Nopeat lohinyyttikestit luonnon helmassa
Itsehän en ruoasta ja sen valmistamisesta tiedä juuri mitään. Mitä nyt kanat ja riisit onnistuu omasta takaa. Oikeastaan olen perehtynyt enemmän arvostelemaan muiden tuotoksia. Siinä olenkin kuulemma kultamitalin arvoinen. Ja miksei sitä vähän kriittinen olisikin, kun hyvää ruokaa on huomattavasti kivempi syödä kuin ei-niin-hyvää ruokaa.
Kun vielä hyvään safkaan lisätään mausteeksi upeat maisemat ja ulkokeittiö, niin homma alkaa olla aika bueno!
67-vuotias isäni on innokas eräkokki. Kerroin saapuvani kotikonnuille Kokkolaan ja olisi hauskaa tehdä ruokaa syyssäiden salliessa pihalla. Kenties jopa merenrannalla ja laavulla? Raaka-aineita pohtiessa esiin nousivat kala, kasvikset ja peruna. Tämä helppo nyyttiateria valmistuu notskilla noin puolessa tunnissa.
Ateria vaatii hieman esivalmisteluita kotosalla ja sopeutuu parhaiten päiväreissuun. Ellei tietenkin itse kalastele matkalla omat vonkaleensa!
Raaka-aineet:
- Lohta, tai jotakin muuta mieleistäsi kalaa
- Esikeitetyt perunat
- Esikeitetyt kasvikset, käytä oman mielesi mukaan. Meillä porkkanaa, purjoa, kukkakaalia ja parsakaalia.
- Maustevoita. Meillä tilliä, tuorejuustoa ja voita.
Lisäksi:
- Reilunkokoiset palat leivinpaperia ja alumiinifoliota
Esivalmistelut kotona:
Leikkaa kala sopiviksi annospaloiksi, 150–200 g, ja mausta esimerkiksi suolalla ja pippurilla. Keitä perunat ja lohkoa pieniksi, suuhun sopiviksi paloiksi. Itse halkaisimme potut 2–3 sentin lohkoiksi.
Keitä haluamasi kasvikset etukäteen. Me olimme laiskoja ja käytimme pakastekasviksia, jotka jäisenä pitivät nyytissä kalan viileänä. Tätä vinkkiä kannattaa ainakin pidemmällä retkellä soveltaa.
Heitä pottujen päälle reilusti maustevoita.
Laitoimme kotona kokoamamme valmiit nyytit reppuun ja suuntasimme luontoon. Valitsimme paikaksi Kokkolassa merenrannalla sijaitsevan Valkohiedan laavun. Isä ja äiti kokkasivat, minä kuvasin.
Ideana on, että nyytti asetetaan pienehköön liekkiin tai hiilloksen päälle. Leivinpaperi eristää suurimmalta kuumuudelta ja estää rasvan ja mausteiden tippumisen pois jos folioon tulee reikiä. Lisäksi ilman leivinpaperia ruoka ottaa ikävää makua foliosta, eikä alumiini taida muutenkaan olla terveellisimmästä päästä.
Sulava maustevoi ja kalan rasva antavat makua potuille ja kasviksille.
Vahdi nuotiota, etteivät liekit nouse liian suuriksi. Anna ruuan kypsyä noin 30 minuuttia, ja sen jälkeen nosta nyytti hetkeksi viilenemään ennen herkuttelua.
Mikäs sen parempaa kuin mutustella lämmintä kala-ateriaa merenrantakonttorissa kirpeällä +5 asteen syyssäällä. Kala, perunat ja kasvikset ovat helposti syötävissä pelkän haarukan kera. Tarvittaessa onnistuu vaikka lusikalla. Ruokajuomaksi olisi soveltunut hyvin kotikalja tai jokin muu vastaava, mutta tyydyimme veteen.
Tällä kertaa ei ollut mitään moitittavaa. Ruoka maistui ja maisemat olivat kohdillaan. Suuntasimme hyvissä mielin kotiin kahvin keittoon. Ensi kerralla nokipannukahvit mukaan!
Valkohiedan ranta kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 7092747, E 307734.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!