Suojeltu saari sai erikoisen uudisrakennuksen: Lonnan sauna tarjoaa aikamatkan sadan vuoden takaisiin löylyihin

UNESCO:n maailman kulttuuriperintökohteisiin kuuluva Suomenlinnan linnoitus on Suomen suosituimpia turistikohteita. Suomenlinnan piiriin kuuluu myös linnoituksen varjoon jäävä Lonnan saari. Se sijaitsee neljän linnoitussaaren ulkopuolella, noin viidensadan metrin päässä Iso Mustasaaren koillisnurkasta pohjoiseen.

Lonnan historia on sotaisa. Tämä alkaa vuodelta 1808, jolloin saarella neuvoteltiin Viaporin linnoituksen antautumisesta venäläisille piirittäjille. Venäläisaikana saari päätyi sotaisaan käyttöön. Ensin siellä säilytettiin ruutia ja myöhemmin se oli merimiinojen kokoamis- ja varastointipaikka.

Suomalaisvallassa miinat poistuivat 1930-luvulla, ja vuodesta 1944 saari tuli päinvastaiseen käyttöön. Lonnaan rakennettiin demagnetisointiasema, jonka avulla laivoista poistettiin merimiinoja laukaisevaa magneettisuutta. Tänä päivänä historiasta kertovat demagnetisointiin liittyvät laitteet, joihin voi tutustua ravintolan aukioloaikoina.

Saaren nykytilaa määrittää venäläinen sotilasarkkitehtuuri. Saaren vanhoja rakennuksia, ensin venäläisessä, sitten suomalaisessa käytössä olleita, on käytetty erityisesti miinoituspuuhiin. Ensin miinoja valmistettiin, sitten laivoja demagnetisoitiin miinojen välttämiseksi. Puolustusvoimat luovutti saaren Suomenlinnan hoitokunnalle vuonna 1999, mutta kesti 15 vuotta ennen kuin se avautui yleisölle.

Tähän suojellun saaren arkkitehtuuriin nousi viime vuonna poikkeuksellisesti uusi rakennus. Se oli arkkitehti Anssi Lassilan suunnittelema Lonnan sauna. Suomenlinnan hoitokunta tilasi saunan Lassilalta aikomuksenaan avata saarelle uusi, julkinen sauna. Uudisrakennus korvasi jossakin vaiheessa ilmeisesti Puolustusvoimien rakentaman pienen puisen rantasaunan uudella, reilun kokoisella hirsirakennuksella.

Avauduttuaan toukokuussa 2017 sauna loistaa monellakin tavalla saaren tiilirakennusvanhusten keskellä kiiltävän vaaleana. Toistaiseksi kirkkaan peltikaton alla makaa Keski-Suomessa männystä veistetty saunarakennus. Katon muoto kätkee ovelasti näkyvistä rakennuksen kaksi parvisaunaa. Parvisauna on perinteisesti länsisuomalainen saunatyyppi. Se on sisätiloiltaan niin korkea, että lauteita tukevan saunaparven alla mahtuu ongelmitta peseytymään.

Parven päältä löytyvät tilavat kuusilauteet, joilta avautuu upea näkymä Suomenlahdelle. Ikkunasta voi nähdä laivoja, aina pienaluksista suuriin autolauttoihin.

Kaksi saunaa ovat toistensa peilikuvia. Ne on tällä hetkellä osoitettu miesten ja naisten käyttöön, osin yhteisten peseytymistilojen takia. Kumpaakin lämmittää samanlainen korkea kertalämmitteinen kiuas. Sitä lämmittäjä saapuu aamuvarhain kuumentamaan. Saunan avautuessa kahdelta iltapäivällä on saunassa jo heitetty ”häkälöylyt” ja lämpöä riittää ilta yhdeksään asti.

Löylyä kiukaasta saa avaamalla luukun. Lonnan löylyt ovat pehmeät ja viipyilevät. Tilava sauna puskuroi kovimmat kiukaasta herkiävät höyryt, eikä puske niitä saunojien kasvoille. Ilman laatu pysyi koko oman käyntini ajan erittäin hyvänä. Ainoastaan kiukaan luukun aukipitoaikaa täytyy tarkkailla, ettei sauna kuumene liiaksi. Tämä voi tapahtua yllättävän nopeasti!

Saunapalveluun kuuluu lisäksi suomalaisia perinteitä kunnioittavia pesuaineita. Peseytymiseen ei ole tarjolla suihkua, vaan vanhoja aikoja mukaillen vettä sekoitellaan puukiuluun ja kaadetaan päälle puukoussikalla.

Avaimet saunanautintoon voi lunastaa kahdeksi tunniksi kerrallaan saaren ravintolasta. Vohvelibaarin muista antimista löydät lisätietoa esimerkiksi Ruokaretken ravintolaa käsittelevästä jutusta. Kesällä 2017 Lonnan tilat ovat vielä keskeneräiset, ja esimerkiksi saunojen pukutilat ovat niukat. Saunaan tilaan on kerrallaan myynnissä vain parikymmentä paikkaa, joten saunalippu kannattaa ottaa ostaa etukäteen verkosta.

Vaikka kokonaisuus on modernihybridi erilaisia vanhoja elementtejä, on Lonna miellyttävä monien suomalaisen saunan klassisten elementtien hieno esittelytila – aivan Helsingin keskustan läheisyydessä! Matkailijalle se on erittäin helppo kohde, uima-asu ja pyyhe mukaan, Kauppatorilta laivaan ja vartin päästä pääset jo löylyihin.

Lue lisää Lonnan saunan löylyistä ja arkkitehti Anssi Lassilan kertomus kohteen suunnittelusta Saunologian saunakohdetestistä!

Teksti ja kuvat: Saunologi & dosentti Lassi A. Liikkanen

Lonna kartalla. Sijainti: N=6670252.725, E=388477.668 (ETRS-TM35FIN)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.