Koiran kanssa luonnossa – näillä ohjeilla vältät suurimmat virheet ja tunteet

Koira ei purnaa, eikä se vaadi liikoja. Se hyväksyy isäntänsä ja emäntänsä juuri sellaisena kuin he ovat. Parempaa reissu- ja retkikaveria ei voi kuvitella. Koiran kanssa luonnosta saa enemmän irti. Se pakottaa lähtemään liikkeelle ehkä silloin kun itseä ei huvittaisi – juuri niinä hetkinä kun luonto usein tarjoaa ne kaikkein hienoimmat elämykset ja kiehtovimmat yksityiskohdat – ja koiran terävät aistit vielä saattavat auttaa meitäkin huomaamaan ne.

Rakkaat lemmikit ovat kuin perheenjäseniä ja niitä ei ehkä henno rajoittaa kuten säännökset vaativat. Ja kuten rakkaista ihmisistäkin, tapaamme ajatella lemmikeistämmekin usein parhaan kautta. Siksi toisinaan saattaa tulla kiusaus oikaista säännöistä, toisinaan se käy ajattelemattomuutta, joskus tietämättömyyttä. Niin tai näin, kannattaa muistaa, että säännöt eivät ole olemassa koirien ja koiranomistajien kiusaamiseksi, vaan siksi, että kaikki luonnossaliikkujat, niin ihmiset kuin eläimet mahtuisivat kulkemaan siellä rintarinnan.

Toisille koira voi olla sitten inhottava kauhistus, jotkut saattavat pelätä koiria kuollakseen jostain selittämättömästä syystä, toisen mielestä koira eivät ehkä ensinkään kuulu luontoon ja toisilla saattaa olla huonoja kokemuksia toisista koirista. Ja nämä saattavat olla koirien kanssa tai ilman liikkuvia ihmisiä. Eikä sitä voi koskaan päätellä ihmisen ulkonäöstä, eleistä tai mistään muusta, kuten ei siitä vapaana olevasta koirastakaan. Ei koirassa lue, jos sillä on maaomistajan lupa liikkua irti.

Välillä nämä kaksi maailmaa kohtaavat ja siellä missä on suuria tunteita, ne usein myös räiskyvät. Niiden omien silmälasien sävylinssien takaa on mahdotonta nähdä maailma toisella tavalla ajattelevien silmin. Onneksi tähän rinnakkaiseloon on myös kaksi suurta apua. Toinen on suomen laki ja toinen käytöstavat.

Minäkö muka aiheutan ongelmia? Hau vaan ittelles!

Koiranomistajille ei voi liikaa korostaa sääntöjen ja lakien noudattamisen tarpeellisuutta,  onhan niiden noudattaminen myös hyviin tapoihin kuuluvaa. Joskus voi olla tarpeen myös väistää enemmän kuin mitä laki edellyttää (ja tämä pätee yhtälailla myös koirattomiin). Taukopaikalla koiran paikka on syrjemmässä, loitolla muiden leiristä, tavaroista ja eväistä. Koiraa ei tule viedä myöskään tupaan. Vaikka koiria viedäänkin autiotupiin muiden siellä olevien suostumuksella, tekee se tuvasta käytännössä käyttökelvottoman pahasti koirille allergisille ihmisille.

Kannattaa myös muistaa, että koira on peto. Vaikkei se sitä olisi meidän silmissämme, niin villieläinten näkökulmasta se on sitä aina, myös se kiltti pieni sylikoira tai maailman lauhkein paimenkoira. Esimerkiksi linnustolle väärään aikaan vapaana kulkeva koira on todella suuri ongelma, vaikkei sen kanssa liikkuva ihminen tätä edes huomaisi. Koiran läsnäolo häiritsee lintuja ja se saa lintuemon poistumaan pesältään. Hauraat poikaset eivät selviä kauaa ilman emon suojaa ja tuho on pian peruuttamaton.

Koirattomien ja koiria pelkäävien kannattaa puolestaan muistaa, että tuskin kukaan pitää koiraansa irti pahantahtoisuuttaan. Kyseessä voi olla epäonnisen tapahtumaketjun tulos. Katkennut talutin, horjahtanut lenkkeilijä, sairauskohtaus. Siksi paras tapa reagoida siihen vastaan tulevaan koiraan on jokin muu kuin se tyypillinen suomalainen ”minulla on oikeus kulkea täällä rauhassa, mene sinä siitä muualle” -tyyppinen itkupotkuraivari, pahimmillaan uhkausten sävyttämänä. Kohtelias keskustelu tuo usein paremman lopputuloksen ja varmasti paremman mielen. Tai sitten voi yhtä hyvin väistää syrjemmälle, ehkä polulta poiketessaan löytääkin jotain aivan uutta ja jännittävää, joka muutoin olisi jäänyt löytämättä. Vaikka sen kaikkien aikojen torvisieniapajan.

