Liikuntaa Liperissä – hiki pintaan maastopyöräillen Jyrin lenkillä

Liperin puolelta, aivan Joensuun kupeesta Ylämyllyltä, löytyvät mahtavat ulkoilumaastot, joissa kelpaa liikkua niin jalan, hiihtäen kuin vaikkapa maastopyöräillen. Reittejä on monta ja moneen makuun, ja yksi sellaisista on niin sanottu Jyrin lenkki (ks. linkistä Ladut, ulkoilureitit ja frisbeegolfradan reittikartta). Jyrin lenkki on muodostunut entisen Pohjois-Karjalan patteriston varuskunta-alueen – ja nykyisin kehittyvän asuinalueen ympärille. Keltaisin maalimerkein merkitylle lenkille pääsee kätevimmin Pärnävaaran ulkoilukeskuksen alueelta, johon voi kurvata esimerkiksi autolla, nostaa pyörät kyydistä ja polkaista shown liikkeelle.

Jyrin lenkki on yksi kolmesta toisiinsa liittyvästä reitistä, jotka muodostavat Kaprakan Kinttupolun. Reittejä ylläpitää ja hoitaa pääasiallisesti Liperin kunta, Luovin ammattiopisto on vahvasti mukana muun muassa opasteiden teossa, ja tarkoituksena on kehittää yhteistyössä esimerkiksi Joensuun kaupungin kanssa reitistöä edelleen niin, että Pärnävaaralta pääsee Lykynlammelle, Lykynlammelta Jaamankierroksen ja rakenteilla olevien Kontionpolkujen kautta Kolinpolulle ja aina aivan Kolille asti. Siinäpä sitä onkin kiertämistä kerrakseen, ja mikä olisikaan hienompi päätepiste reitille kuin mahtava Koli!

Urheilukeskuksen kahvio/ruokala on avoinna kesäkaudella tilauksesta ja talvisaikaan säännöllisesti.

Urheilukeskuksen kahvio/ruokala on avoinna kesäkaudella tilauksesta ja talvisaikaan säännöllisesti.

Nyt kuitenkin seikkailtiin vielä lyhyemmällä radalla, mutta Pärnävaaran alueen lenkeistäkin kertyy jo mukava matka, onhan kolmen reitin yhteispituus noin 35 kilometriä. Noin 13 kilometrin mittainen Jyrin lenkki kiertää Jyrinkylän ympäri ja sulkee sisäänsä kehittyvän asuinalueen sekä kohtalaisen laajat ja kauniit vesialueet nimiltään Jyrinjärvi ja Leinonen. Niiden rannoilta löytyy pyöräilijälle ja jalan tai suksillakin kulkijalle tuli- ja uimapaikkoja. Reitin varrelle osuu myös Harinjärvi, jonka rannalla on niin ikään tulipaikka.

Pärnävaaran ulkoilukeskuksen alueella on kaksi kotaa, joista toinen on vuokrattavissa ja toinen avoin kaikille käyttäjille. Kodalla voi tempaista eväät joko ennen pyörälenkkiä tai sen jälkeen, sillä Jyrin lenkille voi lähteä kodalta ja palata kodalle. Jyrin lenkistä ja muistakin Liperin ja Pärnävaaran reiteistä sekä laduista on tietoa ja karttoja Liperin sivuilla.

jyrinlenkki-0051

Perheen kanssakin kodalle voi tulla vaikkei ajaisi metriäkään, mutta ruoka maistuu aina paremmalta, jos sen eteen urakoi vaikka pyörälenkin.

Läksimme Joensuun kaupungin akatemiakoordinaattori Anu Korhosen kanssa lenkille Pärnävaaran kodalta vastakarvaan. Lenkin alussa pitää ajaa hetkinen soratietä, mutta pian – ja suurimmaksi osaksi – pyöräreitti kulkee sivussa muulta ajoneuvoliikenteeltä, osin kuitenkin ylittäen ajoradan useissa kohdissa. Tästä on varoitettu VARO TIE -kyltein, jotka huomaa kyllä, ellei aja laput silmillä.

Reitti on merkitty keltaisin maalimerkein, joita on reitin varren puissa ja suuntaviitoissa.

Anu sai kunnian toimia kartanlukijana ja paikallisoppaana, kun ulkopaikkakuntalaisena en osannut edes sanoa Pärnävaaralla vaan -vaarassa.

Anu sai kunnian toimia kartanlukijana ja paikallisoppaana, kun ulkopaikkakuntalaisena en osannut sanoa asianmukaisesti edes Pärnävaaralla vaan -vaarassa. Parempi olikin, että en lähtenyt myöskään suunnistamaan.

