Siikaa onkimassa Turun Ruissalossa

Turussa rannalta kalastaminen onnistuu rantojen umpeen rakentamisen vuoksi vain harvoissa paikoissa. Ruissalosta löytyy kuitenkin useampi paikka, missä vielä rannoille pääsee. Ruissalon Saaronniemen nokassa on suosittu siikaonkijoiden paikka, jossa tähän aikaan vuodesta on pitkät rivistöt siikaonkijoiden vapoja pystyssä. Siikaonginta on Saaronniemellä muuttunut sosiaaliseksi tapahtumaksi, jossa lähinnä istuskellaan ja ihaillaan maisemia, sekä jutellaan muiden onkijoiden kanssa. Itse saaliin saaminen ei ole se pääasia kaikille kalastajille.

Siianonginta on leppoisaa touhua. Onki kasaan, mato koukkuun ja sitten odotellaan.

Siianonginta on leppoisaa touhua. Onki kasaan, mato koukkuun, koukku veteen ja sitten odotellaan.

Siian ongintaan tarvitset virvelin (vapa + kela), siikaonginta-setin (pari euroa), matoja (noin euron/purkki) ja kalastonhoitomaksun suorittamisen. Itse onginta on todella yksinkertaista ja helppoa. Muut onkijat myös antavat mielellään neuvoja alkuun pääsemiseen. Piirsin huipputaiteellisilla taidoillani kuvan, jossa selviää oikeastaan jo melkein kaikki oleellinen.

siikaonki

Koska itse onkiminen on pääosin odottamista, kannattaa pukeutua lämpimästi ja ottaa lämmintä juotavaa ja eväitä mukaan. Jotkut saattavat ottaa jopa kirjan mukaansa luettavaksi.

Saaronniemi on hieno paikka istuskella. Maisemat ovat kauniita ja lisäksi ohitse lipuu usein laivoja. Myös linnusto on todella runsasta. Jos ei yksin jaksa istuskella, juttuseuraa kyllä löytyy. Kalastajat ovat myös siitä mukavaa porukkaa, että kun heiltä kyselee neuvoja ja niin niitä yleensä saa.

Siikaonki (9 of 28)

Myös auringonlasku näkyy Saaronniemelle kauniisti lännestä ja se kannattaa jäädä katsomaan.

Keväällä Saaronniemellä näkee paljon joutsenia.

Keväällä Saaronniemellä näkee paljon joutsenia.

Paras siikaonginta-sesonki alkaa pari viikkoa jäiden lähdettyä ja jatkuu toukokuun puolelle. Kevään alkamisajankohta vaihtelee vuosittain ja paras syöntiajankohta voi vaihdella paljonkin edellisiltä vuosilta. Kun siika on oikein syönnillään, se liikkuu isoissa parvissa ja sitä saa nostella jatkuvasti ylös. Eräs onkija näytti minulle saaliskuviaan puhelimestaan ja huomasimme, että isoimmat saaliit hän oli viime vuonna saanut toukokuun puolella. Nyt Saaronniemellä on paras syönti jo tainnut alkaa ja siikoja nostellaan tasaiseen tahtiin.

Tällä kertaa emme itse saaneet siikaa ongella, mutta yksi kalastajista näki meidän lähtevän ilman saalista ja antoi meille juuri nostamansa kalan kotiin vietäväksi.

Tällä kertaa emme itse saaneet siikaa ongella, mutta yksi kalastajista näki meidän lähtevän ilman saalista ja antoi meille juuri nostamansa siian kotiin vietäväksi.

Parhaita siikaongintapaikkoja ovat hiukan virtaavat sorapohjaiset kohdat. Syvyyttä saa olla olla useampi metrikin. Parhaita ottiaikoja ovat kirkkaat hetket kun aurinko paistaa. Harvasukamadot nousevat silloin pohjasta ja siiat alkavat syömään niitä isoissa parvissa. Saaronniemeltä nousee useimmiten noin kilon painoisia siikoja.

Äijäruokaa siiasta: chilinen inkivääri-lime-siika

  • 1 pienehkö siika
  • karkeaa suolaa
  • 1 lime
  • tuoretta inkivääriä
  • kalaan sopivaa chiliä (voi olla tuoretta, pakastettua tai jauhetta)
  • n. 2 rkl korppujauhoa
  • 1 kananmuna

Siikaonki (22 of 28)

Rankan kalastusreissun päätteeksi tarvitsee ravitsevaa ruokaa. Itse kalastettu kala itse valmistettuna on aina parasta herkkua.

