Majesteettisissa maisemissa: Kuninkaanpolku ja -joki, Soini

Ketkä ovat astelleet Kuninkaanpolun vihreässä vehreydessä? Kuka on katsellut hiipuvaan hiillokseen Kuninkaanlaaksossa? Kuinka moni on nähnyt Kustaa Vaasan metsästysmailla haikaran nousevan siivilleen? Ken on kuullut aatelisissa maisemissa ukkosen jylyn ja rankan raesateen rominan?

Lähdin vaimoni kanssa patikoimaan Soinin Kuninkaanpolulle hääpäivämme kunniaksi.

Rakeiden piiskaamana matkalle joen mutkiin

Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan kerrotaan nauttineen Soinin luonnonrauhasta ja metsästysmaastoista. Aateliset ajat elävät soinilaisissa paikannimissä edelleen. Hallitsijan vierailuihin paikkakunnalla viittaavat ainakin paikannimet Kuninkaankivi, Kuninkaanjoki, Kuninkaansuo ja Kuninkaankuoppa. Kustaa Vaasan mukaan on nimetty myös Soinin keskustasta Vuorenmaan laskettelukeskukseen kulkeva patikointireitti Kuninkaanpolku.

Kuninkaanpolku on Kuninkaanjokea myötäilevä janareitti. Sen voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa tai edestakaisin. Ajoimme vaimon ja koiran kanssa noin kilometrin päähän Soinin keskustasta polun päätepisteeseen. Jätimme auton sinne ja hurautimme taksilla Vuorenmaahan. Sen laelta aloitimme etäisen ukkosen jylistessä kuninkaallisen taivalluksen.

Vuorenmaan huipulta avautuu hulppea näkymä Soinin metsämaisemaan.

Harpoimme Vuorenmaan vahvojen kallioiden yli alas rinnettä odottavin mielin. Pohdimme, minkälainen Kuninkaanjoki mahtaisi olla ja nouseeko ukkosrintama yllemme. Jälkimmäinen kysymys ratkesi ensin. Raesade pakotti meidät etsimään suojaa suurten kuusien alta. Myräkän laannuttua pääsimme jatkamaan kulkuamme kohti joen rantaa.

Rakeita Kuninkaanpolulla.

Vihreyden ja jokimutkittelun Suomen ennätys Kuninkaanjoella?

Kuningas seurueineen oli ajanut veneellä kiveen metsästysretkellä. Miehistö oli pelastautunut suurelle kivelle ja sai korjattua laivan. Kuningas pääsi palaamaan Ruotsiin. Kiveä on siitä alkaen kutsuttu Kuninkaankiveksi, ja joki nimettiin Kuninkaanjoeksi.

Nykyisin vesimäärä joessa on sen verran pieni, että kuningas joutuisi käyttämään kanoottia metsäretkillään. Joki tarjoaa kulkijalle yhä erämaisen tunnelman ja  virkistävän luontoelämyksen. Jos nykyistä Kuninkaanjokea kuvattaisiin yhdellä värillä, se olisi vihreä. Jos Kuninkaanjoki olisi autourheilulaji, kyseessä olisi drifting.

Mutkittelevaa jokea kehystää vihanta lehto. Patikkapolulla oli viidakon tuntua. Runsas ja rehevä kasvillisuus ulottui paikoin rinnan korkeudelle. Lehtokorte, kielo ja lukemattomat muut lehtokasvit muodostavat jokilaaksoon vihreän keitaan. Ilman kosteuden voi tuntea iholla. Helteellä joenvarsi on varmasti hikinen paikka.

Kuinkaanjoen reunamien kasvillisuus on erittäin rehevää.

Mutkittelevan Menderes-joen mukaan kiemurointia nimitetään meanderoinniksi. Veden kuluttaessa ulkokaarretta se muodostaa jokeen yhä suuremman mutkan. Lopulta seuraava vastarannan mutka syöpyy yhteen edeltävän mutkan kanssa. Driftingauton tapaan Kuninkaanjoki etenee maastossa kuin käärme, mutkitellen. Suoria baanoja ei Kuninkaanjoesta löydy, kauniin pyöreitä mutkia sitäkin enemmän. Driftauksessa täydellisestä mutkasta voi saada maksimissaan 30 pistettä. Kuninkaanjoella on useita täysien pisteiden mutkia.

U-käännöksen tehneitä mutkia riittää Kuninkaanjoessa.

Tuplaten laavuja ja taukopaikkoja

Majesteettisella patikkapolulla on neljä taukopaikkaa: laavut Vuorenmaassa ja Kuninkaanlaaksossa sekä nuotiopaikat Paloperällä ja Murtokankaalla. Paistoimme makkarat Kuninkaanlaakson laavulla. Juhlavan nimen lisäksi laavu tarjoaa kauniin näkymän törmältä vihreään jokilaaksoon. Kuninkaanlaakson laavulta löytyy myös vessa.

Kuninkaanlaakson laavun nuotiolla.

Majavien työmaiden halki haikaraa ihmettelemään

Myös majavat viihtyvät Kuninkaanjoella. Joen varrella on lukemattomia talttahampain kaadettuja puita ja kynsin rakennettuja patoja.

Majavien työnäyte joen rannassa.

Itse majavaa emme silti nähneet. Bongaamamme lintu sai meidät sen sijaan pohtimaan, onko kuningas vaikuttanut myös alueen eläinlajistoon. Reitin loppuosuudella kangasmetsän siimeksessä voisi kuvitella törmäävänsä metsäkanalintuihin. Yllätyimme, kun puskan takaa meitä katseli lintu, joka oli metson kokoinen mutta ei näköinen. Ensivilkaisulla ajattelin hanhen eksyneen Soinin metsiin. Linnun noustua siivilleen katsoimme toisiamme hölmistyneinä. Vaimo tiesi linnun harmaahaikaraksi. Tilanne oli nopea enkä ehtinyt napata kunnollista otosta linnusta, mutta lintuasiantuntijamme vahvisti linnun nuoreksi harmaahaikaraksi.

Kuninkaallisiin maisemiin tutustumassa ollut haikara kurkisti oksien takaa.

Kartta. N=6975110.500, E=358420.000

Reittikartta on ladattavissa Soinin kunnan sivuilta. Löydät lisää kuvia ja videon Kuninkaanjoelta Kuvakulmilla -Blogista.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.