Manner-Suomen eteläisin kärki talvipakkasilla: Tulliniemen luontopolku, Hanko

Jos mielii visiitille Suomen eteläisimpään kärkeen, on navigaattorin osoitekenttään näpyteltävä Hangon Tulliniemen luontopolun koordinaatit. Miellyttävimmät olosuhteet Tulliniemi tarjoilee todennäköisesti kesäaikaan, mutta minä halusin nähdä, miltä Manner-Suomen eteläisin kolkka näyttää talvipakkasilla.

Tulliniemen luontopolku sijaitsee Hangon eteläkärjessä, Uddskatanin luonnonsuojelualueella. Autolla paikalle saapuvat löytävät parkkipaikan luontopolun alkupisteen läheisyydestä. Julkisilla kulkuneuvoilla paikalle ei ainakaan talvisaikaan pääse, joten autottomien vaihtoehdoiksi jäävät noin kolmen kilometrin matkan pyöräily tai kävely Hangon keskustasta Tulliniemelle.

Omalla reissullani olin ilman autoa liikenteessä, joten kävelin Hangon keskustasta Tulliniemen luontopolun päähän, kiersin luontopolun, ja palasin jalan takaisin Hangon keskustaan. Kilometrejä kertyi kaiken kaikkiaan inan alle 15, joten mitenkään mahdoton retki tämä ei autottomallekaan ole.

Luontopolun alkupisteestä lähtien meri on läsnä lähes koko ajan. Helmikuun pakkasillakin meri oli auki, joten aaltojen pauke säesti matkaa.

Koska kyseessä todella on niemi, jonka toisella puolella aukeaa Saaristomeri ja toisella puolella Suomenlahti, pääsee tuuli puhaltamaan retkeilijän niskaan varsin napakasti. Tämä pätee varmasti ympäri vuoden, mutta etenkin talvella kylmään tuuleen kannattaa varautua lämpimällä ja tuultapitävällä vaatetuksella.

Luontopolku on pääosin helppokulkuinen, joskaan rattailla tai pyörätuolilla siellä ei pysty liikkumaan. Oman visiittini aikaan tuuli on kinostanut lunta polulle paikoin ehkä kymmenisen senttiä, kun taas paikoin lunta ei ollut juuri nimeksikään. Liukkaus aiheutti hiukan lisähaastetta kallio-osuuksilla, mutta mitenkään erityisen hankala luontopolulla ei ollut talvellakaan liikkua.

Reitti on erittäin hyvin merkitty, ja lisäksi polun varrella on tasaisin välimatkoin infotauluja alueen luonnosta ja historiasta.

Erämaamaisemaa kaipaavan ei ehkä kannata Tulliniemelle lähteä, sillä sekä Vapaasataman tuhannet tuontiautot että toisen maailmansodan aikaiset natsi-Saksan armeijan nyt jo kovinkin ränsistyneet leirirakennukset reunustavat luontopolkua ison osan matkasta. Toisaalta päänsä voi aina kääntää näistä urbaaneista rakennelmista poispäin ja katsella pauhaavan meren tai lehtometsän suuntaan.

Niemen kärki on kuitenkin aivan luonnonmukaisessa tilassa, joten siellä kaupungin läheisyyden pystyy parhaiten unohtamaan. Uddskatanin luonnonsuojelualueelta löytyy monipuolista luontoa kompaktilta alueelta. Erityisen tunnettu niemi on lintuharrastajien keskuudessa, sillä alueella pesii paljon merilintuja, ja lisäksi Tulliniemen kautta kulkee yksi lintujen päämuuttoväylistä Suomessa.

Omat linnuntunnistustaitoni ovat valitettavasti vain välttävät, joten bongaukseni rajoittuivat vain joutseniin.

Yhtäkaikki Manner-Suomen eteläisin kärki tarjoaa upeat merimaisemat. Aavaa merta näkyy oman näkökyvyn äärirajoille saakka, mutta lisäksi niemenkärjestä käsin voi ihailla Hangon satamaa ja kaupunkia sekä horisontissa kohoavaa Bengtskärin majakkaa. Niemenkärkeen kanssani samaan aikaan osunut hankolainen kehui paikan viehättävyyttä kesäisenä piknik-kohteena, mutta rohkenen olla hänen kanssaan sikäli eri mieltä, että myös helmikuun pakkasilla päivärepusta esiin kaivettu kahvi ja suklaa maistuivat näissä maisemissa todella herkullisilta.

Laveampi kuvaus viikonloppuvisiitistäni helmikuiseen Hankoon löytyy Maisemajahdissa-blogistani.

Kartta. Koordinaatit: N=6639199.350, E=271598.193.

2 replies
  1. Sari Wiberg
    Sari Wiberg says:

    Tämä kohde on merkitty kartalla väärään paikkaan, luontopolku sijaitsee niemen pohjoispuolella, eikä eteläpuolella kuten se on merkitty karttaan

    Vastaa
    • Jonna Saari
      Jonna Saari says:

      Kiitos kommentista ja hoksautuksesta! Karttamerkintää on nyt korjattu, ja muutos tulee näkyviin tuota pikaa 🙂 Terveisin Jonna/Retkipaikka

      Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.