LEMMENJOEN KANSALLISPUISTO

Kuule suunnattoman erämaan kutsu


Suomen suurin kansallispuisto, Lemmenjoki, on kauttaaltaan villiä Lapin erämaata. Legendaarinen Lemmenjoen kansallispuisto tuo mieleen kullankimalteiset jokihiekat ja päättymättömät, tunturien rytmittämät kairamaat. Puiston tunnuseläimenä jolkottaa ahma.

Lemmenjoen kansallispuisto rajautuu Norjan Ruijaan eli Finnmarkiin ja on osa Saamenmaata. Voit tutustua saamelaiseen elämänmenoon ja perinteisiin esimerkiksi osallistumalla opastetuille retkille. Tietoa saamelaisalueiden historiasta, luonnosta ja kulttuurista tarjoaa runsaasti myös upea saamelaismuseo Siida Inarissa.

Oliko kullanhuuhdonta lapsuudenhaaveesi? Sitäkin voit kokeilla opastetusti Lemmenjoella. Tutustu myös Kaapin Jounin kenttään ja Matti Mustan tupaan – ne kertovat omaa tarinaansa Saamenmaan elämästä ja historian tarinoista.

Tai kenties ajat Kittiläntietä ja tunnet, kuinka valtava Lemmenjoen kansallispuisto aukenee aivan vieressäsi? Pysähdy Repojoen parkkipaikalle ja suuntaa Sallivaaran erotusaidalle. Edestakaisin käveltävästä reitistä kertyy matkaa kaiken kaikkiaan 12 kilometriä, jos kävelet aina aidalle saakka.

LEMMENJOEN MAJOITUS JA PALVELUT

Löydä mökkisi Lemmenjoen ääreltä

Taitettuasi pitkän matkan pohjoiseen, kannattaa akkuja ladata rauhassa ja mukavasti mökissä. Mökissä yövyttyäsi ehdit virittäytyä Lapin kiireettömään tunnelmaan ja olet valmis suuntaamaan kansallispuiston maisemiin joko päiväretkille tai pitkälle vaellukselle.

Löydä ja varaa tästä mökkisi Inarista >>

Suunnittele retket huolella

Jos Lemmenjokilaakso jää taaksesi ja suuntaat syvemmälle kansallispuistoon, on varsin mahdollista, ettet kohtaa poluillasi muita ihmisiä. Lemmenjoen kansallispuistossa on muutamia autiotupia, joissa yöpyä. Tee retkivalmistelut huolella ja ota mieluiten kaveri mukaan retkelle. Tutustukaa erämaan tuntureihin ja tarkkailkaa kairan elämää. Kenties polkunne risteävät hirven kanssa ja jos aivan erityinen onni suosii, saatatte nähdä ahman.

Erämaa ei päästä helpolla eikä luonnon kanssa ole leikkimistä silloin, kun todella poistutaan ihmisten ilmoilta. Alueen yrittäjät tutustuttavat mielellään myös vähemmän kokeneet luonnonystävät Lemmenjoen luontoon ohjatusti ja turvallisesti.

Lemmenjoen kansallispuiston järjestyssäännöt sekä muuta lisätietoa puistosta löytyy Luontoon.fi-sivustolta.

Tsekkaa nämä!

Siidassa toimii Ylä-Lapin luontokeskus sekä Saamelaismuseo

Njurkulahti-Kultasatama-venekuljetukset

Lemmenjoen Lumo tarjoaa opastettuja retkiä, välinevuokrausta, majoitusta sekä venekuljetus- ja ruokapalveluita

Lemmenliekki tarjoaa mm. välinevuokrausta, teemaretkiä, maastoruokailupalveluita ja majoitusta.

MITEN LEMMENJOELLE PÄÄSEE?

Omalla autolla – tai kerran viikossa taksilla

Kun haluat noudattaa omia aikataulujasi, saavut Lemmenjoelle omalla autolla juuri silloin, kun sinulle sopii. Kerran viikossa pääsee kuitenkin Inarista Njurkulahteen myös taksilla, kunhan varaat paikkasi etukäteen. Pitkä vaellus on toki mahdollista aloittaa myös vaikkapa Inarista, jonne pääset helposti bussilla. Niin teki esimerkiksi Aleksanteri Hammastunturin-vaelluksellaan, lue juttu tästä.

Omalla autolla

Njurkulahden pysäköintialue Lemmenjoen kylätien päässä. Lähtö mm. Lemmenjoen luontopolulle sekä Ravadaskönkäälle.

