Meloen halki kirkkaiden vesien: Iso-Valkeainen, Hossa

Aurinko, kohtuullisen lämmin syyssää, tyyntä, Hossa… Mikä puuttuu? No kanootti tietenkin. Läksimme isäni kanssa Iso-Valkeaiselle tutustumaan taianomaisen kirkkaisiin vesiin. Saimme inkkarikanootin, pelastusliivit ja melat Hossan luontokeskukselta ja suuntasimme peräkärryn kanssa järven pohjoisrantaa kohti.

melonta-7

Parkkeerasimme auton veneenlaskupaikan tuntumaan, nostimme kanootin rantaan ja hyppäsimme kyytiin. Tunnelma oli erittäin kesäinen, mikä antoi oman rauhallisen lisänsä melonnalle.

Suuntasimme rannalta katsottuna vasemmalle ja etsiskelin kohtaa, missä pohja katoaa näkyvistä. Kirkkaassa vedessä on vaikea hahmottaa etäisyyksiä, joten metrimäärä jäi mysteeriksi.

Todellakin kirkasta vettä

Todellakin kirkasta vettä

Veden läpi oli mielenkiintoista tiirailla, kun näki kalaparvien uiskentelevan isoa ja pelottavaa kanoottia karkuun.

Hossa todellakin on yksi komeimmista jääkauden perinnöistä, ja todisteet ovat nähtävissä Iso-Valkeaisella. Pohja ja rannat ovat puhdasta hiekkaa. Yritin etsiä enemmän tietoa mistä veden kirkkaus johtuu, mutta tällä kertaa googlen haku ei antanut mitää pätevää artikkeliä lähteeksi. Olettaisin, että syynä on hyvin hiekkaperäinen maa, joka suodattaa pohjavettä ja antaa näin vedelle poikkeuksellisen kirkkaan turkoosin sävyn. Tietääkö joku paremmin? Tummaa vettä näyttää olevan vain suolammissa.

Rentoa meininkiä

Rentoa meininkiä

Melonta on todella leppoisaa puuhaa, jossa mieli rauhoittuu ja irtaantuu arjesta. Iso-Valkeainen on siitä hyvä järvi, että soveltuu aloittelijalle. Jos jännittää, voi kulkea rantaa myöten siten, että pohja näkyy koko ajan. Jos haluaa vähän seikkailua lisää, voi suunnata keskellä järveä olevalle saarelle.

Taukopaikka

Taukopaikka

Pidimme tauon järven eteläpäässä. Raahasimme kanootin rantahietikolle ja suuntasimme kauempana näkyvää laavua kohti. Laavu osoittautui Muikkupuron laavuksi, joka oma nähtävyytensä. Ehkä laavu Suomen kauneimmalla paikalla? En meinannut malttaa lähteä takaisin ollenkaan, kun löysin uuden ja idyllisemmän kuvauskulman toisensa perään.

Muikkupuron laavu

Muikkupuron laavu

Lopulta annoin periksi ja palasimme kanootilla kohti alkupistettä. Tällä kertaa suoraan järven läpi. Koko reissu vei vain noin 2 tuntia, joten Iso-Valkeainen soveltuu hyvin vaikkapa iltaohjelmaksi.

Saari Iso-Valkeisen keskellä

Saari Iso-Valkeaisen keskellä

Kulttuurihistoriaa pinnan alla

Hossan vesissä on tehty 2000-luvun alussa yksi Suomen laajimmista makeiden vesien arkeologisista tutkimuksista. Tulokset ylittivät tutkijoiden odotukset: Iso-Valkeaiselta ja Keski-Valkeaiselta löytyi satoja vuosia vanhoja kalapyydyksiä. Pyydykset ovat liistekatiskoja, jotka on tehty puusta. Hyvissä olosuhteissa puut voi nähdä pystyssä pinnan alla vielä tänäkin päivänä. Vanhimmat katiskapuut oli kaadettu vuonna 1799. Minulta jäivät tolpat tällä kertaa näkemättä, vaikka koitin niitä silmämääräisesti etsiä.

Kirkkaat vedet ovat nykyäänkin kalastajien suosiossa. Jos aiot suomukylkiä narrata, tarkistathan missä kalastaminen on sallittua ja että luvat ovat kunnossa.

Niemennokka

Niemennokka

Yhteenveto

Valitsemamme Iso-Valkeainen on helppo pyöreä järvi, joka soveltuu parhaiten aloittelijalle tai vaikka lapsiperheelle. Ei liikaa piilopaikkoja mihin kanootti voi jäädä näköpiirin ulkopuolelle, lisäksi järvi on kohtuullisen pieni.

Toki Hossa tarjoaa haasteellisempiakin kanoottivesiä. Useamman tunnin kanoottireissua voi harrastaa muun muassa pitkällä, mutta kapealla Pitkä-Hoilua-järvellä. Koskiakin on mahdollisuus päästä laskemaan. Lounatkoski taitaa olla ainoa, joka täytyy kiertää kuivan kautta. Hossan vesissä suositellaan käyttämään muovikanootteja pohjakosketuksien takia.

Pakko todeta lopuksi, että hyvä fiilis valtasi kehon. Kyllä melonta on aina rentouttavaa upeista maisemista puhumattakaan. Ennen yöunia olemme olimme ansainneet saunan ja järvipulahduksen Camping Hossan Lumossa, josta Suomussalmen kunta oli tarjonnut meille majoituksen.

Kartta kanootin laskupaikkaan | ETRS-TM35FIN tasokoordinaatit NLat 7265304 ELon 610095

Linkki Muikkupuron juttuun.

Tämä on Hossasta kertovan juttusarjamme 13. osa. Sarja on toteutettu yhdessä Suomussalmen kunnan kanssa. Retki toteutettiin syyskuun 2016 ensimmäisinä päivinä.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.