Sinisten ajatusten Siikavaara, Puolanka

Kainuu on Suomen hienoimpia seutuja. Luonto on Kainuussa suurta, on vaaroja ja järviä, metsiäkin, juuri sopivasti tilaa ajatusten vaeltaa.

Luontomatkailijalle Kainuu tarjoaa monipuolisia kohteita, ja vielä löytyy paikkoja ja reittejä, joilla ei tarvitse ruuhkassa rämpiä. Silti maakunnan luonto tarjoaa elämyksiä, joita varten moni matkustaa satoja kilometrejä pohjoisemmaksi.

Lisäksi kainuulaiset ovat varsin mukavia ja huumorintajuisia ihmisiä. Niinkuin vaikka puolankalaiset. Tai no, mitäpä se hyöväjää niitä kehua.

Puolanka sijaitsee noin Oulun korkeudella Kainuun vaarajonon pohjoisosassa. Näillä kvartsiittikallioilla on samanlaiset sukujuuret kuin Kolilla, Tahkolla ja Vuokatilla. Ne ovat kestäneet vuosimiljoonien kulutusta ympäröiviä maita paremmin, ja siksi nousevat edelleen korkeuksiin tasaisten metsä- ja suomaiden keskeltä.

Kainuun vaarajonon korkein kohta, Iso Tuomivaara Hyrynsalmella, on 387 m korkea, mutta Puolangalta löytyy lukuisia vaaroja, jonka huiput yltävät yli 380 metrin. Siikavaara ja sen pohjoinen huippu Teerivaara ovat Kainuun pohjoisimmat yli 380 metriin yltävät vaarat, ja vaaran pohjoispäässä sijaitseva Kometon jyrkänne on yksi Suomen komeimmista.

Näkymä Kometon laelta pohjoiseen.

Näkymä Kometon laelta pohjoiseen.

Siikavaara on pitkä ja monihuippuinen kuusikkoinen vaara. Alue on pitkälti metsäinen, mutta ylängöllä on myös joitain soita ja lampia. Kahden lammen rannalla on laavu, ja vaarajonoa pitkin kulkee polkureitistö, joka on osa UKK-reittiä.

Vaara on pitkälti kuusikkoinen, mutta varsinkin Teerivaaran lakiosissa kuusi antaa tilaa koivulle, maisemassa on jo aavistus tunturikoivikoista. Syksyllä vaara on hyvä sienikohde, etenkin jos suppilovahverot tai kantarellit maistuvat. Muutoinkin vaaran lakiosa on varsin helppokulkuinen, ja vaaralla on helppo kulkea myös polkujen ulkopuolella.

Kävin Siikavaaralla monta vuotta sitten, ja se teki minuun vahvan vaikutuksen. Olin nimittäin lukenut Veikko Huovisen kirjan Siintävät vuoret joskus muutama vuosi aikaisemmin, ja suuresti vaikuttunut tavasta, millä Huovinen vaaramaisemaa kuvasi. Siikavaaralla tuntui kuin olisin päässyt kirjan maailmaan itse sisälle. Siitäkin huolimatta, että kirjan kuvaamaa rakkaustarinaa en vaaralla kuitenkaan päässyt kokemaan.

Lakilammen vesi kelpaa ruoanlaittoon mainiosti. Vedenpinnan taso on noin 327 metriä merenpinnasta.

Lakilammen vesi kelpaa ruoanlaittoon mainiosti. Vedenpinnan taso on noin 327 metriä merenpinnasta.

Muita kulkijoita toki näin. Sinä lauantaisena aamuna, kun Lakilammen laavulta heräsin, minua kävi ensimmäisenä tervehtimässä suomenpystykorva. Se kävi hajulla ja jatkoi saman tien matkaa. Oli nimittäin kanalintumetsästyksen aloituspäivä, ja pian alkoikin ympäristöstä sieltä täältä kuulua pauke.

Ei siinä mitään, mutta mukanani ei ollut ainuttakaan värikästä vaatetta. Luotan toki kanalintumetsästäjiin, sillä tiettävästi en näytä teereltä, mutta silti jonkin verran väriä olisi metsästysaikaan hyvä olla päällä.