Kauniissa, avoimessa ja polveilevassa kangasmaastossa kulkeva Jyrin lenkki antaa peruskuntoisellekin ihan rahan edestä, vaikka mikään haasteellinen reitti ei olekaan kyseessä. Se on kuitenkin poljettavissa satulasta nousematta läpi asti sellaiselle, jolla maastopyörä pysyy jo hyvin rukkasessa ja jolta löytyy reisistä jerkkua. Maantiellä pyöräilyyn enemmän tottuneille pitää antaa taluttamisen mahdollisuus muutamassa mäessä ylös- ja alaspäin.

Pärnävaaralla on aikoinaan ollut laskettelukeskus, mutta sen toiminta lakkasi 90-luvun alussa. Yli 160-metrisen Pärnävaaran rinteitä tulee kuitenkin nykyäänkin alas porukkaa maastopyörät jalassa, mutta ne kaverit ovatkin sitten rohkeudessa ja taidoissa toista luokkaa, kuten oheinen kuva saattaa antaa olettaa.

Ja tämäkin lasku on sitten jyrkempi kuin mitä kuvasta voi päätellä.

Ja tämäkin lasku on sitten jyrkempi kuin mitä kuvasta voi päätellä.

Extreme-tyypit päästelevät siis omia reittejään, ja alamäkiajoradan kehittäminen on vielä kesken. Jyrin lenkillä vaativampia laskuja on vain nimeksi, mutta pyöräilykypärä kannattaa pitää koko ajan päässä. Jyrinjärven eteläpäästä kohti Harinjärveä siirryttäessä ylitetään silta.

Sillan alta kulkevan idyllisen puron töyräällä on opastaulu, jonka mukaan vesistössä elelee mm. kivisimppu.

Sillan alta kulkevan idyllisen puron töyräällä on opastaulu, jonka mukaan vesistössä elelee muun muassa kivisimppu.

Heti sillan jälkeen pitää ollakin sitten tarkkana, sillä maalimerkit ja viitta opastavat hieman toiseen suuntaan kuin reiteistä tehty uusi kartta. Eli kartan kanssa mennään sillan jälkeen oikealle puron myötäisesti ja eteen päin. Reitti on linjattu uudelleen nähtävästi asuinalueen laajenemisen vuoksi, mutta karttaan luottamalla pääsee oikeaan suuntaan.

jyrinlenkki-0075

Pyöräilevä saa varautua tunkkaamaan mäen ylös vauhdilla. Maapohja on napakkaa tavaraa, eikä mitään beach volley -hiekkaa, joten riittävällä intensiteetillä ja riittävän pienellä vaihteella nousu menee kyllä melkeinpä heittämällä.

Mäntykangas muuttuu välillä melkeinpä lehtomaiseksi, ja mäen päältä reitti tekee selkeän mutkan oikealle, johon myös suuntaviitta ohjaa. Viitan kohdalta alkaa kohtalaisen jyrkkä alamäki, jonka saa laskea omien taitojen mukaan joko varoen tai rivakamminkin, mutta olipa tyyli mikä tahansa, edessä on pientä soistumaa ja vetisemmän kohdan ylitys. Kohdassa on sekä uutta että vanhaa pitkosta. Sittenpä päästäänkin jo Harinjärven rantaan ja kodalle.

Harinjärven rannan kodalle kannattaa varautua tuomaan omat polttopuut.

Harinjärven rannan kodalle kannattaa varautua tuomaan omat polttopuut. Vaikka kunta huolehtiikin säännöllisesti – jopa viikoittain – puuhuollosta, osa paikan käyttäjistä eivät ole sisäistäneet kohtuutta puiden poltossa.

Harinjärven kota on selkeästi ollut nuoremman polven suosiossa ainakin muistokirjoituksista päätellen, mutta kodan ympäristö ja kota sisältä ovat siistit. Puuhuolto toimii, mutta kuten monessa muussakin vastaavassa paikassa, myös puiden polttajia on varsinkin kesäaikaan paljon. Kaikille miellyttävän yhteiskäytön takaamiseksi puita tulisi käyttää juuri vain sen verran, kuin tarvitsee. Lyhyellä vierailulla niitä ei mene normaalisti mottikaupalla. Roskat ovat roska-astiassa, kuten pitääkin.

Itse ranta on hiekkapohjainen ja pitkälle matala. Myös vesi näytti olevan kirkasta, joten en ihmettele, vaikka paikka on uimareiden ja sukeltajienkin suosiossa. Virallinen uimarantahan se ei ole, mutta jokamiehenoikeuksin siellä toki saa polskia.

Maisemat ovat kohdallaan Harinjärven kodalla.

Maisemat ovat kohdallaan Harinjärven kodalla.

