Olisitko keksinyt tämän? Päivi Pälvimäki tuo uintimatkailun Suomeen

Kuvittele rauhaisa järvenselkä. Kenties aamu-usva vielä leijuu sen laineiden yllä, tai ehkä aurinko on jo melkein painunut mailleen. Järvi on hiljainen ja silti kuulet sen kutsun. Kävelet veteen ja annat sen kannatella sinua askel askeleelta voimallisemmin. Lähde uimaan, koe vapaus ja luonnon puhtaus.

Kesä on kenties lämmittänyt pintaveden lempeäksi, mutta jos potkaiset hieman syvemmältä, tunnet, kuinka ihanan viileä, musta vesi velloo allasi. Huulilla maistat kuinka vesi on makeaa ja raikasta, hyvää.

Niin, sellainen on suomalainen järvi. Se tuoksuu iholla ihanalta pitkään ja hoitaa ja rauhoittaa mieltä, kertakaikkisesti mykistäen jokaisen tunteen kiireestä tai stressistä. Luonnonvesi on raikastavan viileää ja ilma hapekasta. Yhdessä ne antavat käsittämätöntä voimaa, virkistävät, elvyttävät, elävöittävät.

Suomen kauniita ja monipuolisia vesistöjä voisi hyödyntää matkailussa vielä paljon nykyistä paremmin. Ja juuri niin yrittäjä Päivi Pälvimäki aikoo tehdä.

– Maailmalla uinti on aivan selvästi oma matkailun alansa, ja minusta uintimatkailu pitää saada myös Suomeen, Pälvimäki sanoo päättäväisenä.

Avantouinnin SM-kisoissa Lohjanjärvellä. Kuva: Vivienne Rickman-Poole

Avantouinnin SM-kisoissa Lohjanjärvellä. Kuva: Vivienne Rickman-Poole

Suomessa jokainen saa uida luonnonvesissä

Suomen luonnossa on uintimatkailulle mielettömät edellytykset. Loputtomasti järviä, kirkkaita, puhtaita vesiä, kaunis merellinen saaristo, pohjoisessa tunturilampia… Ja vapaus uida niissä kaikissa.

– Esimerkiksi Englannissa vesistöjen ja rantojen yksityisomistus rajoittaa uintimahdollisuuksia. Avovedessä uiminen mielletään usein myös vaaralliseksi, ja ehkä siksikin sitä halutaan rajoittaa. Meillä Suomessa on kauniit puhtaat vesistöt, joista saamme jokamiehenoikeuksin nauttia, Pälvimäki vertaa.

Kansainväliset uintimatkatoimistot järjestävät uintimatkoja trooppisiin kohteisiin ja Etelä- ja Keski-Eurooppaan. Nyt Swimtrippers.com järjestää lennot sisältäviä uintimatkapaketteja myös Suomeen – Pälvimäen uintilomille.

7 km uintiretken puoliväli Lohjanjärvellä.

7 km uintiretken puoliväli Lohjanjärvellä.

Juotavaa järvivettä ja herkkuja luonnosta

Pälvimäki ui nuorena kilpaa. Hän innostui uimisesta uudelleen muutama vuosi sitten, jolloin hän rakastui avovesiuintiin ja talviuintiin. Yrittäjänä Pälvimäki näki harrastuksessaan mahdollisuuden ammattimaiseen toimintaan. Oma mökkijärvi, Lohjanjärvi, sai Pälvimäen kokeilemaan rohkeasti idean toimivuutta.

– Uintiretkeilin Lohjanjärvellä ensin yksin, sitten porukalla. Kerran uimme koeluontoisesti viiden, kuuden ihmisen ryhmänä ensin pari kilometriä sovitusti tuttavan mökkirantaan, jossa meitä odottivat ruoat. Siellä hetken söimme ja huilasimme, sitten uimme vielä neljä kilometriä lisää.

Muutaman vuoden ajan Pälvimäki on testannut tuote- ja palveluideoitaan Lohjanjärvellä ja vastaanottanut myös ensimmäiset uintimatkailijat Suomen lisäksi Englannista ja Alankomaista. Ensi kesänä toimintaa laajennetaan Päijänteelle, jonka rannalta Pälvimäki on lähtöisin.

– Päijänteellä on suuria, kauniita järvenselkiä ja vesi on kirkasta ja niin puhdasta, että sitä voi juoda, hän kertoo.

– Se, että voi juoda vettä järvestä tai poimia luonnosta marjan suuhunsa… Se jo yksinään on niin suuri ihme monelle ulkomaalaiselle, moni ei voi uskoa sen olevan edes mahdollista!

uintimatkailu4

Uiminen luonnonvedessä antaa voimaa

Uintilomaan on luontevaa yhdistää muitakin Suomen luonnon ihanuuksia monipuolisesti. Pälvimäki haluaa paikallisuuden olevan matkailukokemuksessa vahvasti läsnä.

– Uintimatkailijoille tarjotaan lomilla lähiruokaa. Opastan vieraita myös villiyrttien poimintaan ja voimme yhdessä tehdä yrteistä ruokaa tai vaikkapa virkistävän jalkakylvyn metsäseikkailun päätteeksi. Uimarit voivat myös oppia SUP-melontaa ja lähteä melontaretkelle.