Repojoen pysäköintialue Kittiläntien varressa. Lähtö Sallivaaran erotusaidalle.

Julkisilla

  • Inariin saapuu Nelostietä etelästä useita linja-autovuoroja päivässä.
  • Ivalossa on lähin lentokenttä. Sieltä pääsee bussilla Inariin.
  • Njurkulahteen on mahdollista päästä julkisilla kerran viikossa, kun Inarista Lismaan ajetaan linja-autohintainen taksivuoro. Vuoro poikkeaa Njurkulahden kautta vain tarvittaessa. Tilaa paikkasi etukäteen: tarkista ohjeet täältä.

Vertaa vaihtoehtoja!

LEMMENJOEN REITIT

Ensi kertaa Lemmenjoella?

Lemmenjokeen tutustuminen kannattaa aloittaa Njurkulahdesta. Suorin reitti Nelostieltä Njurkulahteen on viitoitettu Inarista, josta ajetaan alkumatka kohti Kittilää. Njurkulahdesta löydät niin muutaman kilometrin luontopolun kuin lukemattomien vaellusmahdollisuuksien alkupisteen. Ravadasjärvelle ja -könkäälle voit taivaltaa jalan tai vaikka veneellä. Lemmenjoella järjestetään kesäkausina päivittäisiä jokivenekyytejä. Suunnattomasta kansallispuistosta löydät kattavan reittiverkoston tauko- ja leiripaikkoineen.

Njurkulahdesta alkavalla luontopolulla voit aistia kultajoen tunnelmaa erämaan kynnyksellä. Voit kävellä myös Joenkielisen huipulle tai kuulostelemaan Ravadaskönkään kuohuja.

Lemmenjoen kansallispuistossa saat olla ja liikkua vapaasti. Ainoastaan Ravadaskönkällä on rajoitettu alue, jossa saat liikkua vain merkityillä reiteillä. Muutoin koko suuri puisto on avoin lihasvoimin liikkujille: saat päättää, pysytteletkö merkityllä reitillä vai poikkeatko omille poluillesi. Muistathan kaikkialla liikkuessasi kunnioittaa luontoa ja suojella sitä.

Rengasreitit

  • Lemmenjoen luontopolku (4,1 km) alkaa Njurkulahdesta ja tarjoaa mainion pienen makupalan puistosta vaikkapa ensikertalaiselle. Joenvierttä seuraavan reitin varrella on tulentekopaikka sekä luontopolkutaulut.
  • Joenkielisen kierros on 16 kilometriä pitkä rengasreitti ja nousee Joenkielisen huipulle. Lähtö Njurkulahdesta, reitin varrella tulistelupaikkoja. Lue retkikertomuksemme tästä.
  • Ravadasjärveen ja Kultalaan pääset tutustumaan 26,5 kilometrin rengasreitillä. Alku- ja päätepiste ovat Ravadasjärvellä. Reitin varrella mm. Ravadasköngäs, tuli- ja telttapaikkoja sekä tupia.

Muut reitit

  • Njurkulahti–Ravadasjärvi on 15 kilometrin taival Lemmenjokivartta. Matkan varrella useita tulipaikkoja, Härkäkosken vuokratupa sekä Ravadasjärvellä autiotupa. Matkan voi taittaa molempiin tai toiseen suuntaan myös venekyydillä.
  • Sallivaaran poroaidalle johtavan polun pituus on 6 kilometriä suuntaansa. Paikalla Sallivaaran autiotupa sekä vanha poroerotuspaikka. Lähtö Inari–Kittilä-tien varresta Repojoelta, P-paikalla opasteet. Lue juttumme tästä.

Muista myös:

  • Njurkulahti–Kultala-melontareitti, 20 kilometriä, kulkee samaa väylää jokiveneiden kanssa.

Nähtävää

JUTTUMME LEMMENJOELTA

ja sitä ympäröiviltä erämaa-alueilta

Lemmenjoki on paratiisi pitkistä vaelluksista ja todellisen erämaan tunnelmasta nauttiville. Tästä löydät tarinamme Lemmenjoelta sekä sitä ympäröiviltä erämaa-alueilta.

LEMMENJOKI KARTALLA

Kartaltamme löydät helposti kansallispuiston tuli- ja taukopaikat, reitit sekä tarinamme puistosta.

Käytätkö mobiililaitetta? Lataa Retkipaikka-sovellus, niin saat käyttöösi upeasti mobiilissa toimivan karttamme, joka kattaa koko Suomen. Lue lisää!