Mitä tehdä hiihtolomalla Lapissa? Kahdeksan vinkkiä hetkessä eläville nautiskelijoille!

Pienet ilot ovat elämässä tärkeitä, vai mitä? Myöskään Lapin-loman ei tarvitse olla mullistavaa aktiviteettia toisensa perään tai aikataulutettuja päiväohjelmia hiihtokeskusten sykkeessä. Kuten luonnossa yleensäkin, myös Lapissa voi onnen löytää hyvinkin pienistä ja yksinkertaisista asioista. Lisäksi paikalliset tapahtumat tarjoavat kurkistuksen aitoon Pohjolaan, jota ei ole rakennettu matkailulle. Jos siis aiot nyt kevättalven aikana Lappiin ja haluat nauttia luonnosta rauhalliseen tahtiin ilman hulinaa ja suurempia ennakkovalmisteluja, tämä juttu on juuri sinulle.

Olen itse asunut Lapissa nyt muutaman vuoden, ja neljän talven aikana olen kerennyt nähdä ja tehdä yhtä jos toista hauskaa eri puolilla maakuntaa. Lisäksi olen tietenkin ollut paljon tekemisissä paikallisten kanssa ja oppinut heiltä hienoja asioita Lapin luonnosta ja elämänrytmistä samalla, kun itse olen kasvanut jonnekin paikallisen ja turistin välimaastoon. Tässä kahdeksan lempivinkkiäni, kuinka ottaa ilo irti Lapin talvesta ja kevättalvesta.

Viimeistä vinkkiä lukuun ottamatta nämä kaikki elämykset voi kokea ilmaiseksi tai pikkurahalla. Koska lomaa on mukava viettää ilman aikatauluja, voi näistä iloista melkein kaikki kokea myös  ilman suurempia ennakkovalmisteluja – elä hetkessä!

Kahvittele keskellä ei mitään

Parhaalla näköalapaikalla tai tykkylumimetsän suloisimmassa sopessa ei useinkaan ole laavua tai tulipaikkaa. Se ei ole mikään ongelma, kun olet keittänyt kahvit valmiiksi termariin. Pakkaa siis aina valmiit eväät mukaan ja huomaa ottaa ilo irti, kun ihanan kaunis maisema löytyy: päätä pysähtyä tauolle, istahda alas, kaiva eväät repusta ja ala herkutella. Tulistelu ei suinkaan aina ole tarpeen, mikä säästää myös luontoa. Istuinalustan (ja pepun sen päälle) voi asettaa lumihankeen, hanki antaa tukea. Itse asiassa kun nuotiota ei aina ole, tulee ympäristön yksityiskohtia ja hiljaisuutta havainnoitua ihan eri tavalla.

Missä? Missä vain, missä jokamiehenoikeuksin saa liikkua. Huomaa kauneimmat paikat ja pysähdy tauolle!
Mitä maksaa? Eväiden hinnan.

Paras kahvipaikka voi olla vaikka tuulensuojassa tunturin huipulla. Kuva Puljutunturilta.

Pistäydy poropuistossa

Porot ovat ihanan suloisia, mulkosilmäisiä veijareita, mutta kun niitä kohtaa luonnossa tai autoteillä, eivät ne useinkaan päästä kovin lähelle tai sitten on muutoin vain mahdotonta pysähtyä niitä katselemaan ja kuvaamaan. Onneksi on poropuistoja, joissa ihmisiin tottuneet porot tulevat luokse syömään herkkuja suoraan kädestäsi. Poropuistoissa pääsee poroja ruokkimaan pikkurahalla. Poroille saa syöttää joko jäkälää tai pellettiä, ja niitä saa katsella läheltä ja rauhassa niin kauan kuin haluaa. Rapsutuksista porot eivät välitä, mutta ne osaavat loppaista herkut kädestäsi varsin lempeästi. Poropuistoja löytyy eri puolilta pohjoista Suomea.

