Iso-sydänmaan vaellusreitti I-SR2014, Nivala

Teksti ja kuvat: Teijo Räisänen

Oli pitkän aikaa jo syyhyttänyt päästä vaeltelemaan luontoon. Ongelmana on ollut vain se, että jokainen reitti on ollut niin kaukana, ettei ole ollut saumaa lähteä. Kunnes törmäsin vahingossa tähän I-SR2014-reittiin. Sitä ei ole liiemmin mainostettu, jos ei hoksaa ulkoilupalveluja käydä paikallisen liikuntakeskuksen sivuilta katsomassa.

Ajattelinkin, että olisi vähintään sopivaa, jos tämä paikka saisi vähän näkyvyyttä.

Nivalassa sijaitsevalla Iso-Sydänmaan vaellusreitillä on aktiivisesti päivittyvä blogisivusto, josta käy ilmi, että reittiä pidetään kunnossa ja huolletaan säännöllisesti. Siis sopiva reitti retkeilyyn! Toki reittiä käytetään myös polkujuoksussa, joten tämänkin vuoksi reitti on hyvinkin selkeä kulkea. Reitit on kyllä merkattu todella hyvin ihan vasta-alakajaakin ajatellen.

Reitit on jaoteltu lähtöpaikasta riippuen, koska niitä on kaksi. Perhereitin pituus on 7 kilometriä tai 10,5 kilometriä, etulenkki 25 kilometriä ja koko vaellusreitti yhteensä 56 kilometriä. Kartalta sekä reitillä ollessa käy selväksi, että reittiä voi myös kulkea eri pituisina pätkinä, kuten 35 kilometrin reittinä.

Reitillä ja kartalla on selkeät koordinoidut pelastuspisteet ja opastekyltit, joten retkeily on varsin vaivatonta. Tosin kevään korvalla tällä suoalueella voi olla hieman märkää, jopa niin märkää, ettei sinne saapastelemaan kannata lähteä. Tämän itse kokeneena olisin voinut pari viikkoa lähtöä venyttää.

isosydanmaa

Pyssymäeltä lähtevän reitin varrelta

Kuten kuvastakin näkyy, niin hieman oli vielä kosteaa kulkiessa. Samalla huomattaneen, että huolto pelaa ja reitti on silloitettu siellä missä niitä on tarvittu. Siltoja onkin laitettu säännöllisesti ojien ja vaikeiden paikkojen ylityksien helpottamiseksi.

Pääsäännöllisesti reitti on helppo kulkea, mutta kyllä haasteitakin reitin varrella on. Alkutaival on selkeää ja aavampaa reittiä, milteinpä Vinnurvan leirikeskuksen kohtaamispaikkaan saakka. Perhereitti kuuluu osaan kokonaista vaellusreittiä, reitille voi lähteä joko Pyssymäen ulkoilualueelta tai Vinnurvan leirikeskukselta. Molemmissa paikoissa on hyvät parkkipaikat autoille.

isosydanmaa2

Selkeät kyltitykset tienylitystä varten

isosydanmaa3

Puusiltoja isompien ojien ylitykseen

Sinisellä merkattu reitti ohjaa kulkemaan perhereittiä, ja oranssi taas kuvaa kokonaisuudessaa kuljettavaa reittiä pituudesta riippumatta. Perhereitille on vaikeimmille ja pehmeimmille kohdille rakennettu pitkospuut, mikä tekee retkeilyn vaivattomaksi. Perhereitillä ei tarvitse välttämättä käyttää vedenpitävää jalkinetta, mutta pidemmälle reitille on suotavaa olla jo vähintäänkin ne vedenpitävät kengät.

Toki tämäkään ei minun tapauksessani hirveästi lämmittänyt, vaikka kengät olivatkin sellaiset, jotka varmasti pitävät vettä pidemmässäkin rasituksessa. Tilanteessa ei olisi edes polvivartisilla saappailla säilynyt kuivana, sen siittä saa kun liian aikaisten keväällä pitää päästä suoalueelle lorkkimaan kun järvetkin tulvivat.

Paluupäivänä tämä pätkä oli viimeinen niitti sitten sille, että tässä kastuttiin ihan varmasti. Kuvasta voi hahmottaa Harmaajan sillan oranssin reittimerkinnän kohdilla, tai no, sillan kaiteet. Viereinen järvi oli siis tulvinut 30 metriä rantakaistaa pitkin.