Kun kala nostetaan vedestä, se välittömästi kolautetaan kuoliaaksi ja verestetään. Jos kalasta tehdään fileitä, joihin jätetään nahka, niin kannattaa ihan ensimmäiseksi suomustaa kala. Kun vatsa on aukaistu, ei suomustaminen enää onnistu niin helposti. Suomustamisen jälkeen poistetaan vatsasta sisälmykset ja huuhdotaan kala puhtaaksi. Kalan voi jo suolata valmiiksi, tai sitten se suolataan heti kun päästään kotiin. Kalan olisi hyvä olla suolautumassa muutaman tunnin ennen syömistä, jolloin suola liukenee kalaan tasaisesti.

Siikaonki (23 of 28)

Tällä kertaa fileoin kalan ja poistin myös nahan. Koska fileet olivat melko pieniä, päätin tehdä leivityksen ja paistaa kalan pannulla. Jos valmistuksessa on isompi kala, sen voi myös laittaa uuniin.

Suolasin kalafileet, laitoin ne päällekkäin ja annoin suolaantua yön yli jääkaapissa.

Siikaonki (24 of 28)

Siikaonki (25 of 28)

Sekoitin lautaselle pari ruokalusikallista korppujauhoa ja raastoin joukkoon limen kuorta sekä tuoretta inkivääriä. Sitten tulee se hifistelypuoli, eli chilin valitseminen ruokaan. Tässä vaiheessa jo moni varmasti huokailee, että kaikki ne maistuvat samalle, mutta näin ei ole. Television kokkiohjemissa käytetty ”punainen chili” on lähinnä chilin irvikuva ja suosittelen kala- ja riistaruokiin baccatum-lajin chilejä.

Tuoreena chili on yleensä parhaimmillaan, mutta kunnollisia kotimaisia chilejä löytää vain lyhyen aikaa vuodesta. Chilejä voi pakastaa itselleen pieniin pakastepusseihin tai jos omistaa vihanneskuivurin, niin suosittelen tekemään kuivatuista chileistä jauheita. Ne säilyvät vuosia ja niitä on helppo käyttää ruuanlaitossa.

Chilistä on aivan turha poistaa siemeniä, siemeniä ei huomaa enää ruuassa. Siemenet itsessään ovat tulettomia, mutta niitä poistaessa lähtevät usein mukana myös siemenkiinnikkeet, jolloin myös tulisuus vähenee. Siemeniä poistamalla tulisuuden säätely on turhaa. Chiliä annostellaan ruokaan sen verran kuin on sopiva määrä.

Jos chiliä laittaa ruokaan liikaa, se peittää muut maut tulisuudellaan ja ruoka voi olla pahimmassa tapauksessa jopa syömäkelvotonta. Jos syöt chiliä harvoin, sen kanssa saa olla todella varovainen. Paljon chiliä syövät taas tottuvat tulisuuteen ja annostelua saa lisätä. Pilkoin tällä kertaa suoraan pakkasesta yhden Lemon Drop (C. Baccatum) -chilin leivityksen joukkoon. Lemon Drop -chilissä on pieni sitruksen maku, se on keskitulinen, mutta polttoprofiililtaan hiukan ärhäkkä. Sopii mielestäni loistavasti kalan mausteeksi.

Siikaonki (26 of 28)

Pyöritin fileet leivityksessä ja ne olisi voinut varmasti hyvällä pannulla paistaa jo näinkin, mutta minä vielä pyöräytin ne myös kananmunassa ennen paistamista.

Siikaonki (27 of 28)

Pannu kuumaksi ja fileet porisemaan! Pieniä fileitä ei tarvitse kauaa kuumalla pannulla käyttää, kun ovat jo kypsää tavaraa.

Siikaonki (28 of 28)

Lisukkeeksi kalan kanssa käy melkein mikä tahansa. Tällä kertaa tehtiin äijäruokaa. Salaatit sun muut vihreät ruohot jätettiin jääkaappiin ja kalan kanssa nautin kunnon perunamuusia. Muusi kuuluu survoa käsipelein nuijalla tai survoimella, siitä ei tehdä perunavaahtoa vatkaimella. Kunnon perunamuusiin heitetään myös reilun kokoinen köntti oikeaa voita ja maito ei saa olla rasvatonta. Maito sopii hyvin myös ruokajuomaksi. Ei kauhean kaunista, mutta tämä ruoka on kehitetty syötäväksi, ei sosiaaliseen mediaan kuvattavaksi.

Voin kertoa, että oli todella hyvää!

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6707854  E 229965

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.