Missä? Useimmiten hiihtokeskusten tai kansallispuistojen liepeillä. Mm. Levin Santa’s Pet Farmilla ja Luoston Koparassa pääset ruokkimaan poroja ilman ennakkovarausta.
Mitä maksaa? Poroja pääsee yleensä ruokkimaan muutamalla eurolla.

Ota ilo irti hankikannosta

Maaliskuun vaiheilla alkaa hanki kantaa. Hankikanto tarkoittaa, että kevään vuorotteleva lämpö ja pakkanen kovettavat hangen pinnan niin kovaksi, että se kantaa jopa aikuista ihmistä. On vinha tunne pystyä kävelemään vaivatta metrisen hangen päällä vaikka vain muutamankin askeleen. Suosittelen lämpimästi vuokraamaan lumikengät, jolloin hanki kantaa paremmin ja varmemmin. Sitäpaitsi lumikenkäily on helppoa, hauskaa ja hyvää kuntoilua!

Huomaathan, että sääolot voivat muuttua nopeasti. Varusteiden tulee olla kunnolliset ja suunnistus- ja retkeilytaidot pitää hallita, kun suuntaa pois reiteiltä.

Missä? Missä vain, missä jokamiehenoikeuksin saa liikkua. Itse suosin lähellä teitä olevia huippuja. Suosikkini on Pittiövaara Sodankylässä (kuva alla), mutta vastaavia huippuja on Lapissa kaikkialla. Tutki lomakohteesi alueen maastokarttaa!
Mitä maksaa? Ei mitään, jos sinulla on omat lumikengät. Lumikenkiä voi vuokrata lukisilta matkailuyrityksiltä, muutaman tunnin vuokra on yleensä 15-25 euroa. Kannattaa tutkia lomakohdettasi lähimpänä olevan kansallispuiston Palvelut-sivulta Yhteistyötahot-listaa, josta löydät välineitä vuokraavia yrityksiä. Katso myös Retkirent.fi.

Maaliskuista hankikantoa Pittiövaaralla.

Löydä lumikenkäily- ja talvikävelyreitit

Lapissa on nykyään jo monia lumikenkäilyreittejä sekä jopa sellaisia talvikävelyreittejä, joissa ei tarvitse edes lumikenkiä, vaan talvikengät riittävät.  Lumikenkäily on paljon rankempaa kuin kävely, joten omaa jaksamista kannattaa testata ensin lyhyellä reitillä. Esimerkiksi Luoston Ahvenlammen ympäri voi lumikenkäillä, ja siellä on myös tulistelumahdollisuus.

Missä? Reittivaihtoehtoja löytyy esimerkiksi monista kansallispuistoista, jolloin ne on merkitty kansallispuistojen karttoihin Luontoon.fi-sivustolla, sekä muun muassa Sallasta. Tankavaaran Geologiselta polulta (7 km) voi nähdä maiseman jopa Nattastuntureille!
Mitä maksaa? Ei mitään, tai jos haluat vuokrata lumikengät, niin noin parikymppiä.

Luostolla on sekä virallisia että epävirallisia lumikenkäpolkuja. Kuvan reitti on epävirallinen.

Istu hetki umpihangessa

Oletko koskaan kokeillut metrisessä hangessa istumista? Hetken aikaa lumihanki on kuin maailman mukavin nojatuoli. Sitä on vaikea kuvitella, ellei ole kokeillut. Ennen istumista muista laittaa huppu päähän, hanskat käsiin ja hihansuut tiukalle, sillä kun hanki alkaa tuntua kylmältä, on upottavasta lumesta ylös pääseminen hurjaa räpiköintiä (ellei vieressä ole puuta tai mukana kaveria, joka voi vetäistä sinut takaisin tolpillesi). Mutta se kaikki, aina räpiköintiä myöten, on hauskaa ja ikimuistoista. Uppohangessa istuminen ja musiikin kuuntelu esimerkiksi tähtitaivasta katsellen on yksi mieliharrastuksiani talvella.

