Kirja-arvostelussa Tuomo Kesäläisen ja Aimo Kejosen Suomen luonnon pyhät paikat

”Se korutont on kertomaa, näit palvoi ennen Suomenmaa…”
-J.L. Runeberg

Näillä Runebergin sanoilla päättävät Tuomo Kesäläinen ja Aimo Kejonen lukijalle osoitetut sanat uusimmassa teoksessaan Suomen luonnon pyhät paikat.

Voit tilata teoksen tästä.

Kesäläinen ja Kejonen ovat tarttuneet ansiokkaasti jälleen Suomen luonnon ihmeisiin ja nähtävyyksiin ja jatkavat näin Suomen luolat- ja Suomen rotkot -kirjojen viitoittamalla tiellä.

Kirjalle, kuten edellisillekin, on selvä tilaus. Eipä varmaan ole luonnossaliikkujaa, joka ei olisi kokenut suurempaa tai pienempää pyhyydentunnetta jylhillä luonnonpaikoilla. Voimakkain tunne on varmaakin paikoilla, jotka ovat lisäksi olleet menneiden polvien uskonnollisten menojen näyttämönä.

Ihmisellä on ja tulee aina olemaan haave paremmasta ja toive oman ja läheisten onnen säilymisestä. Näillä vanhoilla pyhillä paikoilla voi tuntea menneiden tuntemukset ja uhrata ainakin ajatuksen heille ja heidän kokemuksilleen.

Kiinnostus pyhiin luonnonpaikkoihin vaikuttaa olevan nykypäivänä kasvussa. Kiireinen ja kaupungistunut elämäntapa kutsuu kulkijaa jälleen pysähtymään näille paikoille. Ja eipä perinne näillä paikoilla ole koskaan katkennutkaan, kertomuksia toimituksista on vielä 1900-luvun puolivälistä. Ja iloksemme voimme nyt huomata, että edelleen joku aina jättää lahjan näille ikiaikaisille paikoille.

Suomen luonnon pyhät paikat -kirja on kätevä opas aiheeseen. Kirja on hyvin jäsennelty. Alkuosassa avataan kotoperäistä luonnonuskoista maailmankuvaa ja muun muassa pyhän käsitettä. Asiantuntijoina on käytetty aihetta tutkineita Juha Pentikäistä ja Risto Pulkkista, jotka ovat kirjoittaneet kirjaan myös alkusanat.

Yleisen osan jälkeen pyhiä paikkoja käsitellään yleisesti kategorioittain muun muassa vuorista hiisiin ja kalliomaalauksista pyhiin puihin. Lisäksi kirjassa kerrotaan myös numerotietoa pyhien paikkojen määristä ja siitä, milloin niitä tutkimusten mukaan on viimeksi käytetty.

Suomi täytti 100 vuotta vuonna 2017. Kirja on kunnianosoitus Suomelle, ja teeman mukaisesti jälkimmäiseen osioon on ryhmitelty tyypeittäin 100 kappaletta Suomesta löytyviä pyhiä luonnonpaikkoja. Nähtävillä on kalliomaalauksia, hiisiä eli pyhiä lehtoja, vanhoja rajamerkkejä, pyhiä vuoria, uhrikiviä ja niin edelleen. Osa kohteista ei ole varsinaisia pyhiä paikkoja, joilla olisi ollut uskonnollista merkitystä, vaan paikkoja, joihin liittyy esimerkiksi kertomuksia paikalla olevasta pahasta.

Kohteet on esitetty seikkaperäisesti kuvin, ja kunkin kohteen selostukseen on liitetty kartta helpottamaan kohteen löytymistä. Asiasta kiinnostuneelle retkeilijälle tämä on hieno juttu, mutta muistammehan noudattaa jokamiehenoikeuksien sääntöjä sekä kunnioittaa heitä, joille nämä pyhät paikat ovat henkilökohtaisesti edelleen tärkeitä!

Kirjasta löytyy pyhiä luonnonpaikkoja etelärannikolta Lappiin saakka. Paljon on hienoja kohteita jäänyt kirjan ulkopuolelle. Tekijöillä on ollut oletettavasti vaikeaa valita otolliset kohteet. Lukijan mielestä valinnat ovat osittain ehkä väärät, mutta kirjoittajien oikeutukseen valinnassa on tyydyttävä. Tästä ei kuitenkaan tule paha mieli, sillä hienoja kohteita ovat kaikki!

Kokonaisuutena kirja on hyvin jäsentynyt ja helppolukuinen. Paikoista on kohteittain yleistä tietoa ja myös kansankertomuksia. Jossain kohteissa olisi toivonut ehkä kirjoittajilta enemmän omaa tekstiä, jotkut tekstit ovat melko suoraa lainausta esimerkiksi Retkipaikka-sivustolta sekä Taivaannaula ry:n teksteistä. Osittain ehkä kaipaisi jopa kirjoittajien nimien perään ”toimittanut”-mainintaa. Asiaa kyllä korjaa kirjan lopussa oleva Kiitokset-kappale.

Suomen luonnon pyhät paikat -kirja on hyvä yleisteos asiaan. Se toimii myös kätevänä retkioppaana. Kirja siis kannattaa säilöä reppuun tai auton ovilokeroon, jotta se on saatavilla aina Suomessa liikkuessa.

Kirja toimii myös hyvänä ponnahduslautana heille, jotka ovat kiinnostuneita kotoperäisestä uskomusperinteestä ja haluavat tietämystään syventää.

Suosittelen tätä jokaiseen kirjahyllyyn!

Tilaa Suomen luonnon pyhät paikat -teos itsellesi tästä