Myöhemmin tapasin Aapronlammella oululaisia retkeilijöitä, jotka olivat itsekin yllättyneitä, kuinka hieno paikka näinkin läheltä Oulua löytyi. Se vaan sattuu olemaan väärällä puolen Kuusamontietä.

Siikavaaran valtti on sen laajuus. Esimerkiksi Kolilla tai Vuokatilla vaaroja pitkin vaeltaessa tottuu nopeasti siihen, että vaarojen laet ovat varsin pienialaisia, ja polulta sivuun kävellessä tulee pian rinne vastaan. Siikavaara on toista maata, sen loivapiirteisellä laella mahtuu jo mutkittelemaankin, vaikka laki ei juuri puolta kilometriä leveämpi olekaan. Harvassa vaarakuusikossa on kuitenkin helppo kulkea ja maisemassa on kiehtovia elementtejä. Keskellä vaaran lakea saattaa olla vastassa pieni paksun ja vihreän sammalmaton peittämä aukio tai ikijäreä haapapuu, sellaisia mitä satumetsistä yleensä löytää.

Siikavaaralla on myös runsaasti pienialaisia soita. Syksyllä suot tuovat väriä maisemaan vielä senkin jälkeen, kun lehdet ovat puista pudonneet.

Siikavaaralla on myös runsaasti pienialaisia soita. Syksyllä suot tuovat väriä maisemaan vielä senkin jälkeen, kun lehdet ovat puista pudonneet.

Kuten sanottua, Siikavaara, kuten monet muutkin Puolangan vaaroista, on hyvä sienipaikka. Vaaralla kasvavia sieniä esittelee sienipolku. Sienet tuntevan kannattaa kuitenkin suunnata sivuun merkityltä reitiltä, sillä parhaimmillaan suppilovahverot ja kantarellit peittävät maiseman mattona. Kovin pienen sienikorin kanssa ei liikkeelle kannata lähteä, sillä se täyttyy nopeasti.

Jos retkeilystä vaaroilla haluaa nauttia puhtaasti retkeilynä, niin kannattaa suunnata paikan päälle muulloin kuin syksyllä.

Siikavaaran palveluita hoitaa Metsähallitus. Vaaralle on jossain vaiheessa suunniteltu autiotupaa, mutta tiettävästi sellaista ei ole rakennettu. Vaaran päällä sijaitsevilla Lakilammen ja Aapronlammen laavuilla mahtuu kuitenkin yöpymään, ja vaaran etelä- ja pohjoispuolella on alemmilla mailla myös laavut.

Hyvä lähtöpaikka Siikavaaralle on Tonkovaaran eteläpuolella oleva opastettu parkkipaikka. Kulkija saa varautua hyvään reisijumppaan, sillä vaikka vaaran lakiosa onkin helppokulkuinen, on sinne alamaista melkoinen nousu.

Puossuojan laavu Siikavaaran eteläpuolen laaksossa, polun varrella. Viihtyisä paikka pysähtyä syömään vaikkapa pähkinöitä matkalla ylös vaaroille.

Puossuojan laavu Siikavaaran eteläpuolen laaksossa, polun varrella. Viihtyisä paikka pysähtyä syömään vaikkapa pähkinöitä matkalla ylös vaaroille.

Siikavaara on syrjäisestä sijainnistaan johtuen varsin hiljainen retkikohde. UKK-reitin varrella sijaitsevista kohteista se on kuitenkin yksi komeimmista, ja sopii hyväkuntoiselle viikonlopun retkikohteeksi, tai osaksi pidempää UKK-reitin vaellusta. Kometto on myös oman retkensä arvoinen paikka, sillä tiettävästi sen alarinteen lohkareikossa pitäisi olla luoliakin. Kometon yläosasta puolestaan aukeavat varsin hulppeat näköalat.

Lisätietoja Siikavaarasta luontoon.fi:ssä. Jutun kuvat ja tunnelmat ovat syyskuulta 2011.

Siikavaara kartalla. Sijainti: N=7222296, E=544288 (ETRS-TM35FIN)

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.