Harinjärven kodalta ajo jatkui taas, ja pian vastaan tuli mahtava haavikko, joka humisi korvia huumaavasti. Tällaisia haavikoita on liian harvassa, mutta onneksi tämän reitin varressa haavat ovat säilyneet. Haapa on tärkeä puu muun muassa luonnon monimuotoisuuden kannalta, ja se on kaiken lisäksi sitä näyttävämpi ilmestys, mitä vanhemmaksi se saa kasvaa.

Ehdottomasti näkemisen arvoinen haapaesiintymä.

Ehdottomasti näkemisen arvoinen haapaesiintymä.

Nuottilammen sivuitse, aivan uudenkarhean asuinalueen alapuolelta saakin ajaa vaihteeksi reippaammalla meiningillä (vaikka toki koko lenkinkin niin halutessaan), mutta kannattaa huomata, että pian vastaan tulee rautatie, jonka yli ei tarvitse eikä pidä paahtaa, vaan reitti kaartaa radan luota jyrkästi. Reitti risteää Patteristontien ja Ammustien kanssa ne ylittäen, ja tässä onkin paikka, jossa muun ajoneuvoliikenteen huomioiminen on erityisen tärkeää.

Olisimme normaalisti jatkaneet Jyrin lenkkiä eteen päin, mutta teimme tässä vaiheessa tarkoituksellisen poikkeaman kohti Kirkkoniemeä, jossa on Liperin kunnan ja seurakunnan sekä Taipaleen ortodoksisen seurakunnan yhteistyönä valmistunut hiljentymispaikka. Hiljentymispaikka ei kuulu varsinaisesti siis Jyrin lenkkiin, mutta sinne kannattaa ehdottomasti poiketa reitiltä tai muutenkin.

Hiljentymispaikalle on opastus, ja sinne voi mennä mm. Kirkkoniementien kautta.

Hiljentymispaikalle on opastus, ja sinne voi mennä muun muassa Kirkkoniementien kautta.

Hiljentymispaikka sijaitsee upean mäntykankaan katveessa lähestulkoon Kirkkoniemen kärjessä. Siellä on nuotiopaikka ja penkit ja niistä vähän matkan päässä mahtava puuristi ja sitä reunustavat penkit. Huomion kiinnittävät ristin lisäksi lohkokivistä tehdyt rakennelmat, ja penkit, joiden alla on samoja kiviä.

Täällä on tilaa ja rauhaa vaikka istahtaa alas ajatustensa kanssa.

Täällä on tilaa ja rauhaa vaikka istahtaa alas ajatustensa kanssa.

Hiljentymispaikan takana on vielä jyrkkä rinne, joka laskee Leinosenjärven rantaan. Sieltä näkee vastarannalle Liperin suositulle uimarannalle, jossa on uimahyppytorni ja uuden näköinen laituri. Rannasta erkanee myös pieniä kävelypolkuja, joita myöten voi myös jatkaa matkaa tai tulla paikalle. Me kuitenkin palasimme pyörillemme ja lähdimme vetämään vielä viimeiset kilometrit takaisin kohti Pärnävaaraa.

Jyrin lenkki on linjattu loppupäästään aivan Pärnävaarantien kupeeseen, ja osuus siitä onkin ajettava opastuksen perusteella tietä myöten teollisuushallien ja kasvihuoneiden ohi. Maalimerkkien kanssa on oltava tarkkana, sillä aivan kaikin ajoin niitä ei meidän silmiimme osunut, mutta jälleen kerran kartan kanssa pärjää ensimmäistä kertaa reittiä pyöräilevä parhaiten. Reitin linjauksen logiikka saattaa ehkä hämärtyä, koska jostakin syystä reitti ei kulje välttämättä juuri sieltä, mistä olettaisi. Reitin merkintöjäkin tullaan vielä kuitenkin selkeyttämään. Pahasti ei mene vikaan, vaikka tämän loppuosuuden ajaisi ihan pikitietä myöten, mutta kun kerran maastopyöräilystä oli kyse, ajoimme maastossa loputkin matkasta.

Loppuosuuden rutistus sähkölinjan kohdalla saa ajamaan tarkasti, sillä pyöreät mukulakivet lipsahtavat renkaiden alla helposti.

Loppuosuuden rutistus sähkölinjan kohdalla saa ajamaan tarkasti, sillä pyöreät mukulakivet lipsahtavat renkaiden alla helposti.

Sähkölinjan mukulakivibaanalta noustaan jälleen Pärnävaarantielle ja ylitetään se varoen risteävää liikennettä. Sitten aletaankin olla jo kalkkiviivoilla, mutta vielä voi pysähtyä katselemaan Ruostelahden suuntaan avautuvaa maisemaa ennen laskettelua Pärnävaaran urheilukeskuksen pihaan.

