Lampien lumosta metsien mahtiin -kirjan kansi

Kirjaesittelyssä: Lampien lumosta metsien mahtiin – 100 kohdetta Jämsässä ja Kuhmoisissa

Kun kuulin, että Jämsän ja Kuhmoisten seudulta oltiin julkaisemassa peräti 100 luontokohdetta esittelevää teosta, äimistelin sitä hetken. Ai ihan sata? Saatuani Retkipaikka-juttua varten arvostelukappaleen Jämsänseudun luonnonystävät ry:ltäen ihmettele enää.

Lampien lumosta metsien mahtiin -kirjan kansi

Lampien lumosta metsien mahtiin – 100 luonto- ja kulttuurikohdetta Jämsän ja Kuhmoisten alueelta ilmestyi lokakuussa 2017 suomen- ja englanninkielisin tekstein.  Teos nojaa erityiseti tunnelmallisiin valokuviin, joissa pääsevät esille maisemat, kohteiden eläimistö ja kasvillisuus eri vuodenaikoina.

Jämsänseudun luonnonystävät keksivät Suomi 100 -ohjelman ja Suomen luonnonsuojeluliiton 100 luontohelmeä -kampanjan innoittamina listata toimialueensa Jämsän ja Kuhmoisten maisemista 100 luonto- ja kulttuurimaisemakohdetta.

Mieleenpainuvia paikkoja löytyi tekijätiimin voimin niin kyselemällä kuin eri tietolähteitä penkomalla reilusti yli tämän tasamäärän. Kirjan ennakkoon tilanneet saivatkin kirjan mukana bonuksena listan, jossa komeili lisäksi 30 muuta visiitin väärtiä paikkaa. Tämä aakkosjärjestyksessä kohteet luetteloiva bongauslista on ladattavissa myös netistä.

Lampien lumosta metsien mahtiin -kirjan aukeama

Kahdentoista valokuvaajan ottamat hienot valokuvat ja erittäin lyhyinä pidetyt tekstit ovat tunnelmoivia ja viitteenomaisia. Kyseessä ei siis ole taskuun laitettava opaskirja faktaosuuksineen, vaan kotona tutkailtava retkiherättelijä – ai onko täällä näin mahtavia paikkoja? Ja näin monta?!

Valokuvapainotteinen teos on erinomainen sohvannurkassa selattavaksi vaikka sinä sadepäivänä tai pimeänä iltana, kun ulos ei tule lähdettyä, mutta myös aamusella, kun miettii, minneköhän sitä lähtisi retkelle. Miten olisi Huikeenniemi, Jauhonenä tai Mullikkarotti? Tai yksi Keski-Suomen hiljaisimmista alueista eli Parkunsuo?

Lampien lumosta metsien mahtiin -karttasivu

Entä kuinka löytää teoksessa esiteltyihin luonto- ja kulttuurikohteisiin? Jokainen kohde on numeroitu ja kirjassa on 4 karttasivua, joihin on merkitty numeroilla kohteiden sijainti. Kohteiden tarkemmat sijaintitiedot osoitteineen sen sijaan puuttuvat, joten paikan päälle lähtijän on otettava avukseen ainakin google ja/tai tarkempi kartta tai karttasovellus, mikäli paikallistuntemus ei riitä.

Retkisuunnittelua ajatellen lukijaa helpottaisi, jos kirjan alusta löytyisi kohteet listaava sisällysluettelo ja sivut olisi numeroitu. Nyt pelkkiä karttasivuja joutuu etsimään opuksesta selailemalla. Oman kappaleeni karttasivuille laitoinkin jo merkiksi apulaput.

Lampien lumosta metsien mahtiin -kirjan sivu

Sadan kohteen kirja toimi itselleni oivana retki-innostajana heti sen saavuttua postilaatikkoon. Valitsin kirjassa esitellyistä kohteista kaksi helposti löydettävää, erityyppistä paikkaa: Jämsänkoskella sijaitsevat Aarresaaren ja Rasuanniemen, joiden tarkempi sijainti löytyi helposti netistä.

Kulttuurikohde Aarresaaren kotiseutumuseo on avoinna vain kesäisin, mutta alueen portti on avoinna ympäri vuoden. Koiran kanssa liikkeellä ollut ystäväni joutui kuitenkin odottelemaan aidan takana, sillä museoalue on koirilta kielletty.

Aarresaaren maisemaa, Jämsänkoski

Tein viehättävässä Aarresaaressa (jonka penger yhdistää mantereelle) pienen kävelykierroksen. Koska eräaitat, mylly, savusauna sun muut rakennukset olivat lukossa, käväisin tähyämässä Wanha Witonen -melontareitin maisemia niemenkärjestä.

Rasuanniemen luonnonsuojelualueelle ei ollut ihan yhtä helppo löytää – opasteet olisivat kiva juttu! – mutta tarkalla kartanluvulla osuimme oikealle pikkutielle, jonka päästä lähti polku pitkulaisen niemen harjumaisemiin. Alueelta on löytynyt mm. kivikautinen asuinpaikka ja pyyntikuoppia, joita yritimme bongailla kävellessämme.

Pysähdyimme evästauolle Rasuanniemen luonnonhiekkarannan tulipaikalle. Hörpimme teetä, turisimme mielen päällä olevia asioita ja nautimme tyynen Kankarisveden levollisesta maisemasta. Ilman tuoretta luontokohdekirjaa emme varmasti olisi saaneet herätettä lähteä juuri tänne, juuri tänään, joten lähetin mielessäni kiitokset kirjan tekijöille. Tulen varmasti käyttämään opusta myös tulevien retkikohteiden etsinnässä.

Lampien lumosta metsien mahtiin on mielestäni oiva, silmiä avaava teos Jämsän ja Kuhmoisten luonto- ja kulttuurimaisemakohteista kiinnostuneille ja yllättää paitsi kohteiden määrällä, myös monipuolisuudellaan. Esimerkiksi Himoksella lomaileva voi saada opuksesta ideoita lähiretkiin monelle lomaviikolle.

Mitä hienoja luonto- ja kulttuurimaisemakohteita sinulle tulee mieleen omalta kotiseudultasi? Siitä vaan listaamaan – saatat huomata, että niitä voi hyvinkin löytyä vaikka 100 kappaletta!

Lampien lumosta metsien mahtiin -kirjan saa omaksi tilaamalla sen suoraan Jämsänseudun luonnonystävät -yhdistykseltä tai paikallisista myyntipisteistä Jämsässä ja Kuhmoisissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.