Sammaloituneita kiviä, sähkön historiaa ja peikon pesä Jyllinkoskella

Kielojen huumaava tuoksu kantautuu nenääni kun astelen portaita ylös kohti Kurikan Jyllinkosken kanjonin yläosaan. Syvällä veden uurtamassa uomassa virtaavan Jyllinkosken kuohujen ääni voimistuu lähestyessäni patoa. Padolle minua saattelee lehtometsän kostea tuoksu ja saattaapa jossain puun takana vilahtaa Jyllinpeikkokin.

Jyllinkosken maisema on poikkeuksellinen Etelä-Pohjanmaalla. Kosken korkeusero on 12,5 metriä ja pituus noin 400 metriä. Jyllinkoski onkin korkeuseroltaan koko maakunnan suurin koski. Koski alkaa niskalle rakennetulta padolta. 1870-luvulla paikalle rakennettiin ensimmäinen pato luonnonkivistä. Nykyinen pato rakennettiin 1913. Patoa on korotettu kahdesti.

Jyllinkosken pato.

Jyllinkosken pato.

Padon jälkeen koski laskee rauhallisesti. Nykyään vähäinen veden määrä paljastaa joen pohjan muodot ja lukemattoman määrän kiviä. Vihreiksi sammaloituneet kivien pinnat tekevät maisemasta satumaisen. Uoman kivien sammaleet ovat kauneimmillaan kun vedenpinta on pidetty alhaisena pidempään (pari kolme viikkoa). Jutun kuvat on otettu 10.7.2016, vanhempia kuvia löydät esimerkiksi Kuvakulmilta-blogista.

Jyllinkosken ympäristöä on kunnostettu urakalla

Nykyisin koskialue on virkistyskäytössä. Alueella on kaksi uutta ja näyttävää siltaa, kävelyreitti ja nuotiopaikka, jotka ovat erinomaisessa kunnossa.

Jyllinkoski9

Alueella sijaitsee sähkölaitosmuseo, jota ympäröi noin kahden hehtaarin suuruinen sähköpuisto. Sähköpuiston läheisyydestä löytyvät lapsenmielisiä miellyttävät Jyllinpeikon maja ja keinut.

Sähköpuistoa hoitava Informaatiotekniikan Museoyhdistys Ry on korjannut vanhoja voimalaitoksen rakennuksia. Sähköpuiston reunalla voi nauttia jäätelöstä Sähköpuiston kioskilla, joka palvelee kesäaikaan päivittäin.

Kioskin kohdalta alkaa luontopolku. Polku kulkee kosken reunoja myötäillen Kiskonniemeen. Kiskonniemi on perinteisesti viikatteella niitettäviä luonnonniittyjä. Kävelyreitin edestakainen pituus Kiskonniemeen on noin 2 kilometriä. Jyllinkosken lehto kuuluu Pitkämönluoman Natura-alueeseen. Sieltä voi löytää harvinaista musta-apilaa ja nähdä tytärkorentoja. Kurikan kaupungin sivuilta löytyy erinomainen kartta alueesta.

Jyllinkoski3

Vuonna 2015 Jyllinkoskelle rakennettiin uusi silta vanhoja perinteitä kunnioittaen. Alkuperäinen silta romahti 1967. Sen paikalle rakennettiin väliaikainen ”kyläsilta”, jonka paikalle taas tehtiin 1973–74 uusi silta. Vuonna 2015 rakennettu neljäs Jyllinkosken silta on tehty ensimmäisen sillan tyyliä mukaillen. Tyypiltään uusi silta on puurakenteinen ansassilta.

Uusi ansassilta.

Uusi ansassilta.

Näin löydät Jyllinkoskelle

Kurikan keskustasta ajetaan tietä 6900 Mietoon päin 2 kilometriä ja käännytään Jyllinkoskentielle. Jyllinkoskentietä ajetaan 1,2 kilometriä. Tie vie suoraan Sähkömuseon pihaan.

Kartta. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6948895, E 263556.

Lähteet:
www.kurikka.fi
www.seikkailesuupohjassa.fi
www.netikka.net
Maatalousalueiden luonnon monimuotoisuuden yleissuunnitelma, Kurikka. Länsi-Suomen ympäristökeskuksen julkaisuja. 4/2008.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.