Vuodenajasta riippuen uintilomaan voidaan yhdistää vaikkapa marjastusta ja sienestystä. Matkailijat voidaan ohjata myös vaikka pyöräretkelle, luontopolulle tai paikallisen kylän kesäjuhliin – kokemaan Suomi aidoimmillaan, paikallisesti.

Uinnin jälkeen rauhaisa puuhastelu rannalla ja luonnossa saa stressin ja kiireet unohtumaan kenties paremmin kuin mikään.

– Olo avovedessä uimisen jälkeen on niin ihanan raukea, Pälvimäki toteaa.

Uintiretken jälkeen kokemuksesta syntyy luontevasti myös keskustelua. Useamman päivän retkillä uintitekniikkaansa voi kehittää, kun uintiopas voi tarjota vinkkejä uintiin seuraavan päivän varalle.

Tuomas Kaario harjoittelee syksyisellä Lohjanjärvellä

Tuomas Kaario harjoittelee syksyisellä Lohjanjärvellä

Turvalliset uintireitit halki kauniin luonnon

Pälvimäen oma suosikkireitti kulkee Lohjanjärven pienten saarten lomassa. Uimaan hän pulahtaa mieluiten Jalassaaren rannoilta ja suuntaa kohti Lohjansaaren suurta selkää, jossa voi tuntea jopa merellistä fiilistä.

Pälvimäki kasvattaa parhaillaan verkostoaan matkailuyrittäjien kanssa ja tarjoaa alan yrityksille myös uintireittien suunnittelupalvelua. Hyvän uintireitin suunnittelussa Pälvimäki huomioi monta seikkaa.

– Maisemien tulee olla kauniita ja haluan, että ne vaihtelevat eri päivinä. Ne voivat olla kalliorantoja, metsiä, hiekkarantoja tai vaikkapa kauniita luotoja, Pälvimäki maalailee.

Reitin varrella on oltava myös sopivia taukopaikkoja, joissa voidaan levätä, herkutella ja nauttia Suomen luonnosta maalta käsin.

VIRB Picture

Uintimatkailijoita Lohjanjärvellä kesällä 2015.

Myös turvallisuuden takaaminen määrittää sitä, mistä reitti voi kulkea. Yksi ihminen päivystää aina maalla ja jos jotain sattuu, pitää pelastushenkilökunnan päästä paikalle.

Uimareiden turvallisuus on muutoinkin etusijalla. Mukana vedessä kulkee aina yksi tai kaksi ihmistä veneellä ja yksi SUP-laudalla. Jos joku uimareista väsähtää, voi aina nousta helposti veneeseen.

– Lisäksi jokainen uimari vetää perässään kelluvaa pussia tai uimarinpoijua, jonka varassa voi tarvittaessa kellua. Kelluvassa pussissa voi kuljettaa samalla tavaroitakin, mutta yleensä ne laitetaan veneeseen.

Pälvimäki toimii itse uintilomilla uintioppaana ja pelastajana. Hänen lisäkseen toisena uintioppaana toimii rantapelastaja ja maratonuimari Tuomas Kaario. Uintioppaita on tavoite palkata myös lisää jo ensi kesäksi.

Aamu-uinti Lohjanjärvellä aikaisin keväällä. Kuva: Jouni Harala/Voi Hyvin -lehti

Aamu-uinti Lohjanjärvellä aikaisin keväällä. Kuva: Jouni Harala/Voi Hyvin -lehti

Suomalaisen mökkirannan varjeltu, ihana salaisuus

Suomalaiset ovat tottuneet pulahtamaan järveen, mereen tai jokeen mökkirannan laiturilta. Laiturilta hyppiminen ja veden roiskeet aurinkoisena kesäpäivänä kuuluvat suomalaiseen kesään.

Avovesiuintimatkat onkin suunnattu etenkin ulkomaalaisille matkailijoille, joille Suomen luonnon luksus on eksotiikkaa. Suomalaisille Pälvimäki suunnittelee etenkin päiväretkiä.

– Menee varmaan muutama vuosi ennen kuin ihmiset löytävät tämän. Haluan kehittää suomalaista avovesiuintikulttuuria. Harva suomalainen ui luonnonvesissä pitkiä matkoja, vaikka meillä olisikin siihen loistavat mahdollisuudet, Pälvimäki miettii.

– Ehkä suomalaisetkin tulevat jonain päivänä isolla porukalla uintiretkelle! Jo nyt he täydentävät ryhmiä mukavasti.

uintimatkailu

Kohti ulappaa Kalajoella.

Ensi kesänä järjestetään muun muassa perheuintiloma Hotelli Päiväkummussa Karjalohjalla sekä myös uintileiri, jolla harjoitellaan uinnin maratontapahtumia varten. Pälvimäki haaveilee monipuolisen uintireitistön suunnittelusta vesistöihin eri puolille Suomea sekä Itämeren saariston alueelle.

– Toivon, että vuoden päästä saisin järjestää ensimmäisen talviuintiloman ja -leirin, Pälvimäki miettii.

Lisätietoja:
kiara.fi
swimmingholidaysinfinland.fi
Avovesiuinti.fi
Avovesiuintiyhdistyksen kotisivut: uimallayli.fi

Hollantilaisen Mariska Van Beukeringin blogipostaus Lohjanjärven uintiretkeltä: Finland: Swim like a local

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.