”Se näky tuntureista paloi verkkokalvoille iäksi” – haastattelussa Väkisin luontoon -blogaaja Antti Kiviniemi

Sen piti olla vain yksi blogipostaus, retkikertomus kuvineen ja kirjoituksineen. Niinpä syyskuussa 2014 Antti Kiviniemi julkaisi netissä kertomuksensa Urho Kekkosen kansallispuistosta vain tuttavia ja sukulaisia varten.

”Tässä tämä nyt sitten on. Virallinen selonteko edesottamuksistamme tämän vuoden vaellusreissulta Lappiin ja ihmisolennon perustarpeiden minimoinnin äärelle.”
Väkisin luontoon -blogin aloituslause

Kului puoli vuotta, eikä Kiviniemellä ollut aikomusta enää päivittää blogia. Kipinä kirjoittaa kuitenkin leimahti yllättäen, ja hän päätti jatkaa. Hyvä niin, sillä Väkisin luontoon -sivusta alkoi puolen vuoden hiljaisuuden jälkeen kasvaa hieno retkeilyblogi.

Luonnossa liikkujan vastuu

Luonnon hyvinvointi on Kiviniemelle sydämen asia. Blogillaan hän pyrkii paitsi inspiroimaan, myös informoimaan ja opastamaan. Kaikille hyväksi kertaukseksi hän on hiljattain pohtinut esimerkiksi autiotupakulttuurin normeja. Siihen innoitti Iltalehdenkin uutisoima surullinen tapaus eräältä pohjoisen autiotuvalta.

Kiviniemi haluaa vaikuttaa asenteisiin tietoa ja ymmärrystä lisäämällä.

– Nykyään, kun retkeilyharrastukset tuntuvat vetävän aina vain enemmän ihmisiä puoleensa, on sille aidosti tarvetta, Kiviniemi miettii.

Hän toteaa, että mitä enemmän luonnossa on liikkunut, sitä enemmän sitä arvostaa ja sitä enemmän kantaa huolta sen tilasta ja ihmisten vaikutuksesta siihen. Väkisin luontoon -blogissa muun muassa vastuullinen kalastaminen on vahvasti esillä.

– Painotan saaliskalojen rajoittamista keskikokoon ja pidän ensiarvoisen tärkeänä sitä, että ihmiset kalastaisivat saalista vain hyvin lyhyen aikavälin tarpeisiin, Kiviniemi kertoo.

”Voi, pääsisinpä minäkin joskus tuollaiselle reissulle”

Ihmiset tarvitsevat joskus pientä tönäisyä unelmiensa suuntaan. Sen Kiviniemi kertoo huomanneensa, ja hän haluaa auttaa.

– Kuulen usein ihmisten toteavan, että ”voi, pääsisinpä minäkin joskus tuollaiselle reissulle.” Haluan innoittaa ihmisiä kokemaan ne samat asiat, joista itsekin saan suunnattomasti voimaa ja mielenrauhaa.

Blogi on antoisaa luettavaa niin aloittelijalle kuin kokeneellekin retkeilijälle. Kiviniemi kirjoittaa vaelluskertomuksia paitsi jakaakseen vinkkejä, myös helpottaakseen lukijoiden ikävää pohjoiseen.

– Joskin se saattaa toisinaan tuntua itsensä kiusaamiselta, kun himo seuraavasta Lapin-vaelluksesta herää entistä vahvempana.

Blogissa on myös varuste-esittelyjä ja -arvioita. Kiviniemi on kirjoittanut muun muassa esittelyjä erilaisista telttatyypeistä..

– Se on mielestäni hyvä tapa helpottaa kanssaretkeilijöiden elämää. Varustearviot kiinnostavat retkeilijöitä viimeistään sillä hetkellä, kun jotakin tarvetta varustehankinnoille ilmenee. Lisäksi voi olla silmiä avaavaa lukea kanssaretkeilijöiden tavoista esimerkiksi suunnitella vaellusreittiä kohdealueelle.

Antin Top-3 muistot reissuilta omin sanoin:

  • Kaldoaivissa leiripaikalla lähikoivikkoon puuhasteluamme seuraamaan tulleet hiiripöllöt, jotka eivät paljoa ujostelleet ja tuntuivat suoraan sanoen poseeraavan.
  • Tuntsan kairassa kodalle yöllä tulleet karhunmetsästäjät, joilta oli kadonnut yksi koirista tunturiin. Saimme kuulla vinkkejä karhun kohtaamisen varalta ja hurjia tarinoita karhunmetsästyksestä.
  • Pöyrisjärven erämaassa se lähestulkoon kohtalokas päivä, kun kastuimme veneessä, vesisateessa ja soilla yhtenä päivänä. Ja se ilo, kun lopulta pääsimme riekkomiesten kämpälle kuivattelemaan ja Pöyrisjoen rannoille harjukset mielessä.

