Miten quinzeen rakentaminen onnistui?

26.01.2013 pidetty quinzee-tapahtuma on takana, kuinka lumimajoitteet onnistuivat?

Lumitilanne Vantaalla oli vielä joulukuun lopussa hieno, lunta oli kertynyt noin 70cm ja sen jälkeen tulikin lämpöaalto vesisateineen. Lumimäärä hupeni ja lumen rakenne muuttui. Hieman ennen tapahtumaa saatiin vähän uutta lunta, mutta se tuli yleensä tuulen kanssa. Monissa paikoissa uudempi lumi kinostui tiheämpiin risukoihin ja metsiin. Tällä ennakkoasetelmalla valuin kaverini kanssa lapio kädessä ja rinkka selässä kohti Vantaan Käärmekalliota.

Hki-Vantaa lentoaseman lumimittauksen mukaan lunta oli 40cm. Quinzeen rakennuspaikalla sitä oli 10-30cm, joten lapion iskemin hankeen pystyyn ei ihan joka paikassa onnistunut. Paikanpäälle valui lopulta meidän kahden lisäksi yksi henkilö katselemaan quinzeen syntyä. Aloitimme lumen kasaamisen piirtämällä hankeen halkaisijaltaan noin kolmemetrisen ympyrän, tuo ympyrä pitäisi täyttää lumella ainakin 180cm korkeuteen saakka.

Lumen pinnalla oli sentin paksuinen kovahko kerros ja sen alla oleva lumi oli ryyniä, aivan kuin pieniä styrokspalloja olisi koettanut lapioida kasaan. Heti ensi lapioillisista lähtien uskomme majoitteen kasassa pysymiseen hiipui. Kasasimme lunta ensin metrin jonka jälkeen tallasimme sitä, jäljelle jäi puolimetriä. Jossakin vaiheessa olimme jo 150cm tasolla ja tallaamisella kasaan jäi ehkä vajaa metri ja taas lapiointi jatkui. Kun pääsimme riittävään korkeuteen jätimme kasan kovettumaan.

Monipolttoainekeitin Primus Omnifuel paloi 95E bensalla.

Aurinko oli laskenut ja lumisade alkanut kun aloitimme keitintestit. Laitoimme keittoaika vertailuun Primus Omnifuelin, Primus Express Stoven sekä  Jetboil Flashin. Vertailun ensiosiossa testasimme keittimien veden kiehuttamisaikoja sekä lumen sulattamista vedeksi. Keitintestimme jatkuu helmikuun aikana ja siitä tulee faktaa lähiaikoina.

Sillä aikaa lumikasa kovettui, kovettui ja kovettui. ”Virallisesti” lumen annetaan kovettua kaksi tuntia ja sen jälkeen päästään kaivamaan yösuojaa. Kaksi tuntia oli mennyt ja lumen pinnasta oli kovettunut pari senttiä, loppu oli samaa ryyniä kuin kasaamisvaiheessa. Odotus jatkui ja kolmen tunnin kuluttua kovettuminen ei ollut enää edennyt. Iltapäivä oli kääntynyt jo aikaa sitten illaksi ja päättelimme että on turha odottaa enää lumikasan kovettumista. Pakkasimme varusteet ja lähdimme viettämään iltaa hieman lämpimämpään paikkaan.

48 tuntia kovettunut kasa oli jo kaivettavassa kunnossa

Palasin lumikasalle 48 tunnin kuluttua. Kasa oli painunut sen verran että sen sisään olisi saanut kaivettua tilavan yösuojan yhdelle henkilölle. Kaksi olisi voinut nukkua juuri ja juuri. Lumi oli kovettunut kahden vuorokauden aikana sen verran että lumi oli juuri kaivettavaa, uskoisin että 24 tunnin kuluttua kasaamisesta lumisuojaa ei olisi saanut kaivettua.

Itse opin tästä ainakin sen, että aivan ensimmäiseksi en metsässä alkaisi hätäsuojaksi kintsiä tekemään, ensin kokeilisin muita vaihtoehtoja. Tosin tällä kertaa lumi oli varmasti huonointa mahdollista suojan rakentamiseen.

3 replies
  1. Tuomo Kesäläinen
    Tuomo Kesäläinen says:

    Teimme tällaisen majoitteen Sodankylässä muutama vuosi sitten. Pakkasta oli 12 -14 astetta, lumi oli oikein hötöä pakkaslunta. Kasattiin iso kasa, tikutetiin ja annettiin levätä noin 2 tuntia. En uskonut ohjoita lukiessani että se voisi toimia mutta vain 2 tunnin jälkeen saatiin kasaan kaivettua lumiluola, jossa meitä nukkui 3 täysikasvuista urosta. Majan sisälämpötila pysyi lähellä nollaa vaikka ulkolämpötila oli yöllä lähellä -20. Aamulla kun tuli majan purkamisen aika, majan katto keski 3 aikuisen seisomisen, vasta kun hyppäsimme yhtä aikaa (n. 200 kg)saatiin katto romahtamaan. Ei ehkä mikään kätevin majoite mutta oikeissa olosuhteissa ihan hauska ja toimiva, ja erityisesti luontoelämyksenä vertaansavailla.

    Vastaa
  2. Amir Näveri
    Amir Näveri says:

    Kyllä uskoisin että tuo onnistuu ihan hyvin jos lumi on ok. Itse kyllä teen vuorilla yms. paikoissa jatkossa lumesta iglun joka taas ei suomen metsissä helposti onnistukkaan, siis perinteisellä tavalla. Yhdestä iglun rakentamisesta tulee juttua kotisivuilleni vielä kevään aikana : )

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.