Nokkonen? Pistelee poskeen vaan!

Kun viitisen vuotta sitten kuulin sanan villiyrtti, ainoa minkä tiesin, oli nokkonen. Enkä siitäkään tiennyt muuta, kuin että olin kuullut jonkun joskus puhuvan nokkoskeitosta. Nokkonen oli ensimmäinen villivihannes jota aloin käyttää, ja se on suosikkini edelleen.

nokkonen-5

nokkonen-4

Nokkosen ravintoarvot ja vaikutukset

Nokkonen on varsinainen tehopakkaus, jos aletaan puhua ravintoarvoista. Siinä on runsaasti enemmän rautaa kuin pinaatissa, vaikka pinaattia pidetään oikeana supervoimakasvina! C-vitamiiniakin nokkonen sisältää viisi kertaa enemmän kuin appelsiini, jonka kuva komeilee kaikissa vitamiinipurkkien etiketeissä. Magnesiumia ja kalsiumiakin nokkonen sisältää hurjat määrät, eikä missään Suomen kasvissa ole niin paljoa mineraalisuoloja kuin nokkosessa.

No jos ravintoarvot eivät sinua kiinnosta, niin nokkosella on paljon myös ihan konkreettisia vaikutuksia. Nokkonen edistää ruuansulatusta, auttaa anemiaan ja poistaa nestettä. Se saa hiukset kiiltämään jos käytät nokkosvettä hoitoaineena. Nokkosista tehdyllä vihdalla saa saunassa pintaverenkierron suorastaan kohisemaan.

nokkonen-6

Nokkosia ei kannata kerätä kompostin tai minkään lannoitetun alueen läheltä, koska ne keräävät itseensä nitraatteja. Kasvi tulisi muutenkin kerätä ennen kukintaa. Nokkonen on siitä loistava kasvi, että aina kun kasvuston niittää maan tasalle, se kasvaa pian uudelleen. Juuri nuo pehmeät, nuoret versot ovat parhaita.

Olen pitänyt omalla kohdallani keruusääntönä seuraavaa: jos nokkosen varsi katkeaa helposti paljain käsin, se on tarpeeksi nuori yksilö lautaselle. Jos taas tarvitsen saksia tai veistä, on nokkospuska aika niittää alas.

Nokkosen käsittely ja käyttö

Nokkosten käsittelyssä on hyvä muistaa niiden polttavat peitinkarvat. Keväällä ja alkukesällä ei nokkonen pistä ihan niin herkästi, mutta kerätessä on hyvä silti käyttää hansikkaita tai tarttua kasviin hellävaroen alakautta välttääkseen poltinkarvojen pisteliään hyökkäyksen.

nokkonen-7

Nokkosta voi käyttää monella tavalla ruuaksi. Jotkut laittavat nuoria lehtiä tuoreeltaan smoothien sekaan. Polttavuus kuulemma häviää tehosekoittimen pyörteissä.

Usein ihmiset puhuvat nokkosten ryöppäämisestä, mutta se ei ole nuorille kasveille tarpeen. Ryöpätessä nokkoset muuttuvat pehmeäksi liejuksi, ravinteet liukenevat keitinveteen ja kasvin väri muuttuu harmahtavaksi.

Nokkosille riittää kuumakylpy, joka tehdään seuraavalla tavalla: nokkoset laitetaan kulhoon, keitetty vesi kaadetaan päälle ja annetaan olla minuutti, pari. Kaadetaan nokkoset lävikköön, valutetaan kylmää vettä päälle ja puristetaan nesteet pois. Tällä tavalla käsitellyt nokkoset säilyttävät rakenteensa ja ravinteensa hyvin ja ne voi tämän jälkeen joko käyttää ruokaan tai pakastaa. Nyrkin kokoisesta möykystä riittää kahdelle aikuiselle ruuaksi.

nokkonen-8

Nokkosta kannattaa myös kuivata ja jauhaa. Nokkosjauhetta on helppo lisätä ruokiin, sämpylä- ja lettutaikinoihin. Nokkosjauhetta voi ripauttaa aamupuuroon, viiliin tai raejuuston sekaan.

Nokkosreseptejä

Nokkosletut muurikalla paistettuna ovat tietenkin oma suosikkini. Teen taikinasta aika paksua, jotta saan letuista ruokaisampia. Taikina tehdään muuten ihan tavallisen lettutaikinan tapaan, mutta sekaan laitetaan reilu määrä kuumakylvetettyjä ja pieneksi silputtuja nokkosia. Taikina maustetaan ripauksella muskottipähkinää ja valkopippuria.

nokkonen-2

nokkonen-3

Nokkosmuhennos syntyy myös helposti. Sipuli kuullotetaan voissa, lisätään vähän vehnäjauhoja, esikäsiteltyjä silputtuja nokkosia sekä maitoa ja keitetään kasaan paksu muhennos. Sekin muuttuu juhlavaksi ripauksella muskottipähkinää. Muskotti tuo nokkosen hienostuneet maut esille, mutta ole varovainen annostelussa: liika maustaminen pilaa ruuan.

Nokkoskeittoa halutessasi tee paksumpi muhennos ja lisää nestettä pikkuhiljaa. Osan nesteestä voi korvata valkoviinillä, tällöin keitto on vähän raikkaampaa. Nokkoskeitto syntyy helposti nuotiolla, kun otat valmiin paksun muhennoksen mukaan vaikka pakasterasiassa ja lisäät nesteet vasta retkellä ollessasi.

Eväsleipien väliin helppo herkku syntyy näin:

  • Anna nokkosille kuumakylpy, purista nesteet pois ja silppua hakkelukseksi
  • Lisää nokkosten sekaan loraus oliiviöljyä ja pienenpieni tilkka omenaviinietikkaa
  • Mausta suolalla ja mustapippurilla
  • Lisää joukkoon raejuustoa ja sekoita hyvin
  • Anna maustua jääkaapissa mielellään yön yli
  • Kauho rautaista huttua evässämpylän väliin paksu kerros
  • Nauti hyvällä omatunnolla!

Nokkosta voi käyttää samalla tavalla ruuissa kuin mitä tahansa lehtivihannesta, vain mielikuvitus on rajana. Lisää villiyrttivinkkejä löydät täältä.

Artikkelia on päivitetty 21.7.21 koskien nokkosen sisältämän raudan määrää verrattuna pinaattiin.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.