Näkymä Ruostelahdelle.

Näkymä Ruostelahdelle.

Jos sattui tulemaan evästä mukaan, joita ei ole vielä tullut syötyä, viimeistään nyt voi palata takaisin kodalle ja ruveta evästelyhommiin. Jos on maastopyöräilyn lisäksi erityisen kiinnostunut luonnosta, Pärnävaaran ulkoilukeskuksen kupeessa on kansallisesti erittäin edustavaa kasvillisuutta, jota ei ihan joka paikasta löydykään. Esimerkiksi vuorimunkki (Jasione montana) löytyy alueelta, ja Pärnävaaralla on selvityksen mukaan sen pohjoisin esiintymä koko Euroopassa. Kasvu- ja kukintakausi oli tällä kertaa kuitenkin ohi, joten mekin jätimme kasveihin tutustumisen toiseen kertaan.

Tunnelmia reitistä

Jyrin lenkki sai todellakin hien pintaan varsinkin muutamassa nousussa, jotka eivät ole sinänsä varsin pitkiä, mutta kohtalaisen jyrkkiä. Reittiähän myös hiihdetään talvisin, joten mäkiä pitääkin olla. Koska Jyrin lenkki kulkee suurimmaksi osaksi juuri latupohjilla tai muuten leveämmillä urilla, siinä ei varsinaisesti ole polkumaisia ajo-osuuksia eikä mainittavia maastoajotaitoja vaativia kohtia, joten se toimii hyvin matalan kynnyksen maastopyöräilyreittinä.

Tämän vuoksi reitti sopii myös pienemmille polkijoille, eikä koko kolmentoista kilometrin lenkkiä tarvitse edes välttämättä kiertää, jos ei jaksa. Reittikartan mukaan auton pysäköintialueita tai reitillemenokohtia on useammassakin paikassa. Lasten kanssa voi valita vaikka menevänsä osan reitistä niin, että pääsee vaikkapa Harinjärven kodalle.

Maisemallisesti parhaita paikkoja lienevät juuri Harinjärvi, hieno haavikko lähellä Nuottilampea ja Kirkkoniemen hiljentymispaikan alue.

Reittimerkintöjen näkyminen ja sijoittelu sekä muutamat reitin risteyskohdat vaativat vielä hiukan hiomista, jotta ilman karttaakin pyöräilevät tai liikkuvat pääsevät kiertämään Jyrin lenkin ihmettelemättä, missä mennään tai mihin pitäisi mistäkin kohdasta kääntyä. Enimmäkseen tilanne on kuitenkin hyvä, ja kerran reitin kierrettyään sen luultavasti muistaa muutenkin. Reitin ylläpitäjät pyrkivät parhaansa mukaan saattamaan reittimerkinnät karttaa vastaavalle tasolle ja ajan tasalle.

Pyöräksi sopii ihan tavallinen perusmaasto- tai hybridipyörä maastokelpoisilla renkailla, mutta ajotuntuma ja -mukavuus ovat parhaimmillaan pyörillä, joissa on leveämpi ohjaustanko, kapeahko satula ja vähintään jousitettu etuhaarukka.

Käyntikohteita

Paloaukean museo: entisen varuskunnan asevarikon tiloissa toimiva kiehtova ja monipuolinen museo, jossa esillä on muun muassa monenlaista sotilastoimintaan liittyvää esineistöä. Museo on avoinna tilauksesta ympäri vuoden ryhmille, ja sieltä löytyy myös hienot saunatilat, joita voi varata erilaisiin tilaisuuksiin.

Pärnävaaran kahvio: Pärnävaarantie 32, 80400 Ylämylly, Pitopalvelu pata ja pulla, Pirjo Häsä, p. 050 595 3836

Pärnätupa: Bed & Breakfast -majoitusta, kokous- ja juhlapalveluja jne. kirkasvetisen Leinosen lammen rannalla. Patteristontie 41, 80400 Ylämylly

Leinosenlammen uimaranta: Patteristontie 19A. Kulku Patteristontieltä. Vähän ennen Jyrin koulua tien varressa oikealla numerokyltti 19, jonka kohdalta tietä alas rantaan veneenlaskupaikalle ja tietä vasemmalle uimarannalle. Matkaa n. 200 metriä.

Pärnävaaran Loma: Tasokasta huvilamajoitusta. Pärnävaarantie 48, 80400 Ylämylly.

KARTTA (Kodan koordinaatit)

ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 6948349  E 630725

Tämä artikkeli toteutettiin yhteistyössä Liperin kunnan kanssa.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.