DSC01824

Reitin varrella törmää myös tervahautoihin, joiden sijainti tulee suurinpiirtein selväksi kartalla. Itse kun olin liikkeellä, taisi tuo maaperän kosteus olla se joka kiinnitti enemmän huomiota kuin tervahautojen tutkailu. Täytynee käydä vielä kesänaikaan reitti uudestaan, josko sieltä jäisi mieleen muutakin kuin tulvaisat suot ja järvet.

Reitiltä löytyy muutama tulistelupaikka ja Juurikajärvellä on  laavu. Pisin lenkki on itseltäni kiertämättä ihan siittä syystä, että käyntihetkellä oli vain yksinkertaisesti liian märkää ja paikoittain mahdotonta ylittää suoalueita. Kuljin 35 kilometrin reitin ja viivyin matkalla kaksi päivää ja yhden yön. DSC01708

Matkan varrella törmäsin tälläiseen taideteokseen, mikä lie oli tämän funktio, tarinakylttiä ei tämän kohdalla ollut.

DSC01691

Majoituin teltalla. Paikkaa oli tuohon ajankohtaan vaikea löytää, koska kaikkialla oli märkää. Olin siis toivonut, että riippumatto olisi ollut mukana, matkan varrella olisi voinut jäädä moneen paikkaan ihastelemaan auringonlaskua ja nauttimaan metsän rauhasta.

Yllä olevassa kuvassa olen majoittunut kallioharjun päälle. Se oli hiekkakankaiden lisäksi kuivimpia paikkoja. Eläimiä yritin bongailla luonnossa, mutten törmännyt kuin sammakoihin, muutamaan joutseneen suolla sekä yhteen metsoon, joka oli todella arka ja otti ritolat jo hyvän matkan päästä. Hiukan harmitti ettei päässyt kuvausetäisyydelle.

Taivaanvuohen sulkien syöksyäänet taisivat olla reissun eksoottisimmat kokemukset, kun sitä niin harvoin täälläpäin kuulee. Yön kähämässä siinä teltankuppeessa joku elikko kävi haistelemassa, todella varoivainen rapina kävi, mikälie oli, mutta varoen kulki sen kummemmin metakoimatta. Vesipullon, jonka olin jättänyt pystyyn, oli kaatanut teltan edessä yön aikana.

Matkalla törmää myös tarinakyltteihin, joissa kerrotaan, ketä alueella on muinoin asunut. Reitillä löytyy myös suhteellisen paljon geokätöilyyn liittyviä putkiloita, joten senkinpuolen harrastajia tämä reitistö palvelee kohtuudella.

No miksi just sun pitäs sitte tänne lähtiä, kun paljon nimekkäämpiäkin kohteita on? Voisin väittää, että tämä on himpun erilainen kokemus metsässä kuin tavanomaiset jo tutuksi ja turvallisiksi reiteiksi havaitut  reitit, mutta jos haluaa kulkea lävitse taijanomaisten havumetsien sekä lorkkia yli suoalueiden ja majoittua riippumalla, on reitti oikeinkin varteenotettava. Lienee parasta tuolla reitillä se, ettei sielä tarvitse välttämättä ollenkaan karttaa, vaan voi keskittyä luonnon ihailuun. Reitti on yksinkertaisesti merkattu niin hyvin, että se on helppo kulkea, ja voihan sielä elläimiinki törmätä, jos oikeen tuuri käy!

Lähtöpaikkojen koordinaatit:
Pyssymäki  ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N 7086708.000 E 396511.000
Vinnurva  ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit    N 7085248.000 E 394483.000

I-SR2014 blogisivusto josta voi mm. ladata ja tulostaa kartan, katsoa reittivideoita ja kuvia, sekä nähdä ajankohtaisista tapahtumista infoa.

1 reply
  1. Päivi
    Päivi says:

    Kiitos kiitos! Rimpinevalle on juuri lisätty pitkoksia ja Munalansaareen on Vinnurvaojan ylitykseen tehty tänään (25.11.2017) uusi alumiiniputkesta ja painekyllätetystä lankusta oleva kaarisilta.

    T. Päivi

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.