Toimi näin, jos kohtaa irti olevan koiran:
1) Muista, että koira voi olla irti luvalla
2) Valvonta kuuluu viranomaisille ja maanomistajalle
3) Jos koira on selkeästi karannut, asiasta kannattaa ilmoittaa eteenpäin
4) Ennakoi tilanne ja väistä jos suinkin mahdollista tai tarpeen
5) Mieti onko tärkeämpää olla oikeassa vai liikkua luonnossa hyvällä fiiliksellä
6) Törkeissä tapauksissa ota yhteys viranomaisiin tai maanomistajaan

Lakien ja sääntöjen noudattaminen ei rajoita elämää. Koiran kanssa voi liikkua melkein missä tahansa. Ja tuo tila vain laajenee kun ottaa huomioon myös muut ihmiset ja eläimet. Mutta kerrataanpa mitä laki sanoo:
Selkeä pääsääntö on se, että koira on pidettävä kytkettynä kaikkialla muualla paitsi omalla pihalla ja puutarhassa sekä koirapuistoissa, ellei irtipitämiseen ole erikseen lupaa.

Metsästyslaki sanoo yksiselitteisesti, että koiraa ei saa ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa pitää irti toisen alueella. Lisäksi edelliseen tiukennuksena on koirat pidettävä kytkettyinä tai välittömästi kytkettävissä 1.3.–19.8.. Tämä koskee myös maanomistajia. Asia ei ole mielipidekysymys, eikä siinä ole jossiteltavaa.

Järjestyslain mukaan koiran omistajan tulee huolehtia, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle, ulkoilureiteille tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle. Eli vaikkapa kuntopolulla irti olevan koiran omistaja rikkoo ainakin kolmea lakipykälää. Koiran omistaja on vahingonkorvausvelvollinen kaikesta koiransa aiheuttamasta vahingosta. Käytännössä siitä seuraa se, että jos koira vaikkapa juoksee auton alle, niin koiranomistaja vastaa autolle koituvista vaurioista.

Kannattaa muistaa, että maanomistajalla tai metsästysoikeuden haltijalla on myös oikeus poistaa alueelta siellä siellä luvatta oleva koira tai ottaa se talteen. Lisäksi tästä voi aiheutua kuluja. Koiran talteenottajalla kuten maanomistajalla tai metsästysoikeuden haltijalla on oikeus periä koiran omistajalta riistanhoitomaksun suuruinen lunastusmaksu sekä korvaus koiran hoitamisesta.

Tiivistettynä, koiraa voi pitää irti

1) alueilla, joilla se on erikseen sallittu
2) maanomistajan tai metsästysoikeudenhaltijan luvalla, paitsi kiinnipitoaikana 1.3.–19.8.
3) jos koira on viittä kuukautta nuorempi (vain taajamien ulkopuolella)
4) jos koira paimentamis-, opas- tai vartiointitehtävässä taikka muussa sen laatuisessa palvelutehtävässä
5) jos koira on poliisin, tullilaitoksen, puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen tehtävässä

Sanoi laki mitä tahansa, niin se on tyhjää, jos meillä ei ole sitä ja muita ihmisiä kohtaan kunnioitusta. Lopulta tarvitaan vain kunnioitusta puolin ja toisin.

1) Minulla on oikeus -ajattelu ei kuulu luontoon. Siellä ollaan aina vieraina.
2) Viisaampi väistää ja meuhkaaja tekee itsestään pellen
3) Uskotaan toisista hyvää mieluummin kuin käydään pahimman ennakko-odotuksen kautta toisen kimppuun.
4) Koirattomien kannattaa muistaa, että jos toisen luontoilijan koirat ovat asianmukaisesti kytkettyinä, niin koirattoman on usein helpompi väistää.
5) Vauhdikkaasti liikkuvien, kuten maastopyöräilijöiden kannattaa muistaa, että polut eivät ole vain häntä itseään varten, vaan vauhti pitää sellaisena, että väistäminen onnistuu ja törmäyksiä ei vahingossakaan tule.
6) Lakia puolestaan valvoo viranomainen ja tietyin osin maanomistaja, tuomiot jakaa oikeuslaitos.
7) Jokaisen kannattaa muistaa, ettei mitään ratkaista päivittelemällä toisten huonoa toimintaa some-palstoilla idiooteiksi nimittelemällä ja omia kauhukokemuksia muistelemalla.

Luonnossa liikkuminen on iloinen asia. Tehdään siis tilaa toisillemme, etsitään yhteisiä ratkaisuja. Hymyillään. Jos kaiken haluaa yhteen lauseeseen tiivistää niin koirien ystävien ja koiria vieroksuvien ohjenuoraksi, niin se kuuluu näin: ”Koira on eläin, jota tulee kunnioittaa”.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.