Luontopolulle ja laavulle ulkosaaristoon, Gunnarsörarna, Hanko

Ulkosaariston tuulissa, reilut viitisen kilometriä linnuntietä Hankoniemen kärjestä luoteeseen, löytyy Gunnarsörarna.

Ruotsinkielisissä paikannimissä vilahtaa monta vaihtoehtoista sanaa, joista kukin tarkoittaa saarta. Tosin kullakin nimellä on oma merkityksensä. Esimerkiksi Gunnarsörarnan ör tarkoittaa kuulemma särkkää, tai saarta, jossa tavataan somerikkoa tai hiekkaa. Saariryhmän isoin ja keskeisin saari on Gunnarsören. Suomenkielinen vastine, Gunnarsinsaari ei ole kovinkaan yleisessä käytössä, mutta lienee paikallaan mainita sekin tässä.

metsa

Monipuolisen ja kauniin luonnon ansiosta tällä Gunnarsörarnalla pesii jopa yli 60 eri lintulajia. Se on Hangon edustan saarista kutakuinkin ainoa, jolla on ollut aikoinaan myös pysyvää ihmisasutusta. Vielä 1930-luvulla siellä oli kolme taloa. Asukkaiden pääelinkeino lienee ollut kalastus, mutta viljeltiin siellä myös mahdollisuuksien mukaan pienimuotoisesti maatakin. Elämä ei ollut tuohon aikaan kuitenkaan kovinkaan helppoa tai yltäkylläistä.

Kieltolain aika toi sitkeille ja pelkäämättömille saaristolaisille oivallisen mahdollisuuden lisätienesteille. Viron tuliaiset eivät tosin kestäneet päivänvaloa, joten kotiinpaluu tapahtui usein vasta pimeän laskeuduttua. Kerrotaan, että hankolainen poliisikin olisi tilannut tunnetulta paikalliselta salakuljettajalta ilolientä omille syntymäpäivilleen.

kivirakennelma

Neuvostoliiton miehitettyä Hankoniemen rakennettiin myös Gunnarsinsaaren kalliolle useammalla kanuunalla varustettu ilmatorjuntapatteri. Piikkilangoin ja miinoin ympäröidyllä saarella oli pitkälti toistasataa sotilasta. Miehittäjien jäljiltä löytyy vielä nykyäänkin monta rantakivistä muurattua rakennelmaa.

Taloja tai asutusta saarella ei enää ole, mutta menneestä ajasta on muistona muun muassa viinimarjapensaita. Tarkkasilmäinen kävijä saattaa huomata myös kasvillisuuden verhoamia kivijalkoja.

mantyisa
Saaren luonto on kasvillisuuden ja pinnanmuotojen osalta riemastuttavan vaihtelevaa, vaikka korkeuserot eivät päätä huimaakaan. Paikoitellen runsas lehtokasvillisuus yllättää laajuudellaan, ja välillä askelletaan taas pitkin viehättävää, kumpuilevaa mäntyjen, sammalten ja varpujen kansoittamaa kangasta.

Pitkospuut vievät kosteimman osion ylitse. Rantaviivakin mutkittelee mukavasti, ja lähistön pienemmät saaret luovat kotoisan, mutta autuaaksi tekevän kiireettömän tunnelman ja oman maailmansa. Tervalepät ja etenkin lukuisat saarnet jäivät mieleen. Kesällä kallioita ja rantaa kaunistavat muun muassa meriasteri ja ruoholaukka.

sipuli1028

Kesäaikaan Gunnarsörarna on melko suosittu retkikohde paikallisten keskuudessa. Eväiden nauttimisen lomassa voi olla mukava käydä poimimassa vaikka mustikoita.

