemaan vastaan kuva selvästi suomessa olevasta putouksesta, niin olen ottanut kuvaajaan yhteyttä ja kysellyt lisää. Googlen lisäksi toinen paljon käyttämäni menetelmä on maastokarttojen selaaminen. Jos jokiuoma ylittää runsaan määrän korkeuskäyriä, niin sieltä voi melkoisella todennäköisyydellä löytää putouksen. Lisäksi olen saanut vinkkejä Lapissa käyneiltä, jotka ovat reissuillaan putouksia löytäneet.

Jos siis teillä hyvät lukijamme on Jussille antaa vihjeitä putouksista, niin antakaa palaa ja pistäkää vinkkiä menemään. Hänellä kun on kanssamme yhteinen tavoite: tuoda omalla toiminnalla tuoda esiin kohteita, joista ei ole ollut olemassa tietoa saatavalla.

Kuvat: Jussi Laine, Suomen vesiputoukset

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.