Näin valmistuu täytekakku trangialla
Täytekakun valmistaminen trangialla on yllättävän helppoa. Tarvitset vain normaalin kakkutaikinan, vähän hiekkaa ja trangian. Itse laitan taikinaan vähän normaalia enemmän kananmunaa, jotta valmis pohja pysyy paremmin koossa.
Resepti on seuraavanlainen:
- 4–5 kananmunaa
- 2 dl sokeria
- 2 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
Täytteen voit valita mielesi mukaan. Itse suosin kesäisin ja syksyllä luonnosta löytyviä marjoja, mutta näin joulun lähestyessä tyydyimme purkkipersikoihin ja kermavaahtoon.
Ja eikun paistamaan!
Pohjan paistaminen on monen mielikuvissa todella työlästä ja hankalaa, mutta se on yllättävän helppoa. Tarvitset vain trangian, jossa on molemmat kattilat ja kansi, ja vähän hiekkaa. Lisäksi tarvitset korppujauhoja ja jotain jolla voidella kattilat. Itse suosin voita.
Voitele pienempi kattila sisäpuolelta kokonaan, myös isomman kattilan pohja voidellaan. Lisää näihin kohtiin vielä korppujauhoja, jotta valmis pohja irtoaa nätisti kattilasta.
Käytä kantta paistinpannuna, levitä noin sentin kerros hiekkaa paistinpannulle. Huom! Älä missään nimessä käytä teflsonpannua! Muuten teflonpinta on pilalla. Hiekkaa ei myöskään kannata levittää liian paksua kerrosta, koska muuten trangian kansi sulaa.
Täytä poltin täyteen, sytytä trangia ja laita hiekka paistumaan. Aseta pienempi kattila hiekan päälle ja kaada taikina siihen. Aseta sitten isompi kattila ylösalaisin pienemmän päälle ja anna paistua noin 40 minuuttia.
Paistamiseen menee kaksi täyttä polttimollista sinolia tai marinolia. Kaasu- tai multifuel-poltinta ei kannata käyttää täydellä teholla, koska pohja palaa helposti. Noin 3/4 täydestä tehosta antaa parhaan tuloksen.
Nyt on täytekakun valmistuksen jännittävin hetki. Nosta kattilat varovaisesti pois hiekan päältä. Kokeile tikulla pohjan kypsyys. Jos tikkuun ei jäänyt taikinaa, heitä hiekat menemään ja sammuta poltin.
Käännä pienempi kattila ylösalaisin ja jollei kakkupohja irtoa itsestään, lyö muutaman kerran kattilan pohjaan. Välillä kakkupohja irtoaa itsestään kattilasta, välillä joutuu käyttämään puukkoa apuna.
Leikkaa kakkupohja haluamaasi määrään kerroksia ja täytä.
Nyt se onkin valmis. Hyvää ruokahalua!
Miksi ihmeessä kukaan haluaisi valmistaa täytekakkua trangialla…? nyt ei kyllä tämä juttu auennut.
En tiedä, jos vaikka halutaan yllättää kaveri tämän syntymäpäivänä melonnalla Sipoon saaristossa.
Mielenkiintoista on, että kakkupohjan saa paistettua trangialla – ei siinä mitään. Ehkä olen skeptinen tämän siirtämisestä kenttäoloihin siksi, että olen joskus erehtynyt tekemään kakkua mökillä ilman sähkövatkainta ja toista kertaa en siihen lähtisi. Vaikka paistaminen sitten onnistuisikin.
Minusta on hienoa että joku osaa ja viitsii retkioloissa kokata noin hienoja juttuja! Itse paistan aina vain makkaraa ja juon pillimehua, kun en osaa juuri velhoilla edes normi keittiöolosuhteissa.