”Mielettömän kauniit näkymät yllättivät, vaikka odotimmekin jotain hienoa” – Kirkaslammen luontopolku, Olvassuon luonnonpuisto

Kirkaslammen luontopolku 3,5 km
Laavu
Kartta

Retkeilykausi on koko vuosi. Tämän periaatteen mukaisesti suuntasimme kohti Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun rajamaiden luontokohteita, poroja sorateillä väistellen. Päiväretken pääasiallisena kohteena meillä oli Olvassuon luonnonpuisto.

Retkeilykausi jatkuu vuoden ympäri. Loppusyksyn luonto on kaunista katsella.

Olvassuo on siitä mielenkiintoinen luonnonpuisto, että sinne on suunniteltu jopa kansallispuistoa vuonna 2012. Olvassuon liittämistä kansallispuistojen verkkoon perusteltiin niin Pohjois-Pohjanmaan kuin aapasoidenkin heikolla edustuksella Suomen kansallispuistovalikoimassa. Olvassuota ei lopulta valittu toteutettavien puistojen joukkoon, mutta jo jatkoonpääsy kymmenistä hakijoista neljän parhaan joukkoon oli hieno suoritus. Ehkä Olvassuon kansallispuisto vielä jonakin päivänä nähdään, mutta Olvassuo kannattaa käydä katsastamassa jo ennen sitä.

Metsähallituksen ylläpitämä tilava Kirkaslammen laavu.

Luonnonpuistoissa liikkuminen on paljon rajoitetumpaa kuin kansallispuistoissa. Tarkista Olvassuon sekä Olvassuon luonnonpuiston ohjeet ja säännöt Luontoon.fi-palvelusta.

Alueen keskivaiheilla olevassa metsäsaarekkeessa sijaitsee kymmenen hengen autiotupa, Saunakangas. Olvassuolla on myös kaksi pitkostettua luontopolkua laavuineen ja muine retkeilyrakenteineen pohjoisessa Sammakkosuolla ja etelässä Kirkaslammella. Näistä kahdesta vaihtoehdosta me päädyimme Kirkaslammen polun katsastamiseen. Polku kulkee keskivaiheillaan luonnonpuiston alueella.

Kirkaslampi on kesällä erinomainen pulikointipaikka.

Maisemallisesti monipuolinen Olvassuo sisältää erilaisia suotyyppejä aapasuosta rämeisiin ja korpiin ja lisäksi metsäisissä saarekkeissa ikimetsää. Kirkaslammen 3,5 kilometrin mittaisen polun varrella pääsee kurkistamaan useisiin eri suotyyppeihin ja samalla näkemään suon keskusosan nevan koko laajuudessaan luontopolun uloimman pisteen kolmikerroksisesta lintutornista.

Avaruusmaisemaa muistuttavan suon laajuus mykistää torniin kipuajan.

Polun varrella näimme kauniita lampia, ruskan väreissä hehkuvaa suokasvillisuutta ja käkkäriä, hiljalleen suohon uppoavia männynkäppyröitä. Kesällä maisema varmasti kuhisee elämää, mutta nyt syksyn tullen oli hiirenhiljaista.

Olvassuon hehkuvaa ruskaa.

Polun infokyltit kertovat suon ennallistamisesta, jota on tehty suo-ojia tukkimalla ja istutettuja metsiä pois polttamalla. Emme valitettavasti päässeet tutkimaan polun toista puoliskoa, koska osin heikkokuntoiset pitkospuut olivat painuneet kriittiseltä kohdin kokonaan suohon. Lokakuun sää ei ollut niin lämmintä, että kahluu suossa olisi kiinnostanut.

“Soidenkuivatuksen aika” – Metsähallituksen räätälöimän Kirkaslammen luontopolun taulut valottavat Olvassuon historiaa osin ojitettuna ja sittemmin ennallistettuna luontokohteena.

“Kun on kaukana kaikki muut/Ja kun päättyvät pitkospuut…” Tunnetun laulun sanoja mukaillen emme jääneet ruikuttamaan vaan valitsimme kuivemman reitin kotiin. Tässä kohtaa luontopolkua olisi ollut melkein puoli metriä vettä.

Tutkimme lopuksi vielä Kirkaslammen laavua polun alkupäässä. Hyvin varusteltu ja tilava kaksiosainen laavu olisi eittämättä oiva yöpaikka, varsinkin kesällä Kirkaslammen hämmentävän kristallinkirkkaiden (nimen alkuperä oli helppo arvata) vesien kutsuessa laitureineen.

Olvassuon mielettömän kauniit näkymät yllättivät, vaikka odotimmekin jotain hienoa.

Lähdimme Olvassuolta tyytyväisinä ja mutaisina kohti Puolankaa. Suoluonto näyttäytyi syksyn väreissään erittäin kauniina ja innosti tutkimaan myöhemmin myös alueen pohjoispään polun näkymät.

N=7217131.906, E=506455.929