Järvisen aihkikko on aikamatka runoilijan mieleen

Paikka kartalla

Järvisen aihkikko on Rovaniemen kaupungin lähettyvillä oleva Metsähallituksen hoitama ikimetsäalue, joka ympyröi pittoreskia Marasenlampea. Aihkikko on saanut nimensä taidemaalari ja kirjailija Aarne Erkki Järvisen mukaan, joka majaili metsässä myöhempinä vuosinaan kirjoittaessaan Lapin majesteettista mystiikkaa ylistävää runouttaan.

Marasenlammen rakentamattomia rantoja.

Aihkikkoon pääseminen on itsessään eräänlainen saavutus. Ikimetsäalueelle kulkeminen vaatii puolustusvoimien käyttämän laajan soraisen monttualueen ylittämistä, ja autotie syvemmälle metsään saattaa jäädä nopealla vilkaisulla huomaamatta. Sora-alueelle on syytä ajaa erittäin varovasti ja rauhallisesti, sillä tien alkupää on erittäin kehno. Kun sora-alueelta pääsee itse ikimetsän alueelle, tie muuttuu tavanomaiseksi lappilaiseksi metsätieksi, joka on myös suhteellisen hyvässä kunnossa.

A. E. Järvisen muistomerkki kämpälle vievän polun alussa.

Talvisin alueelle on hyvin vaikea päästä autolla, sillä soraista monttualuetta ei juurikaan huolleta talvisin. Lapin lumiset talvet peittävät tiet kauttaaltaan, ja mikä tahansa raskaampaa maasturia pienempi ajoneuvo jumittuu helposti hankeen. Jos aihkikkoon haluaa päästä talvella, kannattaa varustautua joko suksin tai matkustaa paikalle moottorikelkalla.

Ainoa tulipaikka on aihkikon huojuvalla laavulla.

Useimmista Metsähallituksen hoitamista kohteista poiketen ikimetsässä ei ole varsinaisia luontoreittejä. Lammen rannalla on yksi laavu, mutta se on heikossa hapessa. Laavun huonosta kunnosta huolimatta alueella voisi kyllä yöpyä mielellään nauttien Lapin luonnosta ja kuunnellen itikan – tuon Lapin vampyyrimäisen kansallislinnun – laulua.

Rantavesi kuhisee nuijapäitä.

Itikoiden lisäksi ikimetsää asuttavat monet muutkin eläimet. Aihkikossa vieraillessa on liki varmaa, että metsän reunalla tulee vastaan poro tai muutama. Myös porojen vuoksi tiellä kannattaa ajaa varovasti. Lammikko puolestaan on vahvasti sammakkojen suosiossa. Kutemakauden jälkeen lampi vilisee nuijapäitä, jotka aikuistuessaan nousevat kurnuttamaan aihkikon kankaille.

Marasen kämpän pihapiiriä.

Aihkikon varsinainen sydän on runoilija Järvisen aikoinaan asuttama Marasen kämppä. Kämppä pihapiireineen on museoitu ja se on liki samassa kunnossa kuin 80 vuotta sitten, kun Järvinen majaili siellä kirjoittaessaan kirjojaan ja maalatessaan akvarellejaan. Viehkeän kulttuurihistoriallisen kokonaisuuden kruunaa söpö koirankoppi. Kämpän piiristä löytyy infotauluja, jotka kertovat paikasta ja runoilijan elämästä. Paikalla on myös Järvisen itsensä pystyttämä, kivistä koottu monumentti, johon on istutettu hänen erärunoudellaan koristeltu metallinen laatta. Kämpän pihapiirissä ei saa yöpyä, sillä miljöön kuuluu säilyä vastaisuudessakin pystyssä ja roskattomana. Tulipaikan ja lahon laavun paikkeilla voi kuitenkin hyvin telttailla, tehdä tulet ja nauttia rantamaisemasta.

Marasen kämpän laituri odottaa uusimista.

A. E. Järvinen syntyi Helsingissä, mutta hän rakastui jo nuorena Lappiin ja sen erämaihin. Järvinen muutti Lappiin vuonna 1915 ja asui siellä kuolemaansa saakka. Marasen mökki valmistui vuonna 1932 alunperin runoilijan ja hänen erätovereidensa eräkämpäksi. Sittemmin se toimi myös taiteilijan työhuoneena, ja merkittävä osa Järvisen tuotannosta onkin kirjoitettu tässä mökissä. Ikimetsän syvyyksissä kesäisen lammen kimaltaessa puhtaana on helppoa huomata, mihin Järvinen Lapissa rakastui.

Alueen infotaulu löytyy tällä hetkellä Marasen kämpältä.

Järvisen aihkikko sijaitsee lähellä Napapiirin retkeilyaluetta, ja käynti aihkikossa onkin helppoa yhdistää muihin retkiin. Päätieltä aihkikolle on matkaa noin viisi kilometriä. Puolustusvoimat käyttävät läheistä aluetta myös ampumaharjoituksiinsa, joten mahdolliset tiedotteet ilmoitustaululla sivutielle käännyttäessä on syytä lukea tarkkaan.

Järvisen muistomerkin runous kuvaa hänen alueesta saamaansa kirjallista inspiraatiota.

Linkki Metsähallituksen sivuille
N=7394290.407, E=472843.907

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.