Pirkkalan Pirunkivi

Pirkkalan itärajan tuntumassa, aivan Tampereen kupeessa, seisoo suunnaton siirtolohkare. Juuri ennen vuoden 2015 päättymistä tarjoutui tilaisuus käydä tarkastelemassa tuota jättiläistä.

”Pirunkivi on jääkauden aikana syntynyt Pirkkalan suurin siirtolohkare. Se on siirtolohkareeksi poikkeuksellisen suuri, noin 10 metrin korkuinen. Kivellä on arvoa myös tieteelliseltä ja geologisen monimuotoisuuden kannalta. Kiveen liittyy useita tarinoita, ja siten sillä on tärkeä asema ihmisten paikka- ja perinnetietoisuudessa.”

Lainaus on alunperin Pirkkalan kunnan sivuilta, nyttemmin maininnat Pirunkivestä on kunnan sivuilta syystä tai toisesta poistettu.

pirkkalanpirunkivi8

Talvipäivä oli poikkeuksellisen lämmin, eikä luntakaan ollut vielä satanut, joten sää oli mitä suotuisin kävelyretkelle. Lähdimme liikkeelle Tampereen puolelta Multisillasta ja päätimme kulkea maastoa voimalinjan varvikkoa pitkin. Aurinko maalasi puiden latvoja haaleilla väreillä ja eteneminen oli joutuisaa. Satuimmepa osumaan myös täysin tuntemattomalle lohkareikolle, joka kätki alleen selvän tunnelin. Sen tutkiminen täytyi kuitenkin jättää kesälle, sillä tunnelin pohja oli riitteen kattaman veden peitossa.

Ennen voimalinjan risteämistä Pirkkalan puoleisen tien kanssa, kaarsimme oikealle salaojia väistellen. Muutos karsittuun linjaan oli huomattava. Hetkessä siirryimme muinaiseen korpimetsään, jonka kuuset ja männyt rajoittivat näkyvyyttä varsin tehokkaasti. Kuin varkain huomasimme löytäneemme noin kymmenmetrisen hiidenkiven.

pirkkalanpirunkivi4

Kuusikon kätköistä paljastunut järkäle on epäilemättä isoin, johon olen retkilläni törmännyt. Sen juurella on helppo aistia muinaisuuden kosketus ja ihmetys, jonka se varmasti on jo muinoin ihmisissä herättänyt. Jotain paikan merkittävyydestä kertoo jo sekin, että vaikka perille ei johdakaan merkittyä tietä, on Pirunkivi suojeltu luonnonmuistomerkkinä.

pirkkalanpirunkivi5

Pirunkiven kita

Kiven lounaispuolelta löysimme omalaatuisen kaltevan lipan, jonka alaosa on kenties aikoinaan haljennut ja pudonnut maahan, sillä lipan alla on lähes vastaava, nelisen metriä pitkä maasta nouseva kivi. Tämän ja Pirunkiven väliin jää kapea railo, johon jäänyt vesi oli jo umpijäässä.

Kiersimme kiveä ympäri, etsien reittiä sen harjalle. Alhaalta käsin saattoi nähdä murikan laella kasvavan puita ja näkymä sieltä olisi varmasti vakuuttava. Ilmeisestikään emme olleet ainoat näin ajatelleet, sillä joku oli kiinnittänyt köyden osapuilleen kiven puolivälissä kasvavaan puuhun. Tilaisuus oli houkutteleva, mutta oma kokemattomuutemme kiipeilyssä vei lopulta voiton. Pelkkä nailonköysi tuskin paljoa lohduttaisi, jos jalansija jyrkällä kivellä luiskahtaisi.

Harmistuneena päätimme jättää tämänkin kokemuksen odottamaan kesää. Josko lämpimällä ja vähemmän liukkaalla ilmalla rohkenesimme palata ottamaan pirusta mittaa, kenties hieman paremmin varustautuneina?

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6816195.0, E 325141.0

 

5 replies
  1. Pirjo Sainio
    Pirjo Sainio says:

    Pirunkivi on rauhoitettu 10.3.2009. Puoli kilometriä Pirunkiveltä koilliseen on Taaporinvuori. Metsä ympärillä on niin korkeaa, että näköaloilla ei voi kehua, mutta avokalliot ovat komeat ja vuoren itäjyrkänteellä on siirtolohkareitten muodostamia pieniä luolia. Taaporinvuorelta kilometrin verran koilliseen on upea Pärrinkoski. Metsäalueella koskelta Pirunkivelle risteilee latupohjia ja patikkapolkuja, ja tämä hieno ulkoilualue on helposti myös bussilla saavutettavissa esim. Peltolammin koulun ohi ajavilla busseilla. Suosittelen!

    Vastaa
  2. Pasi Talvitie
    Pasi Talvitie says:

    Toivion eteläpuolinen alue on oivallinen retkikohde jonne pääsee myös Pirkkalan suunnalta ulkoilureittejä pitkin. Pirunkiveltä ja Taaporinvuorelta kilometri länteen on Isolla Naistenjärvellä kelpo taukopaikka laavuineen ja siitä länteen Pehkusuolla on aivan tuoreet pitkokset. Ja pitemmälle retkelle haluavan kannattaa suunnata polkuja ja metsäteitä pitkin Pulkajärven suuntaan, josta onkin jo yhteys Birgitan polulle. Hyvä lähtöpaikka on myös Toivion koulu, jonka pihassa on parkkitilaa. Latupohjien lisäksi metsissä on läpi talven auki pysyviä polkuja.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.