Kullaojan putouksesta Suomen Uusi Putousnähtävyys 2017

Suomen Vesiputoukset -verkkosivusto avasi marraskuun lopulla 2016 kaikille avoimen nettiäänestyksen, jonka tavoitteena oli kartoittaa maamme vähemmän tunnettujen vesiputousten joukosta Suomelle Uusi Putousnähtävyys 2017 maamme 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Helmikuun alussa sulkeutuneeseen galluppiin tuli vastauksia parissa kuukaudessa reilut 310 kappaletta. Kun kaikki äänet oli laskettu, oli selvää, että 100 vuotta täyttävän koti-Suomemme uusi vesiputousnähtävyys kesälle 2017 oli mikäpä muukaan, kuin Kullaojan kauniisti soliseva, virallisesti vielä nimetön porrasputous Sallan Naruskassa.

Mutta millainen on äänestyksen voittanut kohisijamme todellisuudessa? Mistä tämä monille edelleen tuntematon luontohelmi aikanaan löysi tiensä Suomen Vesiputoukset -sivuston kokoelmiin, ja mikä sai äänestäjien enemmistön kannattamaan juuri sitä?

Itse kuulin Kullaojan putouksesta ensimmäisen kerran vuoden 2011 lopussa, kun olin keräämässä aineistoa tuolloin vielä tekeillä olevaa sivustoani varten (Suomen Vesiputoukset avattiin julkisuuteen huhtikuussa 2013). Etsiessäni uusia putouksia Googlella (olisiko ollut hakusanalla “putous kallio”), törmäsin sattumalta luontokuvaaja Antti Kettusen Sallassa ottamaan valokuvaan, jossa näkyi itselleni tuntematon kaunis vesiputous metsän keskellä.

Otin sähköpostilla yhteyttä kuvaajaan 8.2.2012, ja vastauksen myötä sain selville kohteen tarkat koordinaatit. Mitään virallista tietoa ja nimeä putoukselle en netistä (enkä muualtakaan) sen enempää löytänyt, joten päätin kevään mittaan lisätä putouksen tulevan kesän uusien kuvauskohteiden joukkoon.

Lähdimme kamerat mukana Suomen-kiertomatkalle juhannuksen alla, ja useamman välietapin kautta pääsimme lopulta Sallan Naruskaan 25.6.2012. Putoukselle pääsemiseksi oli ajettava kilometrikaupalla osin huonokuntoista Värriönpirtintietä lähellä rajavyöhykettä, ja loppumatka vielä kokonaan nimetöntä soratietä. Siinä olivat Toyota Yariksen jousitus ja ajajan keskittymiskyky välillä koetuksella!

Putoukselle ei vienyt valmista polkua, joten jätimme auton soratien varteen, ja lähdimme taivaltamaan kumisaappaat jalassa kuusivaltaista erämetsää etelään Kullaoja-puron pohjoispuolella. Pieni suoalue puron lähellä piti kiertää, mutta muuten maasto muutaman sadan metrin patikkamatkalla oli helppokulkuista.

Vasta itse putouksen lähellä maasto hieman vaikeutui, kun kiipeiltäväksi tuli kallioita ja suuria kivenlohkareita. Paikka oli kuitenkin kaiken kiipeilemisen väärti, sillä pienestä koostaan huolimatta Kullaojan putous oli ja on edelleen yksi Suomen kauneimmista koskaan näkemistäni pikkuputouksista.

Putous koostuu kourumaisesta ylä-uomasta ja pääputouksesta, joilla on korkeutta vapaasti arvioiden yhteensä nelisen metriä. Vesi putouksessa on kristallinkirkasta, ja putoaa viimeisessä portaassa pystysuorasti pieneen, nimettömään metsälampeen. Tämän jälkeen soliseva puro jatkaa matkaansa kosken kautta toiseen suurempaan, edelleen nimettömään järveen Naruskan erämaisemien vehreässä sylissä.

Perusteluissaan moni Kullaojan putousta äänestänyt oli korostanut juuri putouksen kauneutta, salaperäisyyttä ja taianomaista ympäristöä. Nämä kaikki voin allekirjoittaa täysin, sillä könkään sijainti poluttomassa metsässä kirkasvetisen lammen vierellä todellakin on kuin satumetsästä. Lähistöllä olisi ollut katsastettavaksi myös luolia ja näköalapaikkoja, jotka sillä kertaa jätimme kuitenkin välistä, sillä tarkoituksenamme oli ehtiä vielä saman päivän aikana Inariin Lemmenjoelle, jossa odotti seuraavana päivänä Ravadasköngäs-putous kuvaamistaan.

Suomen Uusi Putousnähtävyys 2017 -äänestyksen tavoitteena oli kampanjoida kerralla koko suomalaisen luontomatkailun puolesta, jotta mahdollisimman moni uusi retkeilijä näkisi, millaisia elämyksiä Suomen luonnolla on vielä annettavanaan. Samalla halusimme tukea maamme syrjäseutujen matkailuelinkeinoa ja tehdä oman pienen osuutemme näiden alueiden ihmisten hyväksi.

Jo nykyisellään Kullaojan putouksen voi sanoa keränneen kohtuullisesti tunnettavuutta verrattuna viiden vuoden takaisiin aikoihin. Siitä löytyy tyylikkäitä kuvia ympäri nettiä, ja jopa yksi matkakertomus Retkipaikasta. Ehkäpä putous kohta löytää tiensä myös Sallan kunnan virallisiin matkailuoppaisiin?

Lisää kuvia, tietoa ja videoita putouksesta:
Kullaojan putous – Suomen Vesiputoukset

Teksti ja kuvat: Jussi Laine
Kirjoittaja on espoolainen luontoharrastaja ja Suomen Vesiputoukset -sivuston perustaja.

Putouksen ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit: N=7482992.000, E=594860.000

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.