Kotipäätteen ääreltä hetkeksi Lappiin

Parkanosta kotoisin oleva Kiviniemi on asunut jo pitkään Tampereella. Hän on opiskellut kuvataidetta ja graafista suunnittelua, minkä saattaa arvata jo blogin tyylikkäästä bannerista.

Kiviniemen intohimoihin kuuluvat esimerkiksi valokuvaaminen sekä haspeli- ja perhokalastus, mikä tottavie välittyy myös blogin lukijoille.

– Reissukuvillani pyrin välittämään tunnelmia Lapista ja retkeilyelämästä erityisesti kaikille, jotka haluavat kotipäätteensä ääreltä matkata mielessään hetkeksi takaisin Lappiin. Hienointa on pyöriä kamera kädessä ympäriinsä ilman rinkkaa, kun on saatu leiri pystyyn erämaahan, eikä ole kiire minnekään, Kiviniemi kuvailee.

Yksi oppi on Kiviniemellä erityisesti haaveissa.

– Haluaisin kyetä kaivamaan kameran esiin silloinkin, kun kaikki tuntuu menevän huonosti – kun kengät ja vaatteet ovat läpimärkänä, kantapäässä hiertää rakko, rinkka painaa selässä, on kova nälkä ja väsy. Tällöin tulee kuvattua hyvin vähän, jos lainkaan, ja jälkikäteen se sitten harmittaa kovasti.

Antin Top-3 retkikohteet omin sanoin:

  • Urho Kekkosen kansallispuisto: Toistaiseksi hienoimmat ja monipuolisimmat maisemat ja maastot, joita maastamme olen löytänyt. Erityisesti Paratiisikuru, näkymät Sokostilta, Jaurutuskuru sekä koko reitti Luirojärveltä Lumikurun kautta Muorravaarakkaan.
  • Pöyrisjärven erämaa: Hienoa seutua hiekkaisine harjuineen ja dyyneineen. Varsinkin harjusta kalastaville Pöyrisjärven erämaata voin suositella erityisellä lämmöllä.
  • Kaldoaivin erämaa: Täynnä järviä, jokia ja lampia, joissa kalaa riittää, kunhan on paikalla oikealla hetkellä ja tietää ainakin jokseenkin mitä tekee. Laaja alue, kalamiehelle riittää löydettävää!

Kartan ääreltä jo matkalle

Reissujen huolellinen suunnittelu ja kunnon varusteet ovat Kiviniemelle tärkeitä. Hänen ajatuksistaan ja oivalluksistaan saavat lukijat nauttia blogin myötä.

– Kaikki mikä on pois ylimääräisestä säätämisestä niin leirissä kuin patikoidessa suo lisäaikaa sille, miksi erämaahan tuli alun perin lähdettyä, eli olostaan erämaassa nauttimiselle, Kiviniemi perustelee.

– Uudet ja innovatiiviset ominaisuudet ja varusteet kiinnostavat erityisen paljon, sillä ne voivat helpottaa retkeilyä aivan uudella tavalla.

Varusteiden hypistely on Kiviniemen mukaan myös pakomatka pois arjesta. Se vie ajatukset jo retkelle, ja samoin tekee karttojen tutkiminen.

– Kartoille päivämatkoja piirrellessä sekä leiripaikkoja ja kalastuskohteita etsiessä tunnen olevani jo matkalla, joten saan siitä paljon nautintoa irti. Sitä voisi kuvailla ehkä jonkinlaiseksi ongelmanratkontapeliksi, joka voi olla haastava, mutta juurikin sen vuoksi myös nautinnollinen.

Miten Kiviniemi suunnittelee vaellusreittinsä? Lue juttu tästä!

Kiviniemi kertoo olevansa retkillä se tyyppi, joka ensimmäisenä avaa suunsa ja vaihtaa kuulumisia muiden kanssa. Lapissa riittää kohtaamisten lisäksi myös omaa rauhaa.

– Kun hädintuskin kouluikäisenä pääsin Lappiin ensimmäistä kertaa, Saanatunturille kiipeäminen avasi silmät. Se näky tuntureista paloi verkkokalvoille iäksi. Siinä oli sitä sellaista positiivisesti epäuskoista tunnetta, jota olen kuullut monien reissukuviani katselleiden tuttavieni suusta, Kiviniemi kertoo.

– Suurten tunturien keskellä ihminen tuntee itsensä pieneksi, ja luonnonhelmassa ylipäätään tuntuvat hyvin pieniltä ja vähäpätöisiltä myös arjen huolet. Siellä ihminen saa asioihin tervettä perspektiiviä.

Loikkaa Väkisin luontoon -blogiin tästä!

Jutun kuvat ovat peräisin Väkisin luontoon -blogista.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.