Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Tunturi-Lapissa pitkänhuiskeana levittäytyvä Pallas-Yllästunturin kansallispuisto edustaa niitä monelle tutuimpia ja silti aina vain niin upeita Lapin maisemia. Pyöreälakisia tuntureita kohoaa koko puiston mittaan kaikkialla, tunnetuimpina Pallaksen selkeästi erottuvat kerot. Etelässä puisto rajautuu Ylläkseen.

Neljän kunnan mailla levittäytyvä Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen suosituimpia kansallispuistoja. Alue on kuitenkin niin suuri, että halutessasi sinun on helppo vetäytyä puiston syövereihin nauttimaan maisemista ja unohtamaan muun maailman meno.

Reitit johdattavat huipulta toiselle

Oletko jo ihaillut maailmaa Pallaksen Taivaskerolta? Millainen maisema aukenee vähemmän tunnetuilta Aakenus- ja Kesänkituntureilta? Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston helmistä, jotka on koettava mielellään monta kertaa elämässä. Huipulle nousu vaatii aina hikeä ja huhkintaa! Onneksi tunturituuli viilentää.

Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta löytyy sopivia reittejä eri ikäisille, sekä kokeneille että aloittelijoille. Reittejä on muun muassa Ylläksen, Pallaksen ja Ounastuntureiden ympäristössä.

Jos todella haluat sekä haastaa että palkita itsesi, voit vaeltaa vaikkapa Ylläkseltä Pallakselle, Pallakselta Hettaan tai vaikka Ylläkseltä Hettaan. Tunturi-Lapin taipaleella uskomattomat maisemat ovat taatut, mutta pitkät matkat paikoin vaativissa olosuhteissa vaativat toki suunnitelmallisuutta.

Myös lyhyemmillä reiteillä Lapin luonnon ihmeet paljastuvat

Oletko astellut Kellostapulin kuunpintaa muistuttavilla rinteillä pitkospuiden saattelemana? Tiedätkö, kuinka satumaiselta näyttää kristallinkirkkaana hohtava Hietajärven vesi?

Kansallispuiston alueelta löytyy lukuisia lyhyitä ja hieman pidempiä päiväreittejä, joiden varrella nautit taukopaikkojen tunnelmasta, puhtaasta ilmasta, vanhojen metsien hengestä ja tietenkin kohtaat myös poroja ja hyvällä tuurilla myös kuukkeleita.

Esimerkiksi Ylläksellä Kesänkijärven kiertävä Hillapolku on tunnelmallinen kierros tunturien lomassa, jonka varrella voit nautiskella nokipannukahvit ja seurata, tuleeko kuukkeli seuraksesi. Tai saavu Hettaan ja kiipeä Jyppyrälle, jonka huipulla voit kodalta käsin ihailla uskomattomana aukeavaa lappilaista järvimaisemaa. Entäpä oletko jo käynyt tervehtimässä Seitapahtaa, jonka väkevyys ja voima ovat aikojen saatossa tulleet tunnetuksi pitkienkin matkojen takana?

Koe Lapin taika kaikkina vuodenaikoina

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto antaa parastaan vuoden ympäri. Talvisin pääset hiihtämään ja lumikenkäilemään maisemissa, joista etelässä voidaan vain haaveilla. Keväällä saat todistaa, kuinka luonto puhkeaa räjähdysmäisesti eloon talven jälkeen.

Kesäisin näet, kuinka aurinko paistaa kirkkaasti yöllä kahdelta ja vinolla, keltaisella valollaan värjää tunturit satumaisen kultaisiksi. Haasta itsesi pulahtamaan vaikkapa tunturimaisemissa levittäytyvän Hietajärven sinisiin aaltoihin sillä aikaa, kun rannalla olevassa kodassa nuotio hiillostuu ja makkaranpaisto voi alkaa!

Tai saavu paikalle ruska-aikaan, kun ensimmäiset yöpakkaset ovat jo hätistäneet hyttyset pakosalle, ja koet punaisen ruskan leimun upeampana kuin osasit edes kuvitella.

Pysäköintialueita

.

Kertomuksiamme Pallas-Yllästunturin kansallipuistosta ja sen lähialueilta

, ,

Talvinen Haavepalo mykistää kauneudellaan

/
Helmikuun hiihtolomareissulla latukahvilan seinältä osuu silmään…
, ,

Viimaisen Velhopolun lumoamat, Ylläs

/
Etelä-Suomen synkkä loppuvuosi aiheutti retkeily- ja ulkoiluvajeen,…
, ,

Vieläkin vähän salainen piilopaikka: Punainenhiekka

/
Punainenhiekka oli ennen paikka, josta vain parhaalle kaverille…

Pyhälompolon lähteellä hämärän rajamailla, Kittilä

/
Auto kolisi epäilyttävän monipuolisesti pomppuillessamme eteenpäin…
, , ,

Hetta–Pallas: kesästä talveksi ja takaisin

/
Vaelsimme Hetta–Pallas-reitin kesäkuun 2016 alussa ja sääolosuhteissa…
, ,

Upeita kuohuja Pallasten helmoilla: Pyhäjoenpolku, Muonio

/
Pallasjärveen laskevan Pyhäjoen kohdalla on tien varrella parkkipaikka…
,

Ruoppaköngäs, Kittilä

/
Kittilästä Muonioon johtavan tien varrella muuan mutkassa ruskeavalkoinen…