Suomalainen Sauronin silmä sekametsän siimeksessä: Kivenmaan lohkareet

Tallustan samanlaisena toistuvaa eteläpohjalaista metsäpolkua pitkin. Keväinen aurinko pilkahtelee puiden lomasta. Muutama talitiainen virittelee ääntään.

Tavallisessa suomalaisessa metsämaisemassa kulkiessa on vaikea uskoa, mitä edessä odottaa. Ilmajoen Tuomikylässä harvinaisen komeat siirtolohkareet ovat kuin keidas hiekka-aavikolla. Ne ovat poikkeuksellisen jykevät. Yhden kiven huipulla on silmää muistuttava reikä. Kuinka se on syntynyt?

Jaakko Ilkan jalanjäljissä Kivenmaalle

Poikkesimme Kivenmaalla perheen kanssa. Ajoimme autolla Kyrkösjärven eteläisen altaan länsipuolelle, Laitamäkeen. Laitamäestä kuljimme peräjälkeen vuorottelevien mänty- ja kuusimetsien poikki Jaakko Ilkan mukaan nimettyä polkua pitkin kohti Kivenmaata.

Reilun parin kilometrin matkan varrella bongasimme huomattavan paljon naavaisia puita.

Pitkät naavaparrat koristavat reittiä Kivenmaalle.

Pääosin talousmetsän läpi kiemurtelevalla polulla ajatukseni karkaa aika-ajoin pohtimaan, minkälaisia paljon puhutut Kivenmaan lohkareet mahtavat olla. Kivenmaata lähestyttäessä mikään ympäristössä ei kerro kohta edessä olevasta luontoelämyksestä. Siirtolohkareiden määrä metsässä ei lisäänny, eikä maastonmuoto muutu. Yhtäkkiä olemme valtavien lohkareiden äärellä. Oooo, mikä paikka!

Kivenmaan lohkareiden ympärillä mieleen nousee suuria kysymyksiä. Miksi näin iso lohkareiden rypäs on juuri tässä? Puskiko jää niitä edellään vai kulkivatko ne sen päällä? Saapuivatko ne paikalle yhtenä vai useampana palasena? Onko lohkareiden rakoihin valunut vesi hajottanut ne myöhemmin, ehkä vain joitain tuhansia vuosia sitten?

Näky poikkeaa valtavasti lohkareita ympäröivästä metsästä. Ei ole ihme, että muinaiset suomalaiset päättelivät jättiläisten heittäneen siirtolohkareet metsiin.

Suomalainen Sauronin silmä

Kierrettyäni kivet muutamaan kertaan huomioni kiinnittyi yhden järkäleen yläosassa olevaan reikään. Kuvasin reiän lävistämää jättimäistä kiveä ja mietin, miltä se näyttäisi sinistä kirkasta taivasta vasten tai auringonlaskussa!

Pohdimme tätä vaimoni kanssa. Hän nimesi kiven suomalaiseksi Sauronin silmäksi. Taru sormusten herrasta -kirjoissa ja myöhemmissä elokuvissa Sauronin silmä näkee kaiken Mordorissa sijaitsevan Barad-dûrin suunnattoman korkean linnoituksen huipulta. Huipulla silmä on Ilmajoen metsissäkin.

Toden totta, yhden jättilohkareen yläosassa on silmää muistuttuva reikä!

Taru Sormusten herrasta -tarinoiden innoittamana silmää on etsitty milloin mistäkin. Alkuvuodesta uutisoitiin tiedemiesten löytäneen avaruudesta Sauronin silmän tai ainakin siltä näyttävän tähden. Fomalhaut-tähden infrapunakuva todella näyttää Sauronin silmältä.

Moskovassa ortodoksinen kirkko esti korkean kerrostalon huipulle suunnitellun silmän rakentamisen. LuxHelsinki2017 -festareiden teos Flowers of Life esitteli luonnon ja kosmoksen symmetriaa. Mutkia matkassa -blogin kirjoittajat näkivät teoksessa Sauronin silmän. En olisi uskonut löytäväni luometonta ja tulista Sauronin silmää keskeltä ilmajokelaista metsää!

Silmä on ainoa olomuoto, missä Sauron Taru Sormusten Herrassa esiintyy. Voi olla, ettei vastaavaa kiveä olekaan muualla kuin Kivenmaalla.

Alkuperäisen tarinan silmä vangitsee uhrinsa katseellaan ja käyttää taikavoimaansa. Koin saman Kivenmaalla ainakin pienessä mittakaavassa. Ihailimme kiveä pitkään, kuin katse vangittuna. Sauronin silmä tai ei, kannattaa käydä fiilistelemässä Kivenmaan hiidenkiviä!

Lisää kuvia Kivenmaalta löydät kuvakulmilla -blogista.

Kartta. N=6963717.250, E=282782.000

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.