Aurinkoisena päivänä saariston kauneus on jotain erityistä. Jos sen saa toisinaan kokea vielä merisavuun kiedottuna, niin eipä siinä muuta enää osaa kaivatakaan.

mersavua

BACES (Baltic Archipelago and Islands Centres) -projektin tiimoilta myös Hangon edustan Gunnarsinsaari valikoitui yhdeksi kehityskelpoiseksi kohteeksi. Saari koettiin soveltuvan mainiosti yleiseen virkistyskäyttöön. Tavoitteena oli edistää kestävän kehityksen mukaisen luontomatkailun edellytyksiä alueella. Toiveena on ollut myös, että ihmiset arvostaisivat ja ymmärtäisivät paremmin saaristoluontoa.

laavu

Vuonna 2013 Gunnarsinsaaren pohjoispuolen rannan tietämiin ilmestyi upea laavu. Hangon kaupungin kahden metsätyöntekijän voimin taitavasti rakennetun sääsuojan edustalla on tulipaikka. Saapuu sitten paikalle yöpuuta vailla oleva merimeloja tai vaikkapa nokipannukahville pistäytyvä kalastaja, niin puitteet ovat sangen kiitettävät.

kahvi2

Jos tarve niin vaatii, lähistöltä löytää myös kuivakäymälän. Laavulla vierailevien toivotaan vievän mahdolliset roskat mukanaan ja pitävän huolen siitä, että paikka jää muutenkin siistiksi seuraavaa kävijää varten.

Saaren luontopolun merkinnät ja opasteet ovat melko haalistuneita, mutta kuitenkin vielä nähtävissä. Polkua ja opasteita onkin suunniteltu kehitettävän ja kunnostettavan, mutta aikataulu sen suhteen lienee vielä avoinna. Arvioisin luontopolun vaativuusluokituksen keskivaativaksi. Sääolosuhteista riippuen etenkin kallio-osuudet voivat olla liukkaita.

Viimeksi Gunnarsinsaarella käydessäni tuli huomattua, että laavulta länteen päin lähdettäessä oli vaikea seurata polkumerkintöjä tai ehkäpä puusilmäni ei ollut silloin parhaimmillaan. Jossain vaiheessa suuntavaiston avulla kuljettuani löysin reitin maalitäplineen ja tovin sitä kuljettuani huomasin, että polulla oli joku toinenkin. Siinä sitten hetki jos toinenkin mietittiin yhdessä, että kumpi väistää. Sitten luikittiin kumpainenkin omiin suuntiimme.

kyy

Saavutettavuudesta

Säännöllistä reittiliikennettä saareen ei valitettavasti ole, mutta etenkin isomman seurueen kannattaa tiedustella Hangon matkailutoimistolta mahdollisuuksista tilata esimerkiksi taksivene. Aina voi myös rohkeasti kysellä jollakin Hanko-aiheisella sosiaalisen median sivustolla, josko saareen pääsisi tutustumaan jonkun toisen retkeilijän kanssa samalla venekyydillä.

Matkalla Gunnarsörenille näkee yleensä merilintuja, mutta myös ihmisen tekemiä rakennelmia. Hangon Itäsataman suunnalta vesille lähtevä voi nähdä muun muassa Gustavsvärnin kauniin majakkasaaren. Hangonkylän satamasta tai Kappelisatamasta lähtevä taas saa kokea ehkä paremmin perinteisen idyllistä saaristolaistunnelmaa jo ennen kuin astuu edes veneeseen.

Pienemmällä veneellä liikkeellä olevan on helppo rantautua esimerkiksi laavun läheisyyteen. Isompia paatteja varten on kiinnitys kallioon mahdollinen. Tarkkaa sijaintia en osaa kyllä kertoa.Veneettömän ihmisen on käytettävä hieman kekseliäisyyttä tai kaivettava suosiolla kuvettaan päästäkseen Gunnarsinsaarelle, mutta toisaalta tekeepä se käynnistä sitäkin arvokkaamman.

Gunnarsörarna (Gunnarsinsaari) kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6641946 E 266801

Linkkejä ja lähteitä:

Visit Hanko
Gunnarsinsaaren kartta ja luontopolku
Hangossa kuin ulkomailla konsanaan (Birgitta Ekström Söderlund)
Gunnarsören 1940-1941 (Pekka Silvast)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.