Missä? Missä vain.
Mitä maksaa? Ei mitään!

Koe porokisojen tunnelma

Tiesitkö, että myös poroilla on omat kuninkuusravinsa – tavallaan? Helmi–huhtikuussa eri puolilla Lappia järjestetään porokisoja, joissa alan huiput kilpailevat nopeudesta yleisön nenän edessä. Kisoista suurimmat ja kuuluisimmat eli Kuninkuusajot järjestetään Inarijärven jäällä, mutta monia pienempia tapahtumia on aina eteläistä Lappia myöten. Yleisöön pääsee pikkurahalla, ja tapahtumissa on usein monenlaista muutakin ohjelmaa, kuten suopunginheittokisoja sekä ruoka- ja matkamuistokojuja.

Missä? Löydät Porocup-kisat täältä. Lisäksi esimerkiksi Sattasessa pidetään porokisat aina pitkäperjantaina (kuva alla).
Mitä maksaa? Noin 5-10 euroa kisoista riippuen.

Tee roadtrip pikkukyliin

Vaikka uutisoinnin perusteella Lappi täyttyy turisteista ja hotelleista, eletään pikkukylissä edelleen täysin normaalia ja rauhallista arkea. Jos sinulla on auto, kannattaakin joku päivä tehdä kyläkierros. Kylissä ei useinkaan ole palveluita, joten matkaeväät ja bensa kannattaa ottaa jostain isommalta paikkakunnalta. Kauniita lappilaisia pikkukyliä ovat muun muassa sodan tuhoilta säästyneet Kierinki Sodankylässä ja Suvanto Pelkosenniemellä (alla kuvassa). Könkään kylästä Levin läheltä löytyy monia palveluita matkailijalle, ja Raattaman kylältä on upea maisema Pallastuntureille. Kannattaa tutkia karttaa ja suunnitella itseä kiinnostava roadtrip, sillä samalla tulee tutustuttua turistikohteiden ulkopuolella levittäytyvään Lappiin. Maailmaa avartava kokemus!

Missä? Suloisia pikkukyliä löytyy kaikkialta Lapista. Tutki karttaa!
Mitä maksaa? Polttoaineen verran.

Hyppää koiravaljakon tai porojen matkaan

Koiravaljakko- tai poroajelu ei ole sitä kaikkein halvinta lystiä, mutta unohtumattomia kokemuksia ne ovat molemmat. Olisi mahtavaa, jos yhä useampi suomalainen lähtisi kokeilemaan näitä kotimaanmatkailun erikoisuuksia, joista monet ulkomaalaiset voivat vain haaveilla. Miltä kuulostaisi koiravaljakkokyyti Riisitunturin maankuuluissa tykkylumimetsissä tai se, että saisit ihailla valjakon kyydistä mykistävää maisemaa Nattastuntureille? Husky- ja porosafareita järjestetään eri puolilla Lappia. Huomaathan, että paikka valjakossa tulee aina varata ennakkoon.

Missä? Safareille pääsee kaikissa Lapin kolkissa, varmimmin hiihtokeskusten ja kaupunkien tai isompien kylien ympäristöissä. Kannattaa tiedustella oman lomakohteesi matkailuinfosta hyvissä ajoin etukäteen.
Mitä maksaa? Hinnat ja vaihtoehdot vaihtelevat paljon. Tarjolla voi olla esimerkiksi vartin ajeluita muutamilla kympeillä tai yli tunnin mittaisia safareita, joiden hinnat ovat satasesta ylöspäin.

Usein turistin tunnistaa täällä Lapissa ensimmäiseksi kiireestä. Älä ole yksi heistä! Toivon, että mitä ikinä Lapin-lomallasi teetkin, voit unohtaa kiireen niin päiväohjelmissa kuin liikenteessä. Mukavia talvilomapäiviä kaikille!

Lisää vinkkejä talvilomaan: