Se vanhempi Pirunlinna, Lempäälä

Lauantaina 6. 10. olimme päättäneet tehdä retken Lempäälän Birgitan polun maisemiin, tarkemmin sanoen sen geologisiin historiallisiin kohteisiin. Hirvi-Simunan luolasta selviydyttyämme otimme suunnan takaisinpäin kohti Turkua ja seuraavaksi löysimme itsemme keskelta Sukarin luolakompleksia, Ideaparkkia. Tarkoitus oli jatkaa matkaa kohti Pirunlinnaa. Ensin oli vain tehtävä reittisuunnitelma, miten parhaiten homma hoituisi jättimäisen liikekeskuksen parkkipaikalta Hirvenkuruntielle.

Lopulta se löytyikin. Tie oli ajettavissa henkilöautolla aivan loppuun saakka, vaikkakin alueella olikin tekeillä jotain maakaasuvetoja. Hieman ennen puomia on parkkipaikan tapainen, johon menopeli oli hyvä jättää. Parkkipaikalta suuntasimme suoraan takana olevaan metsään ja alle 100 metrin jälkeen alkoi pilkistää itse Pirunlinnanmäki.

Seuraavaksi alkoi reitin kenties hankalin vaihe. Mitään varsinaista polkua kun ei paikalle vie ja väliin jäävä aukea on vanhaa suota sekä hakkuuaukean sekoitusta, jossa liukkaat sammaleiset kivet ja risut hankaloittavat matkantekoa kengien aina välillä upotessa kosteaan suopohjaan tai ojaan. Rämpisisen päätteeksi edessä sitten oli helpompi nousu itse laelle.

Onneksi kaikki tuo vaiva palkittiin, kun pääsi itse Pirunlinnan huipulle.

Pirunlinna on muinaislinna, joka on rakennettu rautakaudella noin 700-luvun tienoilla. Parhaimman kuvan itse alueesta saa, kun tarkastelee kaaviokuvaa siitä. Pirunlinna sijoitettiin suoalueen keskelle sijaitsevalle jyrkkärinteiselle ja louhikkoiselle kukkulalle, jonka pohjoisrinne on lähes pystysuora kallioseinämä. Loivemmille sivuille rakennettiin varustus, jossa oli korkea kiviperusta.

Vuoren rinteellä on yhtä edelleen havaittavissa liki 100 metriä pitkä kivivalli, joka on viimeisen 100 vuoden aikana madaltunut, kun kiviä on vieritetty rinnettä pisin alas.

Museoviraston muinaisjäännösrekisteri osaakin kertoa tarkemmin itse alueesta ja siellä tehdyistä kaivauksista: ”Laella, sen etelälounaisosassa, on ilmeisen kulkuaukon sisäpuolella kivettömämpi n. 6 x 10 m kokoinen alue, jossa on halkaisijaltaan 1,5 m:n ja korkeudeltaan n. 35 cm:n kokoinen, pyöreä, liesimäinen rakennelma, joka mahdollisesti on moderni. Se on tehty särmikkäistä, halkaisijaltaan 30-60 cm:n kokoisista kivistä. Siinä on tuoreita merkkejä tulenpidosta. Noin 1 m koilliseen tästä tehtiin 50 x 50 cm:n kokoinen koekuoppa, jossa karikkeen alla oli 5 – 10 cm:n kerros nokea, hiiltä ja moderneja löytöjä. Maaperä oli punaista hiekkaa, jossa oli halkaisijaltaan 10-20 cm:n kokoisia särmikkäitä kiviä. Löytöinä tuli yksi mahdollinen kvartsi-iskos n. 10 cm syvältä, nokikerroksen alta”.

Pirunlinnalta on varsin hyvät näkymät Pirkanmaan metsäiseen maisemaan. Joidenkin arvioiden mukaan Pirunlinnan arvellaankin olevan samaa muinaislinnojen ketjua, kuin esim. Rapolan linnavuori Sääksmäellä.

Itseäni kiinnosti Pirunlinnan lisäksi myös alueella oleva luola, joka kantaa nimeä Pirunkirkko:
”Laen alapuolella on mäen pohjoisreunalla siirtolohkareiden muodostama, 5 x 5 m kokoinen luolamainen syvennys, jonka aukon itäpuolella on n. 5 x 8 m suuruinen tasanne, jota suojaa ulospäin kallistunut kallio. Luolasta on saatu löytöinä kaikkiaan 8 piinuolenkärkeä – kyseessä ei kuitenkaan ole varsinainen asuinpaikka (Cleve 1929).”

Luolan etsiminen oli siis paras aloittaa kartoittamalla rinteen pohjoisreunaa. Alueen haastavuus astui kuvioon tässä vaiheessa, kun kivenlohkareiden koko, rinteen jyrkkyys, kosteus, hirvikärpäset ja varsin tiheä kasvillisuus astuivat kuvioihin mukaan. Jostain itse kuitenkin huomasin puissa olevat valkoiset nauhat ja päätinkin seurata niitä. Lopulta oieni hikoilu tuotti tulosta ja ”voilá” siinä se sitten oli, Pirunkirkon luola.

Ilmeisesti rinteen päältä olisi tullut jonkinmoinen suorakin polku itse luolalle, mutta kun ei voinut tietää ja riskiä ei halunnut ottaa varsin liukkailla kallioilla, niin perille mentiin sitten turvallisesti ja vaikeimman kautta.

Luolan suuaukon vieressä olevassa lippamaisen katoksen suojissa on pidetty leiripaikkaa ja siihen se onkin varsin mainio paikka. Luolan suuaukko on suuri, joten sisään mahtuu helposti. Suuaukon jälkeen aukeaa suurempi tila. On helppo uskoa, että kyseistä luolaa olisi käytetty väliaikaisena asumuksena. Luolan pohja on tasainen ja sisään mahtuu useita henkilöitä. Kaikkinensa hieno kokemus suomalaiseksi luolaksi!

Retkikohteena Pirunlinna ja Pirunkirkon luola ovat varmasti Lempäälän alueen parhaimmistoa. Alue on tosin haastava, mutta ehdottomasti käväisemisen arvoinen. Itse olen kaikesta näkemästäni vieläkin aivan sekaisin ja tohkeissani, suosittelen!

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit: N 6809374 E 330774

11 replies
  1. shitter
    shitter says:

    Pirunlinnalle menee kyllä selkeä polku Pirunlinnantien päästä hevostilan aitauksien kohdalta. Viittojakin löytyy.

    Vastaa
  2. Harri Leino
    Harri Leino says:

    Koska alue oli itsellemme vieras, menimme perille ilmeisestikin hankalimman kautta. Rymistelimme suoraan läpi kostean suomaisen avohakkuuaukean, mutta kiitos vinkistä. Tuo tieto varmasti helpottanee seuraavia retkeilijöitä, jotka paikalla piipahtavat.

    -Harri Leino-

    Vastaa
  3. jukka haavisto
    jukka haavisto says:

    sieltä löytyy myös muita luolia joissa olen kakarana seikkaillut, aikunen ei mahdu niihin, menevät aika syvälle. ahtaita lapsenakin.

    Vastaa
  4. Jyri
    Jyri says:

    Retkikunnalta mennyt ilmeisesti ohi ainakin komein tuntemani luola tuossa kivikasassa. Mäen korkeimman kohdan pohjoispuolella on lähes yhtä korkea kohta, jossa on päältä tasainen ja noin 4×4 metrinen lohkare. Sen pohjoispuolelta on kulku pieneen eteiseen, josta pääsee alas etelän suuntaan noin 2×5 metriseen miehen seistävään kammioon. Muutamasta rakosesta päivä paistaa, mutta komia on paikka. Täysikasvuiseltakin reitin läpäisy onnistuu, vaikka pientä pujottelua kammioon kulku vaatiikin. Kammion perältä jatkuu ryömintäreitti, josta huhut kertoo teinipoikien mahtuvan kulkemaan toista kautta ulos.

    130-tieltä alkavan Linnajärventien alusta on hyvät viitoitukset Pirunlinnantien varressa olevalle parkkipaikalle, josta matkaa kukkulalle on noin kilometri. Viimeinen viitta tien päässä osoittaa perille vievälle polulle.

    Vastaa
    • Antti Huttunen
      Antti Huttunen says:

      Kiitos! Seuraavalla reissulla sille suunnalle käymme täydentämässä juttua tuolta osin.

      Vastaa
      • Laurenzia
        Laurenzia says:

        Samaa tulin kertomaan – että olette ilmeisesti löytäneet Pirunlinnan pikkuluolan, ettekä varsinaista Pirunkirkkoa.

        Isoin luola on tosiaan semmoinen että meitä on yöpynyt siellä kolme+ lapsi (hyvin ahtaasti), sen pääsee teini ryömimään läpi mutta aikuinen mies ei enää taipunut.

        Luolaan on ryömittävä pienen eteisen kautta josta on käännös pohjoiseen ja metrin verran pudotusta niin pääsee varsinaiseen saliin, jonka toiselta puolelta jatkuu ryömittävä luola mutkitellen luoteeseen ja las kunnes jalat pääsevät pienen lipan alta päivän valoon. Pudotusta on kokonaisuudessaan ehkä 4-5 metriä ylhäältä alas.

        Huhut kertovat, että Pirunlinnassa olisi ollut vielä suurempi luola joka on tuhottu tai jonka suuaukko on tuhottu. Tähän en itse usko.

        Luolan suuaukko onkohtuullisen hankalaa löytää, se näyttää vain pineltä kivenkololta, joten jos tulee ongelmaa voi minulle soittaa 0407307483/ Laurenzia

        Vastaa
        • Antti Huttunen
          Antti Huttunen says:

          Kiitos, tulemme tuon varmasti tarkastamaan jossain vaiheessa ja olemme tuolloin yhteydessä.

          Vastaa
    • Jere
      Jere says:

      Tuli käytyä viikonloppuna Pirunlinnalla ihmettelemässä, mutta ei sieltä kyllä löytynyt toista läheskään tässä jutussa esitetyn luolan kokoista koloa. Yksi potentiaalinen kolo kyllä löytyi lohkareiden keskeltä Jyrin ohjeidenmukaisesta paikasta, mutta jos se on joskus ollut sisäänkäynti isompaan luolaan, oli se nyt tukittu.

      Vastaa
      • Elina
        Elina says:

        Vierailin Pirunlinnalla tällä viikolla ja linnan pohjoisreunan päältä löytyi juuri kuvailun mukainen isompi luola, jonne mahtui hieman jumppaamalla aikuinen mieskin.

        Vastaa
        • Elsa
          Elsa says:

          On siellä päällä juuri ja juuri aikuisen mentävä pieni kolo johon tiputtaudutaan jalat edellä. Ensin on eteinen ja siitä jatkuu toinen isompi onkalo. Olen siellä käynyt. Hieno paikka. Muutama ihminen siellä mahtuu kerralla olemaan. Ei sovi ahtaanpaikan kammoiselle😄

          Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.